Ερωτήματα προκαλεί η πολιτική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

Ιερώνυμος και ιεράρχες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως «η Εκκλησία μας ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται...»

Must Read

Διαψεύδουν ιεράρχες τη στήριξή τους προς το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα ΝΙΚΗ, που περιγράφεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα», με επικεφαλής τον Δημήτρη Νατσιό, και που για λίγο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή ήδη από την πρώτη του κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ξεκινώντας σήμερα η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις νέες κάλπες, στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας -στον δρόμο της για την αυτοδυναμία- βρίσκονται περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά τόσο για την Ελληνική Λύση όσο και για το κόμμα ΝΙΚΗ, που φαίνεται ότι έχει τη στήριξη τμημάτων της Ελλαδικής Εκκλησίας και μονών του Αγίου Ορους.

Προκειμένου λοιπόν να μειωθεί η πιθανότητα μιας πολυκομματικής εκπροσώπησης στη Βουλή που θα προκύψει στις 26 Ιουνίου -που θα μείωνε την πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα «έκλεβε» ψηφοφόρους από τη Ν.Δ.-, ανώτατοι ιεράρχες, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ξεχωρίζουν τη θέση τους από το κόμμα ΝΙΚΗ, προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις.

Ετσι, λοιπόν, με αφορμή όσα διαδίδονται περί «δήθεν “εμπλοκής” της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη σε δήλωση για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Σε αυτήν επικαλείται τον προκάτοχό του Σεραφείμ που είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «η Εκκλησία μας ούτε πολιτεύεται ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται», για να συμπληρώσει με έμφαση: «Ούτε κομματίζεται, αλλά πορεύεται», υπογραμμίζοντας ότι «ως εκ τούτου, δεν πρόκειται ν’ ανεχθώ τη βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμειξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».

Τυχαία δεν ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, αφού το συγκεκριμένο κόμμα στον νομό συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στην Ηπειρο. Η ιερά μητρόπολη υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «τόσο η ίδια όσο και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ ούτε με τον πρόεδρο του κόμματος ούτε και με τα στελέχη του», τονίζοντας ότι σχετικά δημοσιεύματα -σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πληροφορία- είναι απολύτως ψευδή.

Απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν περί ανάμειξής του στις εκλογές επιχειρεί να δώσει με δήλωσή του και ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, κάνοντας λόγο «για φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες» και αναφέροντας ότι «η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων», προσθέτοντας πως η Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας.

Κοινό μυστικό αποτελεί, τέλος, πως το κόμμα ΝΙΚΗ έχει σχέσεις με το Aγιον Ορος, καθώς συγκεκριμένα μοναστήρια αλλά και μεμονωμένοι μοναχοί παρείχαν στήριξη στο κόμμα. Για τον λόγο αυτόν η Αγιορείτικη Ιερά Μονή Καρακάλλου, με την υπογραφή του καθηγουμένου αρχιμανδρίτη Φιλοθέου, απαντά με ανακοίνωσή της κάνοντας λόγο για ανυπόστατα και ανεύθυνα δημοσιεύματα.

Επιστολή με απορίες

Την ίδια ώρα, η επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους πολιτικούς να μην εμπλέκουν την Εκκλησία στην εκλογική διαδικασία προκαλεί απορίες. Οχι τόσο ως προς την ουσία και το περιεχόμενό της, αλλά, πρώτον, για τη χρονική περίοδο που δημοσιοποιήθηκε και, δεύτερον, από την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.

Ως προς το πρώτο να αναρωτηθούμε γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έστειλε την επιστολή πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το κάνει τώρα; Τα ίδια ακούγονταν τότε, τα ίδια και τώρα. Ποιον εξυπηρετεί η παρέμβασή του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

Ως προς το δεύτερο, την επαφή με την πραγματικότητα, ο κ. Ιερώνυμος σοβαρά έχει ξεχάσει ότι και ο ίδιος έχει οργανώσει πολυτελή γεύματα με προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This