Μάχη με τρία μέτωπα στη Ρόδο – Κάηκαν 10 σπίτια – Εκκενώθηκε και άλλο χωριό στην Κάρυστο

«Δύσκολο το μέτωπο της Ρόδου», λέει ο Αρτοποιός - Συνεχίζεται ο αγώνας για τις φωτιές σε Κέρκυρα και Αίγιο

Must Read

Κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου ώστε να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στο νησί που καίει για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

 

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Νωρίτερα στο νησί υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση στον Ασκληπιείο με αποτέλεσμα η κατάσταση να πάρει δραματική τροπή και να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή αλλά και οι οικισμοί Γεννάδι και Βάτι προς Κιοτάρι.

 

Περίπου στις 2, ήρθε νέο μήνυμα για εκκένωση στους κατοίκους των χωριών του Μαλώνα και των Μασσάρων πό το 112 σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

 

Ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται για έβδομη μέρα.

Σύμφωνα με την rodiaki.gr, ο αστυνομικός την ώρα που οδηγούσε την μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, έπεσε πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει.Το καλώδιο ήταν κάθετα στον δρόμο, στο ύψος του κεφαλιού και του λαιμού.

Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στην διάρκεια της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στο μεταξύ, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί των Ιπποτών στο οποίο νωρίτερα κάηκαν σπίτια στην περιοχή Ασκληπίειο μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για ένα δύσκολο μέτωπο στη δυτική Ρόδο.

«Κύματα ανέμου εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ βόρειου ανέμου στη Ρόδο, ουσιαστικά κατεβάζουν την πυρκαγιά προς το νότιο κομμάτι το παραλιακό μέτωπο»,ανέφερε.

Όπως είπε ο ίδιος, «στις 11:00 εκδόθηκε ένα μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Γεννάδι και Βαθύ (…) Είναι ουσιαστικά μια τουριστική καταστροφή.

(…) Κατά τις 08:45 υπήρχε μια μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ρευμάτων του ανέμου, τα οποία δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή του Ασκληπιείου.

(…) Είχαμε και υλικές ζημιές στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα ένα μέτωπο ενιαίο – καθοδικό που κατέβαινε προς το Βαθύ και το Γεννάδι και έπρεπε να δώσουμε μήνυμα αποχώρησης των κατοίκων αυτών και των τουριστών, όπου υπάρχουν εναπομείναντες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι μπορεί να επιστρέφουν και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει σε καμία περίπτωση η σωματική τους ακεραιότητα.

Αντιθέτως στις 12:00 εκδόθηκε ένα μήνυμα από το 112 ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων της Λίνδου και της ευρύτερης περιοχής στην Ανατολική Ρόδο, όσο και στο ανατολικό κομμάτι – για ασφαλή επιστροφή».

Τι ζητούν οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων

Την ίδια στιγμή, την τεράστια καταστροφή που συντελείται στο νησί των Ιπποτών αναγνωρίζουν οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων, αρκετά από τα οποία επλήγησαν από την φωτιά καθώς είτε καταστράφηκαν είτε εκκενώθηκαν.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κάνει λόγο πλήγμα και ζητά μέτρα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι υπάλληλοι που θα μείνουν εκτός λόγω της απώλειας της εργασίας του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σήμερα, 24 Ιουλίου 2023 για 7η συνεχόμενη ημέρα καίγεται ανεξέλεγκτά το νησί της Ρόδου. Ευτυχώς που υπάρχει η αμέριστη αγάπη των ντόπιων εθελοντικών δυνάμεων, ξενοδοχοϋπάλληλων και μη, που προσπαθεί ηρωικά να διαφυλάξει ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει.

Το νησί έχει ήδη υποστεί τεράστιο οικολογικό πλήγμα αλλα και οικονομικό. Ξενοδοχειακές και επισιτίστηκες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μερική η ολική καταστροφή, ξενοδοχεία και εστιατόρια εχουν κλείσει προσωρινά και για το υπόλοιπο της σεζόν ή θα υπολειτουργήσουν ή δεν θα επαναλειτουργήσουν ενώ εχουν ακυρωθεί αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις σε ξενοδοχεία.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητά επιτακτικά την κάλυψη όλων των συναδέλφων που δραστηριοποιούνταν στις πληγείσες περιοχές.

Ζητάμε :

Αποζημιώσεις όλων των ξενοδοχοϋπάλληλων για όλο το διάστημα που θα μείνουν εκτός εργασίας εως τον Οκτώβρη, με αποδοχές ίσες με αυτές της ΤΚΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Η αναστολή εργασίας με 534€ που ακούγεται ότι θα δοθεί, δεν επαρκεί.

Κάλυψη όλων των ενσήμων τους και εξασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας του ΔΥΠΑ για τον ερχόμενο χειμώνα.

Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας σε 6 μηνιαία βαση για όλους τους εποχιακά εργαζόμενους, άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Τα παραπάνω αιτήματα θα σταλούν με επιστολή στο Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εργασίας, Υπουργός Τουρισμού, Δήμαρχο και Περιφερειάρχη Ρόδου και ελπίζουμε, ότι ο νέος Υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων της καταστροφής και θα πραγματοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα μας για τους συναδέλφους.

Τα προβλήματα είναι τεράστια και ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκπέμπει σήματα κινδύνου. Ζητάμε την βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Σωματείων και εργαζομένων.

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Στην Κάρυστο

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση με το πύρινο μέτωπο στην Κάρυστο.

Τις πρωινές ώρες υπήρχε κάποια αισιοδοξία ότι η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι ευνόησαν τις αναζωπυρώσεις.

Λίγο μετά τη 13:30, εκδόθηκε νέο μήνυμα 112 για την εκκένωση του Πλατανιστού ζητώντας από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Λίγο νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής ‘Αγιοι Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λόγω της πυρκαγιάς από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Καρύστου – Πλατανιστού, στο ρεύμα πορείας προς Πλατανιστό και στην Επαρχιακή Οδό Αντιά – Πλατανιστού, ομοίως στο ρεύμα πορείας προς Πλατανιστό.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών και παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε Κέρκυρα και Αίγιο

Μια μικρή «ανάσα» έχουν πάρει οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Κέρκυρα στην οποία ξέσπασε φωτιά χθες το απόγευμα στα βόρεια του νησιού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μεγάλη μάχη ώστε να κρατηθεί η φωτιά μακριά από οικισμούς.

Η «χαραμάδα» που έχει ανοίξει έχει οδηγήσει στην επιστροφή σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία για περίπου 2000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

 

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το απόγευμα σε δασική έκταση στη περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες.

Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε οικίες.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν περιοδικά 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής και στην Αχαία όπου ξέσπασε φωτιά χθες,με τις συνθήκες να είναι δύσκολες σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές, στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας πλησίον του οικισμού Δερβενάκι, εξελίχθηκε ανατολικότερα προς τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ τα 3 ελικόπτερα και τα 4 αεροσκάφη που έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά από το πρώτο φως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέγγισή τους λόγω των καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τις ρίψεις.

Δείτε την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν αύριο

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, για δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για εννέα περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου

* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Δείτε επίσης:

Φαντάρος στη Ρόδο τα είπε όλα: «Είμαστε μόνοι μας!»

«Ζήσαμε την Κόλαση του Δάντη στη Ρόδο! Μας εγκατέλειψαν στην τύχη μας» λέει Βρετανός τουρίστας

Μητσοτάκης: «Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα» είναι ότι οι φωτιές μπαίνουν για τις ανεμογεννήτριες!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This