Πύλος: Ο χαμός και οι τελευταίες στιγμές στο αλιευτικό πριν βυθιστεί – «Το Λιμενικό πήγε για να σώσει ανθρώπινες ζωές»

«Πότε δεν προσδέσαμε το πλοίο για να το ρυμουλκήσουμε» - Τα βασανιστήρια των μεταναστών από τους δουλεμπόρους

Συντάκτης: Newsroom

Νέες πληροφορίες και νέες εικόνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο αλιευτικό σκάφος, το οποίο ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 μετανάστες και να αγνοείται άγνωστος αριθμός ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν διασωθεί 104 αλλοδαποί.
Το Mega μετέδωσε βίντεο μέσα από το σκάφος με τις τελευταίες στιγμές πριν αυτό βυθιστεί, όπως αναρτήθηκαν στα social media.

Σε ένα από τα βίντεο οι μετανάστες φαίνονται με χοντρά ρούχα, ενώ σε άλλο πλάνο ένας άνθρωπος κρατά ένα μπουκάλι νερό και λίγα μπισκότα, ενώ στο βάθος διακρίνονται γυναίκες και παιδιά. Στο βίντεο φαίνονται οι μετανάστες να κάθονται κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα γόνατα στο στήθος και πολλοί εξ αυτών, κάνουν το σήμα της νίκης.
Η ένταση και τα βασανιστήρια

Σύμφωνα δε με το Open, το οποίο επικαλείται καταθέσεις των διασωθέντων μεταναστών, υπήρξε ένταση στο σκάφος, όταν μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διακινητές που προσπάθησαν να τους επιβληθούν. Ο λόγος ήταν οι βλάβες στο σκάφος και η έλλειψη τροφίμων.
Αψιμαχίες και εντάσεις, έγιναν έντονες και τότε άρχισε το σκάφος να γέρνει και τελικά αναποδογύρισε…

Όπως μετέδωσε ακόμα το Open, οι διακινητές του αλιευτικού είναι αδίστακτη συμμορία που απειλούσε και χτυπούσε όποιον μετανάστη διαμαρτύρονταν.
Την ίδια ώρα, μια μαρτυρία σοκ για τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο πλοίο, έφερε στο φως το OPEN:

«Το νούμερο 64 ήταν το άτομο που έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε. Τα άτομα με τα νούμερα 56, 57, 74, 83 και 94 ήταν αυτοί που μας έδιναν φαγητό και νερό, που κινούνταν ελεύθερα μέσα στο πλοίο και μας φώναζαν και μας φοβέριζαν. Δεν υπήρχαν σωσίβια στο πλοίο, κανένας δεν φορούσε. Ήμασταν πολλά άτομα για ένα τέτοιο πλοίο που ήταν παλιό και σκουριασμένο. Δεν υπήρχαν σωσίβια και χαλούσε διαρκώς η μηχανή. Γι αυτό και τελικά τούμπαρε και βυθίστηκε. Και χάθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι».

Λιμενικό: «Πήγαμε να σώσουμε ζωές – Πότε δεν προσδέσαμε το πλοίο για να το ρυμουλκήσουμε»

«Το λιμενικό πήγε εκεί για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Πήγαμε γιατί εκεί γιατί υπήρξαν συνάνθρωποί μας που κινδυνεύαν. Είχαμε ενημέρωση από τις 7:30, υπήρχε φωτογραφία από το ελικόπτερο. Βλέπαμε πλοίο που έπλεε κανονικά με συνθήκες 2 μποφόρ», είπε στο Open ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου, ερωτώμενος για τις αντιφάσεις σχετικά με την αντίδραση των ελληνικών αρχών.

«Το σκάφος δεν ήταν σε φάση κινδύνου, έπλεε κανονικά με 2 μποφόρ», απάντησε σε ερώτηση γιατί δεν παρενέβη νωρίτερα και συνέχισε: «Συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους εκεί, μας είπανε “go” και ότι πηγαίνουν στην Ιταλία. Μάλιστα έλυσαν τον κάβο που ρίξαμε».

Ο κ.Αλεξίου τόνισε ότι το Λιμενικό ήταν σε επικοινωνία με τη Frontex και απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχε στείλει σκοινί στο αλιευτικό, είπε: «Προσεγγίσαμε το σκάφος, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. (…) Πότε δεν προσδέσαμε το πλοίο για να το ρυμουλκήσουμε».
Ψυχολόγος: «Οι διασωθέντες μετανάστες ένιωθαν σαν να ήταν ακόμη εκεί. Δεν ήξεραν που βρίσκονταν»

«Ένιωθαν σαν να ήταν ακόμη εκεί. Δεν ήξεραν που βρίσκονταν. Ήταν σε σοκ και σύγχυση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την ψυχολογική κατάσταση των διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων η ψυχολόγος της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, Εύα Φίλου που συμμετείχε σε κλιμάκιο για την ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους.

