Εργατολόγος «αδειάζει» τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Υπάρχουν κυρώσεις»

«Ο σερβιτόρος σε μια επιχείρηση επισιτισμού με βάση την κλαδική σύμβαση εξυπηρετεί τραπέζια!»

Must Read

Για παραβίαση των κανόνων και των αρχών του εργατικού δικαίου κάνει λόγο ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, αναφορικά με το περιστατικό στο beach bar της Ρόδου με τον σερβιτόρο που σχεδόν κολυμπούσε για να σερβίρει τους πελάτες, πάνω σε ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα. 

Ο κ. Καρούζος μιλώντας στην ΕΡΤ, αποδόμησε τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει σήμερα ότι ο εργαζόμενος σερβιτόρος πληρώνεται καλά και ότι έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι στους οποίους δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. Υπενθυμίζεται ότι ο Γεωργιάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνονται κάποια μέτρα» και ότι ο εργαζόμενος φοράει… ειδική μπλούζα. 

Όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, «ο σερβιτόρος σε μια επιχείρηση επισιτισμού ή ακόμα και στον τουριστικό κλάδο, με βάση την κλαδική σύμβαση εξυπηρετεί τραπέζια – το λέει η ίδια η συλλογική σύμβαση που έχει ισχύ νόμου. Άρα όταν ο εργαζόμενος δημιουργεί με ευθύνη του εργοδότη παροχή υπηρεσιών σε άλλο χώρο, σε άλλο εργασιακό περιβάλλον καταρχάς παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση, δηλαδή υπάρχουν κυρώσεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ατομική σύμβαση εργασίας λέει προφανώς ότι ο εργαζόμενος είναι σερβιτόρος στην έδρα της επιχείρησης, η έδρα της επιχείρησης, το υποκατάστημά της δεν είναι ο αιγιαλός ή 5 μέτρα βάθος θάλασσα». 


Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο: «ακόμα και αν επιτρεπόταν αυτή η εργασία θα πρέπει να ασκείται με βάση την υγιεινή και ασφάλεια. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν στη χώρα μας προβλέπουν βάσει σχετικού νόμου μια σειρά μέτρων πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνει η επιχείρηση –  αν ο εργαζόμενος έχει φάει, αν αλλάζει ρούχα συνεχώς και δεν είναι υγρά ώστε να μην αρρωστήσει κα» είπε και πρόσθεσε: «Εδώ από ότι κατάλαβα ακόμα και αν τηρούνται δεν προκύπτουν στην εικόνα που έχουμε και στο βίντεο. Το αρμόδιο τμήμα της επιθεώρησης εργασίας ανυπομονώ με πολύ αγωνία τι πόρισμα θα βγάλει» σημείωσε.

Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στο νησί δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας, ανέφερε ότι αυτό επιφέρει ελλείψεις ελέγχων, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Όταν δεν έχεις στελεχικό δυναμικό ότι και να λες είναι στο γράμμα του νόμου. Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι δεν οριοθετείται το εργασιακό περιβάλλον του εργαζόμενου, προκαλείται απώλεια συνείδησης του εργασιακού περιβάλλοντος (..) Και άρα έχουμε στοιχειώδη παραβίαση κανόνων και αρχών του εργατικού δικαίου σε αυτή την ιστορίας» τόνισε ο κ. Καρούζος.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This