Εύβοια: Θεριεύει η φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Το δύσβατο της περιοχής όπου κινείται το διπλό πύρινο μέτωπο, δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης

Must Read

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα στον οικισμό Μηλάκι Αλιβερίου στην Εύβοια, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που βρίσκεται στην περιοχή, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να σπεύδουν στο σημείο.

Πριν από λίγη ώρα η κατάσταση στο σημείο έφτασε να φαντάζει ιδιαίτερα ζόρικη, καθώς το δύσβατο της περιοχής, όπου καίει τις τελευταίες ώρες η φωτιά, δυσχεραίνει το έργο των επίγειων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις φωτογραφίες από το διπλό πύρινο μέτωπο να είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά κινείται στην περιοχή νότια-νοτιοανατολικά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον δήμο Αλιβερίου – Κύμης, χωρίς όμως να το απειλεί, καθώς οι φλόγες κινούνται σε αρκετή απόσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση, στον ορεινό όγκο, ενώ πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, έντασης περίπου 3 μποφόρ.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια και ξερόχορτα σε σημαντική απόσταση μακριά από τον οικισμό Μηλάκι και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που δεν φαίνεται να διατρέχουν κίνδυνο. Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλονται προσπάθειες να οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ,  αν χρειαστεί, με το πρώτο φως θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και σκαπτικά μηχανήματα της Περιφέρειας τα οποία ανοίγουν δρόμους για τα πυροσβεστικά οχήματα.

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος, προσθέτοντας πως «η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικίες, ωστόσο είναι σε πολύ δύσκολο σημείο, το οποίο δεν μπορούν να πλησιάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Είμαστε σε επιφυλακή και θα είμαστε όλο το βράδυ καθώς η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα».

«Ελπίζουμε η φωτιά όταν θα φτάσει στο νταμάρι να περιοριστεί, ενώ παράλληλα το άλλο μέτωπο προσπαθούμε να το πιάσουμε σε ένα σημείο πριν φτάσει στον Προφήτη Ηλία. Αν περάσει από εκεί τα πάντα γίνονται δύσκολα», συνεχίζει ο ίδιος, ενώ σημειώνει πως «ήδη κινούνται μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα προς τον Προφήτη Ηλία, για να δημιουργήσουν μια προστατευτική ζώνη, πριν φτάσει εκεί η φωτιά».

Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, «οι καπνοί έχουν σκεπάσει ένα μεγάλο μέρος από την Εύβοια. Το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι ορατό από πάρα πολλά χιλιόμετρα. Η φωτιά ανεβαίνει, κατεβαίνει βουνά και συνεχίζει να καίει, χωρίς, προς το παρόν, να απειλεί κατοικημένες περιοχές και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής». «Είναι πολύ δύσκολο σημείο. Η νύχτα θα είναι μακριά. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή και θα παραμείνουμε όλο το βράδυ», σημειώνει επίσης ο κ. Μπαράκος, τονίζοντας πως στην περιοχή έχουν σπεύσει και εθελοντές, οι οποίοι βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία για να περιορίσουν το πέρασμα της φωτιάς.

Λίγο μετά τις 22.00, εξάλλου, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 19 οχήματα και έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ εξακολουθούν να συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά νωρίτερα, η φωτιά, η οποία ξεκίνησε σε δύσβατη περιοχή, σε πλαγιά δίπλα πίσω από το εργοστάσιο που εδρεύει στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, άρχισε να καίει ξερόχορτα, ενώ πήρε σχετικά γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση προς δύσβατο ορεινό όγκο.

Επιτόπου βρέθηκαν και ξεκίνησαν να επιχειρούν 55 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα, ενώ λίγο πριν σκοτεινιάσει πρόλαβε και έκανε ρίψεις ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχτηκαν στη μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά, ώστε να μην απειλήσει κατοικημένη περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή στην κατάσβεση συνέδραμαν υδροφόρες του δήμου, αλλά και από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ ενισχύσεις κατέφθασαν στο σημείο και από την Χαλκίδα. Στην περιοχή έσπευσαν ο αντιδήμαρχος Αλιβερίου και ο αναπληρωτής αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Νίκος Μαστροκώστας, ενώ επιτόπου μετέβη και ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This