Ναυάγιο στην Πύλο: Στην δομή της Μαλακάσας οι διασωθέντες – Άκαρπες για ακόμη ένα βράδυ οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Οι περιγραφές των ανθρώπων που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το σκάφος-φέρετρο προκαλούν φρίκη!

Must Read

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων παραμένουν άκαρπες παρά τις εκτενείς αναζητήσεις και ενώ οι συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, το ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στην μεταφορά των διασωθέντων στην δομή της Καλαμάτας.

Από στιγμή σε στιγμή πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους ανθρώπους που επιβίωσαν, στη δομή της Μαλακάσας. Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι, που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης και για τους ενήλικες, και εκεί θα γίνουν οι πρώτες συνεντεύξεις όπου οι μετανάστες θα αιτηθούν ασύλου. Αμέσως μετά, τις επόμενες μέρες, και αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλα ΚΥΤ στη χώρα ανάλογα με το προφίλ τους, όπου και θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν έως ότου γίνει έλεγχος για την αίτηση ασύλου, δηλαδή αν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Σε όσους απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους, ή των εθελοντικών επιστροφών.

Άκαρπες οι προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων

Στον αντίποδα, οι έρευνες του Λιμενικού δεν είχαν αποτελέσματα, αφού παρά την τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί, δεν έχουν βρεθεί περισσότερα άτομα.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς αποτελέσματα. Συμμετείχαν μία Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και από 2 έως 9 παραπλέοντα πλοία. Τα πλωτά του Λιμενικού άρχισαν τις έρευνες, με το πρώτο φως της ημέρας.

Το ότι για σχεδόν δύο ημέρες δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας αγνοούμενος κάνει τους αρμόδιους απαισιόδοξους για τη συνέχεια και αυξάνει τους φόβους ότι έχει συμβεί ίσως το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες με ακρίβεια, ωστόσο μαρτυρίες διασωθέντων κάνουν λόγο για έως και 750 άτομα.

Η τραγική εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι μεγάλος αριθμός μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι του σιδερένιου αλιευτικού και αν συμβαίνει αυτό το μοιραίο σκαρί τους πήρε μαζί του στον υγρό τάφο, στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας οι εννιά συλληφθέντες

Στον αντίποδα, τα νέα δεν είναι καλά για τους εννέα συλληφθέντες, που φέρονται να είναι μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος και διακινητές των μεταστατών, που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Πρόκειται για άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, που πέρασαν χθες το βράδυ, γύρω στις 11, το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περι σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες, χρεώνοντάς τους «ταρίφα» από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο.







Οι περιγραφές των διασωθέντων σοκάρουν

Την ίδια ώρα διασώστες που έχουν προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες μεταφέρουν νέες μαρτυρίες για τα όσα φρικτά εκτυλίχθηκαν στο αλιευτικό σκάφος, που μετατράπηκε σε υγρό τάφο για αμέτρητους ανθρώπους.

Η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για τραγικές στιγμές.

«Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κατόπιν έγκρισης του Dr. Αντώνιου Αυγερινού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας τις υπηρεσίες του, μαζί με το εθελοντικό δυναμικό και τα στελέχη. Προσφέραμε και ψυχοκοινωνική στήριξη. Ήδη από χθες βρίσκεται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την υπηρεσία Αναζητήσεων, στον χώρο του λιμανιού, όπου όλοι μέσω υπηρεσιακού τηλεφώνου, επικοινώνησαν με τους δικούς τους. Ταυτόχρονα αντίστοιχο κλιμάκιο βρισκόταν στο νοσοκομείο Καλαμάτα όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι επικοινώνησαν με τους δικούς τους, δύο από αυτούς δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν γιατί δεν απάντησαν οι δικοί τους στο τηλέφωνο. Τα στελέχη της υπηρεσίας θα βρίσκονται εκεί και σήμερα για όλους τους νοσηλευόμενους», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Ταυτόχρονα υπάρχει το πολυδύναμο κέντρο μεταναστών όπου εκεί υπάρχουν διερμηνείς, 17 διαφορετικών γλωσσών που εκεί μπορούν να επικοινωνήσουν και συγγενείς από άλλες χώρες. Το τηλέφωνο είναι 2105140440. Τα καρτελάκια που φέρουν οι διασωθέντες είναι ο αριθμός καταγραφής τους από το λιμεναρχείο. Δεν με προσέγγισε κάποιος για να μου πει ότι είχε συγγενείς του στο πλοίο, ούτε γνωρίζω εάν υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στο πλοίο. Υπήρχαν άτομα από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Λιβύη».

«Εάν το λιμενικό έκανε μόνο του επιχείρηση, κάποιοι θα έλεγαν ότι έπνιξε κόσμο»

Από την πλευρά του, ο πρώην υπαρχηγός του λιμενικού σώματος Αθανάσιος Ντούνης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στην πρωτοφανή τραγωδία.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι συνθήκες που ταξιδεύουν αυτοί οι άνθρωποι είναι απάνθρωπες. «Στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλον και είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν από την πλώρη στην πρύμνη», είπε, επισημαίνοντας πως πολλές φορές ταξιδεύουν όρθιοι για 4-5 μέρες.

Όπως ανέφερε επίσης, ο ίδιος, ως υπαρχηγός του λιμενικού έχει κληθεί πολλές φορές να αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά, ενώ όπως είπε, για να γίνει μία διάσωση πρέπει οι άνθρωποι να συνεργάζονται με τις λιμενικές Αρχές.

Ο κ. Ντούνης εξήγησε ότι πολλές φορές οι άνθρωποι υπό τον φόβο της σύλληψης, πέφτουν στη θάλασσα κάνοντας το έργο της διάσωσης ακόμα πιο δύσκολο. «Εάν το λιμενικό έκανε μόνο του επιχείρηση, κάποιοι θα έλεγαν ότι έπνιξε κόσμο», κατέληξε ο πρώην υπαρχηγός του λιμενικού σώματος.



Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This