Όπως εξηγεί ήταν αναστατωμένοι και ένιωθαν αγωνία, φόβο και άγχος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αισθάνονταν και θυμό, αντίδραση η οποία, όπως αναφέρει είναι «φυσιολογική» μπροστά σε τέτοια γεγονότα.

Αρκετοί ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, δεν είχαν φάει για μέρες. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Φίλου, υπήρχαν πολλά άτομα που τους έλεγαν ότι είχαν και σωματικά θέματα ότι πονάει το στομάχι τους, ότι δεν είχαν πιει νερό.

«Βρέθηκαν σε μία κατάσταση που την μία μέρα ήταν στο πλοίο και την επόμενη σε έναν χώρο που δεν ήξεραν κανένα από εμάς. Οπότε αυτό ενίσχυε το φόβο και την αγωνία. Αρκετά άτομα είχαν συγγενείς τους οποίους δεν έβρισκαν ή δε βρίσκουν ακόμα άλλοι γνώριζαν ότι έχουν χάσει τους δικούς τους οπότε πέρα από το κομμάτι της διαχείρισης τραύματος είχαμε και το κομμάτι της διαχείρισης πένθους γιατί υπήρχαν άτομα τα οποία ήξεραν ότι έχουν χάσει τους συγγενείς τους και καλούνταν να το διαχειριστούν. Αντιμετωπίσαμε και περιπτώσεις που δεν ήθελαν να αναφερθούν περισσότερο επειδή στεναχωριούνταν πολύ», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Φίλου και προσθέτει ότι προσπαθούσαν να τους υποστηρίξουν ψυχολογικά όσο μπορούσαν.
Ορισμένοι είχαν αγωνία για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που βίωσαν άγχος και απόγνωση γιατί δεν μπορούσαν να βρουν στο τηλέφωνο τα οικεία τους πρόσωπα, σύμφωνα με την κ. Φίλου. «Εκεί κληθήκαμε να τους στηρίξουμε και έτσι να τους καθησυχάσουμε. Κάποιοι είχαν θλίψη είτε γιατί κάπως είχε έρθει ως επακόλουθο, μετά από την επικοινωνία με τους δικούς τους μαζί με τη συγκίνηση, είτε μπορεί να είχαν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο στο πλοίο. Θυμάμαι ένα άτομο να μας λέει ότι στεναχωριέται γιατί έχασε τους φίλους του στο πλοίο στο ταξίδι», τονίζει.

«Παρέχουμε την υποστήριξη μέσα από πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας καθώς και συναισθηματική υποστήριξη συναισθηματική στο βαθμό που κάποιος επιθυμεί. Δεν ήθελαν όλοι να μιλήσουν. Γι αυτό εμείς τους δίναμε τον χώρο να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα όποτε αυτοί ήθελαν. Ήμασταν εκεί σε περίπτωση που ήθελαν να μιλήσουν, δεν τους πιέζαμε», επισημαίνει και προσθέτει ότι το βασικό που τους έλεγαν είναι ότι χρειάζεται να δώσουν χώρο και χρόνο στον εαυτό τους γιατί έχουν περάσει κάτι πολύ δύσκολο.

«Τους λέμε να δώσουν χώρο και χρόνο στα συναισθήματά τους και ότι είναι δυνατοί που κατάφεραν και έφτασαν ως εδώ. Κάποιες φορές συναντήσαμε και σιωπή, βουβαμάρα. Προσπαθήσαμε και σε αυτές τις περιπτώσεις να δώσουμε χώρο και στη σιωπή ώστε ο καθένας να εκφραστεί όποτε θέλει», λέει η κ. Φίλου και προσθέτει ότι ακόμα και με μικρά πράγματα υποστηρικτικά που έκαναν κατάφερναν να τους προσφέρουν ένα χαμόγελο την επόμενη μέρα.

«Μπορούσαμε να τους προσφέρουμε ένα χαμόγελο την επόμενη μέρα. Και μας ευχαριστούσαν που υπάρχει αυτό το χαμόγελο, ήταν μία πολύ μικρή έκφραση ευγνωμοσύνης. Αυτό το χαμόγελο μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βίωσαν νομίζω ήταν το σημαντικότερο που έτσι αποκόμισα κι εγώ και η ομάδα», σημειώνει.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεσπά ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην Αράχοβα: «Μου είπαν ότι ξήλωσα κάμερες από το μαγαζί για...

