Αυτός είναι ο λόγος που παραμένουν πανάκριβα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Γκρίνια και δυσαρέσκεια στους ταξιδιώτες για τις τιμές

Must Read

Στα «κάγκελα» είναι το επιβατικό κοινό καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τη φετινή χρονιά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, και οι διακοπές φαντάζουν όνειρο!

Οι ψίθυροι κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια και άνευ προηγουμένου εξαπάτηση των επιβατών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ναυτιλιακό οικονομολόγο, Γιώργο Ξηραδάκη, «οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων είναι μεν ακριβές αλλά δεν πρόκειται για αισχροκέρδεια. Από το 2019 τα έσοδα των ακτοπλόων είναι μεν πιο πολλά από τα έξοδα, αλλά τα προηγούμενα 10 χρόνια ήταν συσσωρευμένα εκατοντάδες εκατ. ζημιές». 

 




«Το 2022 οι ακτοπλοϊκές αποκόμισαν μικτά κέρδη 79 εκατ. ευρώ. Όμως το ποσοστό μικτού κέρδους, από 21% το 2019, έπεσε στο 10% το 2022, είπε. Το 2024 θα έχουμε μια προσαύξηση των τιμών των εισιτήριων κατά 7% με 9% στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα, λόγω του περιβαλλοντικού τέλους, είπε. Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων έγινε πέρυσι τον Ιούλιο. Από τότε όμως οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου, χωρίς αυτή η μείωση να περάσει τις τιμές εφέτος, που αντίθετα «τσίμπησαν» λίγα ευρώ προς τα επάνω. Οι τιμές δεν έπεσαν γιατί δεν υπήρχαν τα περιθώρια όσον αφορά στις χρηματοροές στις εταιρίες» ισχυρίστηκε ο κ. Ξηραδάκης. Το ευχάριστο είναι ότι χθες στην πρώτη σύσκεψή ακτοπλόων – κυβέρνησης καθίσανε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και το αισιόδοξο είναι ότι, όπου οι τιμές μπορούν να μειωθούν θα μειωθούν, είπε.

 

Βαρβιτσιώτης: «Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι «οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις». Ο υπουργός εξηγώντας τι έχει συμβεί την ακτοπλοϊκή αγορά και τις τιμές εισιτηρίων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ακτοπλοϊκή αγορά είναι απελευθερωμένη από το 2005. Υπάρχει ελεύθερη δρομολόγηση και οι εταιρείες μπορούν να έχουν τα τιμολόγια που θέλουν και να τα δίνουν στο κοινό. Υπάρχουν νησιά που φτάνουν πολλά πλοία από διάφορες εταιρείες και εκεί υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές.Υπάρχουν εισιτήρια από 30 ευρώ έως 70 ευρώ, ανάλογα με το πλοίο που θέλει να ταξιδέψει ο επιβάτης. Εκεί είμαστε ικανοποιημένοι από τις τιμές. Εκεί υπάρχει ανταγωνισμός. Όπου όμως υπάρχει μονοπώλιο, δεν υπάρχει. Κάναμε μια κουβέντα με τους ακτοπλόους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά τους δεν έχει περάσει πολύ καλά. Ο covid ήταν βαρύς για ακτοπλοΐα και οι εταιρείεςδεν ήταν εύκολο να καλύψουν τη ζημιά των δύο ετών, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ». Για το αν άργησε η κυβέρνηση να ενεργήσει αφού έχουν κλειστεί τα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε:

«Υπολογίζεται ότι στο επόμενο δίμηνο θα διακινηθούν 4 εκατ. άνθρωποι. Έχουν πουληθεί 1 εκατ. εισιτήρια και από αυτούς, ένα μεγάλο κομμάτι που έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους είναι γκρουπ ξένων. Οπότε μένει να κλειστούν ακόμη 3 εκατ. εισιτήρια. Αυτό που συζητήσαμε με τους ακτοπλόους είναι ότι πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος της κρίσης, να έρθουν με πακέτα που δεν θα κάνουν αδύνατες τις διακοπές στους έλληνες πολίτες με στόχο να ικανοποιηθεί η οικογένεια που με 3-4 άτομα και με το αυτοκίνητό της θέλει να πάει διακοπές. Οι ακτοπλόοι είπαν ότι θα παρουσιάσουν σοβαρές εκπτώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο το λέμε γιατί πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία αλλά γιατί δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση στη μείωση των καυσίμων και στη διατήρηση των τιμών των εισιτηρίων». Τέλος, σε ότι αφορά το ισοδύναμο που αφορά τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «έχουν καταβληθεί τα ποσά που αφορούν μέχρι και την περασμένη χρονιά και μένει η φετινή διαφορά».

 



Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This