Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε Ρόδο και Κάρυστο – Ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές

Must Read

Τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε την Ρόδο, για 7η συνεχή ημέρα σήμερα, και την Κάρυστο στη νότια Εύβοια, με τις εκκενώσεις χωριών και οικισμών να συνεχίζονται, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις περιοχές εξακολουθούν να δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές αναγκάζονται να δώσουν μια ακόμη ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία και να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών, κρατώντας τες μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, ωσότου σηκωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας.


Το «σμαραγδένιο νησί» της Ρόδου έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά από τη φωτιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, στη μέση ακριβώς της τουριστικής περιόδου, καθώς, πέραν του γεγονότος ότι καίγονται χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, έχουν πληγεί σημαντικά σπίτια και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσαρη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς στην περιοχή όπου δίνεται η μάχη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Επίμονα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης στο χωριό Βάτι, όπου πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του πύρινου μετώπου πολλών χιλιομέτρων από τα Απόλλωνα, έως και τα Λάερμα.

Μήνυμα από το 112 εστάλη γύρω στις 11:00 και στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί για να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι. Η φωτιά στην περιοχή ανάμεσα στο Γεννάδι και  το Βάτι εξακολουθεί αυτή την ώρα να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία – κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με τη μάχη να συνεχίζεται και εκεί, λόγω των συνεχώμενων αναζωπυρώσεων. Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και ανησυχητικές αναζωπυρώσεις.

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωριό Λιβάδι στην Κάρυστο

Την ίδια ώρα, οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, με τις εναέριες που παρέμεναν στην περιοχή όσο ακόμη οι συνθήκες το επέτρεπαν, έδωσαν μία ακόμη μάχη σε ένα ακατανίκητο πύρινο μέτωπο που προσεγγίζει, πλέον, τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα», επισήμανε νωρίτερα σήμερα  ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο AΠE-MΠE και πρόσθεσε πως «μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές». Μέσα στην ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 32 οχήματα, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα από αέρος συνέδραμαν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Θυμίζουμε πως στην περιοχή αγνοείται από το μεσημέρι του Σαββάτου ένας 41χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος με το που ξέσπασε η φωτιά έφυγε από το σπίτι του για να πάει στο μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα ζώα του.

Οσον αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Κέρκυρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει αντιμετωπιστεί επιτυχημένα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, πλέον οι κυριότερες αναζωπυρώσεις της αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού, στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί, χωρίς ωστόσο να απειλούν κατοικημένες περιοχές.


Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This