Εξοργισμένη εμφανίστηκε ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην Αράχοβα η οποία κατηγορήθηκε από κάτοικους της περιοχής ότι έβγαλε τελείως τις κάμερες που είχε τοποθετήσει στο μαγαζί της...

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον 31χρονο αστυνομικό: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση – Συνεχίζει να...

Βρέθηκε μαχαίρι στις τουαλέτες του γηπέδου - Τι άλλο εντοπίστηκε

Δήμαρχος Αράχοβας για θάνατο χάσκι: «Ψυχοπαθής ο δράστης, δεν μας ενδιαφέρει αν δεν έρθουν...

Φοβισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Αράχοβας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Σταθά, καθώς ο δράστης του φρικτού βασανισμού του χάσκι Όλιβερ που ξεψύχησε...

Τραυματισμός αστυνομικού στου Ρέντη: Χειροπέδες σε 31χρονο Γεωργιανό για άλλη υπόθεση – Προσαχθέντες δεν...

25 θεωρούνται «σεσημασμένοι» χούλιγκαν - 30 είναι γνωστοί στις αρχές

Ανησυχία για την πνευμονία που «χτυπά» παιδιά – Τι λέει η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη...

Τεράστια είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει στους γονείς σε όλη την Ελλάδα η έξαρση της πνευμονίας στα παιδιά της Κίνας και η ταυτόχρονη...

Ρόδος: 15χρονοι έγδυσαν συμμαθητή τους και τον τραβούσαν βίντεο! Δύο συλλήψεις

Αναταραχή επικρατεί από την Τετάρτη στην σχολική κοινότητα του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου της Ρόδου καθώς ένας 15χρονος έγδυσε έναν συμμαθητή του ενώ όσα ντροπιαστικά...

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον φοιτητή στα Σπάτα: Στραγγαλίστηκε πριν κρεμαστεί στην ντουλάπα!

Συγκλονιστικές ήταν για ακόμη μια φορά οι αποκαλύψεις που έγιναν για την υπόθεση του μυστήριο θανάτου του 19χρονο φοιτητή Νικόλα Ντουρτουρέκα από τα Σπάτα...

Ακόμα ένα 24ωρο αγωνίας για τον 31χρονο αστυνομικό – Εσπευσμένα στην Αθήνα η μητέρα...

Έκτακτη σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου - Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό

Ηθικοί αυτουργοί όσοι σπέρνουν μίσος

Οι μυριάδες των μπράβων που υποδύονται τους… αφοσιωμένους φιλάθλους χρειάζονται μόνο σε προέδρους ΠΑΕ, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν σαν ιδιωτικούς στρατούς. Ανυπόληπτοι άνθρωποι του...

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων στο Πολυτεχνείο – Δύο συλλήψεις

«Πολεμικό» σκηνικό στήθηκε για ακόμη μια φορά σήμερα τα ξημερώματα στο Πολυτεχνείο μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων.Περίπου στις 3 το πρωί περίπου 50 άτομα βγήκαν...

Στα 426 ευρώ η εθνική σύνταξη από το 2024

Την κοινή υπουργική απόφαση και τη σχετική εγκύκλιο για την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 3% από το νέο έτος εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας...

Κρύο με βροχές και καταιγίδες

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται σήμερα τοπικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στις...

Δείτε πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 11 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ για να κάνουν rapid test σε όσους πολίτες...

Πατέρας 49χρονης: «Αν η Πυροσβεστική ερχόταν νωρίτερα, θα σωζόταν το παιδί μου» – «Αφίχθησαν...

Ευθύνη στην Πυροσβεστική καταλογίζει ο πατέρας της 49χρονης που βρήκε φριχτό θάνατο σε φωτιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά της στα Άνω Πατήσια χθες, λίγο...

Στην «Ελλάδα 2.0» ηλικιωμένοι καρκινοπαθείς αυτοκτονούν γιατί δεν έχουν δυνατότητα να πάνε σε άλλο...

Η εικόνα της πλήρους διάλυσης που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), χάρη και στη συστηματική υπονόμευσή του από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεύτερες σκέψεις» για τον Αυτιά στο Μαξίμου…

Εν μέσω πολλών άλλων εξελίξεων, το θέμα της προετοιμασίας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές μπορεί να μη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε προτεραιότητα για την...

Η Όλγα Κιουρτσάκη χάνει τα μαλλιά της και βρίσκεται ένα βήμα πριν να τα ξυρίσει

H Όλγα Κιουρτσάκη έγινε μητέρα στις αρχές Αυγούστου και απέκτησε την κόρη της Μικαέλα Αγγελική. Η κόρη της Άντζελας Δημητρίου μοιράζεται συχνά στιγμές από...

