«Καμπανάκι» για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – Δεύτερη στην Ε.Ε. η Ελλάδα το 2022!

Συνολικά 33 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τη σχετική νόσο στη χώρα μας πέρυσι, με την Ιταλία να είναι η μόνη που μέτρησε περισσότερες απώλειες

Must Read

Τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατέγραψε η χώρα μας το 2022, πίσω μόνο από την Ιταλία, κάτι που, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 ασθενείς.

Ο εν λόγω αριθμός αφορά στα συνολικά 11 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου καταγράφηκαν εγχώρια περιστατικά, με την Ελλάδα να καταγράφει, επιπλέον, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων από τη σχετική νόσο, ωθώντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) να χτυπήσει «καμπανάκι» για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, στη νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ECDC, το 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε στην Ε.Ε. 1.133 κρούσματα και 92 θανάτους. Τα 1.112 από τα κρούσματα ήταν εγχώρια και καταγράφηκαν σε 11 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από το 2018, τονίζει το ECDC.

Τα εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης αναφέρθηκαν από τις εξής χώρες (σε παρένθεση ο αριθμός των θανάτων):

  • Ιταλία (723 κρούσματα – 51 από τους ασθενείς κατέληξαν)
  • Ελλάδα (286 κρούσματα – 33 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους)
  • Ρουμανία (47 – πέντε ασθενείς κατέληξαν)
  • Γερμανία (16)
  • Ουγγαρία (14 – τρεις ασθενείς κατέληξαν)
  • Κροατία (8)
  • Αυστρία (6)
  • Γαλλία (6)
  • Ισπανία (4)
  • Σλοβακία (1)
  • Βουλγαρία (1)

Σημειώνεται πως, ήδη από το καλοκαίρι του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) προειδοποιούσε να λάβουμε μέτρα εναντίον των κουνουπιών, καθώς, όπως είχε ανακοινώσει, μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε ανιχνευθεί σε συνολικά 146 ασθενείς στη χώρα μας. Από τα περιστατικά αυτά, τα 134 είχαν καταγραφεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εννέα είχαν καταγραφεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τρία βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ ανέφερε, επίσης, πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, επομένως αναμένονταν και άλλα κρούσματα. Όντως, ο τελικός αριθμός τους έως το τέλος του χρόνου υπερδιπλασιάστηκε, όπως προαναφέρθηκε.

Και κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ε.Ε.

Ωστόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι ο μόνος που μεταδίδεται από τα κουνούπια που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. Το ECDC τονίζει πως το 2022 καταγράφηκαν και 71 κρούσματα εγχώριου δάγκειου πυρετού!

Τα κρούσματα αυτά είναι υπερβολικά πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιστοιχούν σε όσα ανιχνεύθηκαν σε ολόκληρη την Ε.Ε. ανάμεσα στο 2010 και το 2021. Οι χώρες με εγχώρια μεταδιδόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού ήταν η Γαλλία και η Ισπανία, με την πρώτη να παρουσιάζει την συντριπτική πλειονότητα τους, καθώς έφτασαν τα 65.

Δυστυχώς, τόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου, όσο και ο ιός που προκαλεί δάγκειο πυρετό μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο ιδίως:

  • στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
  • σε όσους έχουν ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό)
  • στους πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα

Ως εκ τούτου, όλοι μας, αλλά πρωτίστως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή όλων μας, διότι η κυκλοφορία του ιού είναι απρόβλεπτη. Επομένως, όλοι μας πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα
  • Να μην αφήνουμε πουθενά στάσιμα νερά, μέσα και γύρω από το σπίτι μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This