Δεν έχουν τέλος οι μεταβιβάσεις ακινήτων – 120.000 ολοκληρώθηκαν από τον Γενάρη

Must Read

Μπορεί οι τιμές να καλπάζουν, όμως οι μεταβιβάσεις ακινήτων διαδέχονται η μία την άλλη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αφού το επόμενο χρονικό διάστημα ο τζίρος θα βρίσκεται στο ζενίθ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως απ΄τον Γενάρη έχουν γίνει σχεδόν 120 χιλ. μεταβιβάσεις ακινήτων. Την περίοδο αυτή στα συμβολαιογραφικά γραφεία υπάρχει σημαντική κινητικότητα στις αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, επαγγελματικών κτιρίων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί να αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ. Την περασμένη βδομάδα δε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχε δεχθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης. Ως εκ τούτου, ο φόρος μεταβίβασης που έχει καταλήξει στα κρατικά ταμεία φθάνει μέχρι στιγμής τα 144 εκατ. ευρώ.

Λοιπές δηλώσεις

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ. Σε καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες.

Η αύξηση των δωρεών και των γονικών παροχών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Το αφορολόγητο ισχύει τόσο για την ακίνητη περιουσία όσο και για την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές).

Με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να παραμένουν σε ανοδική τροχιά, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι φέτος θα εισπραχθούν φόροι ύψους 489 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι εισπράξεις και από τον φόρο κληρονομιών, καθώς και γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιές το 2023 οι εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές – και παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας – τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This