Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος ε.α.: «Το Λιμενικό ενήργησε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα»

«Ίσως οι διακινητές άνοιξαν τις βάνες για να τους αναγκάσουν να παρέμβουν»

Must Read

Την δική του εκτίμηση έκανε σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., κάνοντας λόγο για σωστή αντιμετώπιση από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος. Ο ίδιος εξήγησε πως οι κινήσεις που έγιναν, ακολουθούσαν τα πρωτόκολλα.

«Δυστυχώς από το 2016 αριθμούμε 2300 ανθρώπους από διάφορες χώρες οι οποίοι βρίσκονται δυστυχώς ή στα νερά του Αιγαίου ή του Ιονίου Πελάγους. Σε λίγο λήγουν και οι 72 ώρες όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Η ελπίδα σβήνει τελευταία και ας ελπίσουμε να βρούμε και άλλους ανθρώπους. Ο εντοπισμός έγινε από τη Frontex. Υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που διέπει όλους τους κανονισμούς. Στη περίπτωση μας, άνηκε στο ελληνικό FIR και ειδοποιήθηκε από την Ιταλία. Το πλοίο αυτό δεν μπορούσε να πάει με μεγαλύτερη ταχύτητα», είπε αρχικά ο κ. Πολίτης και πρόσθεσε:

«Θα μου επιτρέψετε να πως θεωρώ πως από το λιμάνι της Αίγυπτου ήταν δύσκολο να έφυγε από εκεί. Σύμφωνα με τις συνθήκες, το Λιμενικό ενήργησε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Έλεγξε πόσοι ήταν, ειδοποίησε και στη συνέχεια προχώρησε στη διάσωση. Υπήρξαν και έξι φορτηγά πλοία που συνέβαλλαν. Δυστυχής η τρίτη φάση δεν έγινε. Θα προσέγγισαν με πλοία τους ανθρώπους και θα προσπαθούσαν αν τους επιβιβάσουν». 

«Ίσως οι διακινητές άνοιξαν τις βάνες για να τους αναγκάσουν να παρέμβουν»

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως το πλοίο δεν δεχόταν βοήθεια και έγιναν όλα τόσα γρήγορα που δεν πρόλαβαν να βοηθήσουν.

«Εγώ πιστεύω πως ίσως όταν έχασαν τις μηχανές, ίσως οι διακινητές άνοιξαν τις βάνες για να τους αναγκάσουν να παρέμβουν και δημιούργησαν το ναυάγιο. Από την εμπειρία μου, δεν μπορεί να προκλήθηκε από μετατόπιση πληθυσμού πάνω στο πλοίο. Κανονικά πρέπει να υπάρχει βίντεο. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ θα έχει πρόβλημα για τα επόμενα 10 χρόνια με το μεταναστευτικό αι τους πρόσφυγες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This