Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον 17χρονο που βίαζαν στις φυλακές

Must Read

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση του 17χρονου από την Κρήτη ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού και ξυλοδαρμού στις φυλακές Κασσαβέτειας.

Η εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κακοποίησης κατ’εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του ανήλικου.

Ένορκη διοικητική εξέταση για την υπόθεση παρήγγειλε και ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Η σοκαριστική καταγγελία

Τον απόλυτο εφιάλτη κατήγγειλε ότι βίωνε ένας 17χρονος, σε κατάστημα κράτησης νέων, στο Ηράκλειο, όπου οι άγριοι ξυλοδαρμοί και οι ομαδικοί βιασμοί είχαν γίνει καθημερινότητα.

Ο ανήλικος υποστηρίζει ότι τους έξι μήνες που παρέμεινε εκεί μέσα, έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του.

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», αποκαλύπτει το αγόρι, έχοντας στο πλευρό τους γονείς του. Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των 5, τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου βγήκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του. Ο έφηβος κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή.

Το χρονικό της φρίκης

Το αγόρι πήγε σε κατάστημα κράτησης νέων μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του. Για τη μητέρα ήταν μία δύσκολη απόφαση, ωστόσο, θεώρησε πως θα γίνει για το καλό τους. Άλλωστε θα είχαν καθημερινή επικοινωνία. Ο ίδιος, 16,5 ετών τότε, ήταν ζωηρός και αντιδραστικός. Εκεί μέσα όμως αντιμετώπισε μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα, που έμελλε να του αλλάξει την ζωή.

Όπως εξηγεί, την πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές» υποστηρίζει.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως τα άλλα παιδιά το άκουσαν και τον έδειραν ξανά. Ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει: «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και αρχίσαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Ενδεικτικό του μαρτυρίου που βίωσε είναι το γεγονός ότι μία ημέρα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. Σήμερα, δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο 17χρονος δεν έχει «ξεμυτίσει» από το σπίτι του, είναι διαρκώς με τους δικούς του.

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν.







Τι είπε ο δικηγόρος

«Η οικογένεια αποφάσισε με σθένος και θάρρος να δημοσιοποιήσει αυτό το περιστατικό διότι θέλει να είναι η τελευταία οικογένεια που υφίσταται τέτοιου είδους έκνομες δραστηριότητες εις βάρος του παιδιού της» δήλωσε ο δικηγόρος, Γιώργος Κοκόσαλης και συμπλήρωσε:

«Είχε τολμήσει και είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από την ίδια ομάδα των πέντε, όπως την κατονομάζει το παιδί πολύ αθώα στην κατάθεσή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι οδηγήθηκε στην απομόνωση. Το αποτέλεσμα μετά ήταν να δέχεται καθημερινή ψυχολογική και σεξουαλική βία, δηλαδή το βιασμό που κατ’ εξακολούθηση υπέστη από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είναι ανήλικοι».

«Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος αποθήκη ψυχών»

Ο κ. Κοκοσάλης τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες στα καταστήματα κράτησης νέων. «Δεν μιλάμε για σωφρονιστικό κατάστημα, δεν μιλάμε για φυλακή, μιλάμε για ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Ο λειτουργικός του προορισμός δεν είναι ούτε σωφρονισμός ούτε η τιμωρία», πρόσθεσε ο νομικός που αποκάλυψε ότι ο πελάτης του είχε βρεθεί στο κατάστημα κράτησης νέων γιατί είχε απασχολήσει τις Αρχές για παραβίαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας.

«Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος αποθήκη ψυχών» συμπλήρωσε, για το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στο Βόλο όπου ο 17χρονος οδηγήθηκε μετά από απόφαση της ανακρίτριας. «Μπήκε στο κατάστημα αυτό από τον Σεπτέμβριο του 2022 και απελύθη με βούλευμα του Συμβουλίου Ηράκλειο Πλημμελειοδικών στις 19 Μαρτίου, οπότε και άμεσα έκανε την καταγγελία τόσο στην μαμά όσο και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου», τόνισε.

Ο απόλυτος εφιάλτης

Ο κ. Κοκοσάλης αμφισβήτησε ότι οι αλλοδαποί δράστες του ομαδικού βιασμού είναι ανήλικοι υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να επαληθευθεί η ακριβής τους ηλικία εξαιτίας των χωρών που προέρχονται. «Από το πρώτο λεπτό που μπήκε άρχισαν οι ασκήσεις των κυριαρχικών σχέσεων. Τον ξυλοκόπησαν άγρια, του έπαιρναν τα χρήματά του και τον έδερναν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Όταν το παιδί υπέστη έναν σοβαρότατο ξυλοδαρμό και το διαπίστωσαν φύλακες αναγκαστικά κατήγγειλε το τι του έγινε. Έκτοτε άρχισε η καθημερινή, ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία, την οποία υπομονετικά ο νεαρός υπέμενε καθ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, διότι ήξερε ότι αν την καταγγείλει θα οι συνέπειες θα ήταν σαφώς επώδυνες».

Εξιστορώντας τα μαρτύρια που πέρασε το ανήλικο αγόρι ο νομικό εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι το τελευταίο δίμηνο προ της αποφυλάκισης του υπέστη κατ εξακολούθηση βιασμούς τους οποίους εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του. Κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου παρουσία ειδικού παιδοψυχολόγου, εξετάστηκε από ειδικό παιδοψυχίατρο και από ιατροδικαστή, ενώ πλέον η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Το παιδί τόλμησε και κατήγγειλε την αρχική έκνομη συμπεριφορά, δηλαδή τον ξυλοδαρμό, τις σωματικές βλάβε που υπέστη. Επελήφθη το συμβούλιο της φυλακής απ ό,τι φαίνεται τιμώρησε και αυτούς τους πέντε δράστες και από εκεί και μετά. Όμως επειδή έγινε η τιμωρία αυτών των δραστών, ξεκίνησε ό, τι χειρότερο μπορούσε να ξεκινήσει», σημείωσε και κατέληξε:

«Τόσα χρόνια εμπειρίας δεν έχω ακούσει τέτοια πρωτόγνωρη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, ειδικά εντός καταστημάτων κράτησης. Το λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα βγουν όλα στο φως και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, ότι θα τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, είτε αυτοί που έπραξαν είτε αυτοί που παρέλειψαν να πράξουν».


Δείτε επίσης: Φρίκη στο Ηράκλειο: 17χρονος καταγγέλει ότι τον βίαζαν σε κατάστημα κράτησης νέων

Υπόθεση 17χρονου Ηράκλειο: «Το κατάστημα κράτησης νέων αποδείχθηκε αποθήκη ψυχών»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This