Ταραχή για την πρώην σύζυγο του Κούστα, Σοφία Γιαννικοπούλου – Νέο επεισόδιο στη δικαστική διαμάχη

Ενα νέο μεγάλο «κεφάλαιο» στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ηθοποιού Σοφίας Γιαννικοπούλου και του πρώην συζύγου της, εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, «έγραψε» το Πολυμελές Πρωτοδικείο...

Πώς η Ρωσία με ελληνική βοήθεια άνοιξε μια «τρύπα» 11 δισεκ. δολαρίων στις δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο

Ένα... αόρατο παιχνίδι εξουσίας εν μέσω κυρώσεων - Ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας

Τα δίνει όλα η Άννα Διαμαντοπούλου για την προεδρία!

Τα έδωσε όλα χθες η Άννα Διαμαντοπούλου στην ΕΡΤ για να επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στο Μέγαρο Μαξίμου και προς τον ξένο παράγοντα.Προέβλεψε στην...

Σοκάρει η Άννα Ρεζάν: «Με βίασαν δυο φορές στη δουλειά»

Την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στην εργασία της, στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών, εξομολογήθηκε η Άννα Ρεζάν, προκαλώντας σοκ ακόμα και στους παρουσιαστές...

Γιώργος Μαργαρίτης: «Όταν μου το ανακοίνωσε ο γιος μου του είπα “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”»

Αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι να τραγουδάει. Από ηλικία 13 ετών μπήκε στον καλλιτεχνικό χώρο και από τότε δεν...

Οι εικόνες ντροπής όντως «μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους», κύριε Γεραπετρίτη

Οι πραγματικές διαθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, φάνηκαν χθες σε όλο τους το «μεγαλείο» χάρη σε μία κίνηση του...

Σοκάρει η Μαριάννα Τουμασάτου: «Mε άφησε αιμόφυρτη και χωρίς αισθήσεις μέσα στο αυτοκίνητο πεταμένη»

Ως ατίθαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Μαριάννα Τουμασάτου στα νιάτα της καθώς συχνά πυκνά κατέβαινε πορείες και έμπλεκε σε καυγάδες. Ώσπου μία μέρα...

Αυτός είναι ο αστυνομικός που χαροπαλεύει μετά τα επεισόδια στου Ρέντη – Ελεύθεροι οι 35 από τους 425 προσαχθέντες

Ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ δίνει μάχη για τη ζωή του - Οι γονείς φύγανε αλαφιασμένοι μέσα στη βροχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Bούρος είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Μια ξαφνική ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα έρχεται να βάλει «φωτιά» σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο σκηνικό που διαμόρφωσε η οριακή διαφορά των 90...

Ο Χατζηαβατισμός είναι σημειολογία στις διεθνείς σχέσεις

Η επιλογή Μητσοτάκη να στείλει τον Γεραπετρίτη στην υποδοχή Ερντογάν, έχει ξεκάθαρη σημειολογία. Και στις διεθνείς σχέσεις, η σημειολογία ισοδυναμεί με χάραξη πολιτικής.Η πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν σαφέστατη. Κάνουμε...

Δήμαρχος Αράχοβας για θάνατο χάσκι: «Ψυχοπαθής ο δράστης, δεν μας ενδιαφέρει αν δεν έρθουν στην περιοχή επισκέπτες»

Φοβισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Αράχοβας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Σταθά, καθώς ο δράστης του φρικτού βασανισμού του χάσκι Όλιβερ που ξεψύχησε ακόμα δεν έχει βρεθεί.Όπως τόνισε...

Η κατάσχεση της ποιητικής συλλογής που έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι επίκαιρος. Αιτία τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που αναπαράγουν αποσπάσματα απότα ποιήματά του . Όση δόξα δεν γνώρισε όσο ζούσε...

Ντεφιλέ αγάπης και πρεμιέρες

Oι εμφανίσεις των celebrities έχουν γιορτινή διάθεση, είτε για ένα event μόδας αφιερωμένo στα Παιδικά Χωριά SOS είτε για μια θεατρική βραδιά, όπως επέλεξαν οι Ελλη Στάη και Εριέττα...

Ρώμη: Ξέσπασε φωτιά σε νοσοκομείο – Τέσσερις νεκροί

Συναγερμός επικράτησε χθες το βράδυ στην περιοχή του Τίβολι έξω από την Ρώμη καθώς ξέσπασε φωτιά σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.https://twitter.com/rrtvln/status/1733287366381486086Σύμφωνα με το ΑΠΕ,...