Ηλεκτρικό ρεύμα: Νυχτερινό τιμολόγιο και το μεσημέρι;

Στόχος της επέκτασης της έκπτωσης και τη θερινή περίοδο, είναι η αξιοποίηση του πλεονάσματος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ

Must Read

Στο προσκήνιο τίθεται το ενδεχόμενο επέκτασης του νυχτερινού τιμολογίου στη μεσημεριανή ζώνη και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Στόχος να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατέγραψαν νέο ιστορικό υψηλό, συμμετέχοντας κατά 48% στο ενεργειακό μείγμα, τη στιγμή που η παραγωγή από λιγνίτη ήταν μόλις 5%, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Συνολικά για 21 ώρες μέσα στον περασμένο μήνα η Ελλάδα έτρεχε με ΑΠΕ σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 90%. Μάλιστα, για δύο συνεχόμενες μέρες (6 και 7 Μαΐου) η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή υπερκάλυψε (>100%) τη συνολική ζήτηση για επτά ώρες.

Με τα δεδομένα αυτά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ, επισημαίνοντας ότι τις μεσημβρινές ώρες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων. Προτείνουν το νυχτερινό τιμολόγιο να συμπληρωθεί και από μεσημβρινή ζώνη χαμηλής χρέωσης τα καλοκαίρια, καθώς η αιχμή της ζήτησης από τις μεσημεριανές ώρες έχει μετατοπιστεί το απόγευμα – βράδυ όταν πέφτει ο ήλιος και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Κατά τη θερινή περίοδο (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου) το φθηνότερο νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί (τον χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μ.μ.). Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη, ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα -μέχρι και μπλακάουτ- λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Μετατόπιση του προβλήματος στη βραδινή ζώνη

Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή, αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδινή ζώνη. Τις μεσημβρινές ώρες η ζήτηση είναι ακόμα πιο υψηλή λόγω θερμοκρασιών, αλλά καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, η οποία εκτός των άλλων είναι και αποκεντρωμένη. Δηλαδή δεν παράγεται κεντρικά στους μεγάλους θερμικούς σταθμούς αλλά σε χιλιάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, γεγονός που αποφορτίζει και τα δίκτυα.

Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σάββατο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι καλύφθηκε έως και κατά τα 2/3 από ΑΠΕ, με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας κατά το συγκεκριμένο διάστημα να είναι μηδενική. Στις 5 το απόγευμα -όταν μειώνεται σταδιακά η απόδοση των φωτοβολταϊκών- η τιμή αυξήθηκε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις 11 μ.μ., οπότε αρχίζει το νυχτερινό τιμολόγιο, ήταν πάνω από 80 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This