Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί πλέον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

«Εξακολουθεί όμως να θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

Must Read

Την εκτίμηση πως η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί πλέον κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας παράλληλα σαφές, πως αυτό δεν σημαίνει πως σταματάει να υφίσταται.

Ο ΠΟΥ έλαβε την απόφαση αυτή λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη για τον κορωνοϊό, που τον κατέστησε επισήμως ενδημική νόσο.

Ο Π.Ο.Υ. είχε ανακηρύξει τον Ιούλιο του 2022 την πρώην ευλογιά των πιθήκων ως «διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση ανάγκης για τη δημόσια υγεία». Η μεγάλη ανησυχία ήταν «η διεθνής διασπορά της και το ενδεχόμενο να χρειαστεί συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για να αναχαιτιστεί». Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, η αρμόδια επιτροπή για την πρώην ευλογιά των πιθήκων που συνεδρίασε χθες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν συνιστά πλέον απειλή αυτού του επιπέδου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να κυκλοφορεί. Αντιθέτως, καταγράφονται ακόμα κρούσματά της σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα πέρυσι.

«Εξακολουθεί να θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

«Αποδέχθηκα την σύσταση της επιτροπής και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι δεν συνιστά πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε ο Dr. Ghebreyesus και συνέχισε: «Όπως όμως συμβαίνει με τον κορωνοϊό, έτσι και για την mpox έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Εξακολουθεί να θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής λοίμωξη. Έως και πέρυσι ενδημούσε πρωτίστως σε ορισμένες χώρες της Αφρικής. Ξαφνικά, από τον Μάϊο του 2022 άρχισε να διασπείρεται στον πλανήτη. Έως και τις 9 Μαΐου 2023, είχαν καταγραφεί κρούσματά της σε 111 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν συνολικώς δηλωθεί στον οργανισμό ήταν 87.377. Υπήρχαν επίσης 1.086 πιθανά κρούσματα και είχαν αναφερθεί 140 θάνατοι. Οι αληθινοί αριθμοί, όμως, εκτιμάται ότι είναι υψηλότεροι, διότι η δήλωση στον Π.Ο.Υ. συνήθως γίνεται με καθυστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Dr. Ghebreyesus επεσήμανε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες τα νέα κρούσματα που δηλώθηκαν ήταν κατά 90% λιγότερα απ’ όσα τους τρεις αμέσως προηγούμενους μήνες.

Βέβαια, τόνισε πως ο ιός που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα. «Επομένως, υπάρχει αβεβαιότητα για την πιθανότητα σημαντικής αναζωπύρωσης της επιδημίας», προειδοποίησε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This