Νέος πονοκέφαλος για τους λουομένους – Εμφανίστηκαν γαλάζιες μέδουσες

Must Read

Μετά τις μοβ μέδουσες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, τώρα έρχεται νέος πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα… γαλάζιες μέδουσες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά, μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Η γαλάζια μέδουσα φτάνει σε διάμετρο τα 40 εκατοστά, ενίοτε όμως παρουσιάζονται και γίγαντες, που υπερβαίνουν το ενάμισι μέτρο. Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα, αίσθημα καψίματος, δερματίτιδα και ενίοτε έλκη στο δέρμα, δεν θεωρείται όμως επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Το δηλητήριο εκκρίνεται από «κνιδοκύτταρα» που υπάρχουν στα πλοκάμια της μέδουσας, όχι όμως και στην καμπάνα, την οποία μπορεί κανείς να αγγίξει χωρίς πρόβλημα.

Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος έρθει σε επαφή με τα πλοκάμια θα πρέπει να είναι προσεκτικός να μην αγγίξει το πρόσωπο ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος, καθώς μπορεί να υπάρξουν έντονος ερεθισμός και πρήξιμο. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας καλεί τους παραθεριστές να καταχωρίζουν τυχόν παρατηρήσεις μεδουσών στην εφαρμογή iNaturalist, η οποία προσφέρει χάρτες της τρέχουσας κατανομής διαφόρων ειδών μέδουσας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This