Διπλή παρέμβαση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για το ολοκαύτωμα: Αναζητούνται «υψηλόβαθμες» ευθύνες

Άρση απορρήτου των επικοινωνιών και εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας - Μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι

Must Read

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου με παραγγελία της στον Πταισματοδίκη Ρόδου, καλεί σε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχών ευθυνών των αρμοδίων, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά που καίει το νησί για συνεχή ημέρα.




Σύμφωνα με τη «δημοκρατική» της Ρόδου, η προκαταρκτική εξέταση αφορά τους υπεύθυνους και τη διαπίστωση συντρέχουσας αμέλειας και ευθυνών αυτών. Επίσης, η Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες στην Πυροσβεστική να αναθέσει την έρευνα σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Στο πύρινο μέτωπο εν τω μεταξύ, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Βάτι, στο μεγαλύτερο μέτωπο. Η προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών είναι να μην περάσει το ποτάμι που υπάρχει εκεί η φωτιά, γιατί τότε οι φλόγες θα κάψουν (κι άλλη) πυκνή βλάστηση και θα φτάσουν ανεξέλεγκτες στο Γεννάδι.






Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται και αυτό καθίσταται σαφές από την Εισαγγελέα με έγγραφό της, πρέπει να συνεργαστούν με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος όλοι οι επιτελείς και όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ρόδου.

Παρότι αυτή τη στιγμή προέχει η κατάσβεση της φωτιάς, όλες οι παραγγελίες της Εισαγγελέως θα υλοποιηθούν μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις.

Ανάλογη διπλή παρέμβαση είχε γίνει από την Εισαγγελία του νησιού και το 2008, όταν τον Ιούλιο τότε είχαν καεί 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης.

Όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατική», η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου ζητά τη διερεύνηση των ενδεχομένων εμπρησμών, είτε εσκεμμένων, είτε από αμέλεια, ενώ έχει ζητήσει και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τη διακρίβωση τυχόν  κακουργημάτων.

https://youtu.be/tX_3q-GPb7g

Προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί επίσης για διαπίστωση τυχόν αδικημάτων: της παράβασης καθήκοντος, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό το κομμάτι, όπως αναφέρει η «δημοκρατική», θα αναζητηθούν και θα μελετηθούν οι αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, ώστε να διαπιστωθεί ποια έργα, ποια μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας ελήφθησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023.

Επίσης, ο Πταισματοδίκης Ρόδου θα προχωρήσει σε ανάλογη έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για το μέγεθος και τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής όπως και η έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια και το μέγεθος της καταστροφής.

Τέλος, η «δημοκρατική» αναφέρει ότι η Εισαγγελέας ζητά ακόμα αυτοτελή έρευνα και από τους επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για τα αίτια και τους υπαιτίους της μη έγκαιρης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, την τυχόν έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων και την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και επαρκών μέσων καταστολής της πυρκαγιάς.



Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This