Διάγγελμα περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για φωτιά στη Ρόδο: «Είναι υβριδικός πόλεμος»

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στο νησί

Must Read

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ρόδο η οποία βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς για ένατη συνεχόμενη μέρα με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν πραγματικά τεράστια μάχη και τους κατοίκους να ζουν έναν εφιάλτη περιέγραψε στο διάγγελμά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε το διάγγελμά του χθες τα ξημερώματα και χαρακτηρίζει την φωτιά που ξεκίνησε την στις 18 Ιουλίου «υβριδικό πόλεμο».

«Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη για να φτάσει αυτός ο εφιάλτης στο τέλος του. Ένας αγώνας που μοιάζει να είναι άνισος. Έχουμε ξεπεράσει κάθε στατιστικό όριο σε ότι αφορά στη ταυτόχρονη εμφάνιση αναζωπυρώσεων. Κανείς δεν έλειψε από αυτή τη μάχη. Όλοι δίνουν έναν απίστευτο αγώνα ηρωισμού από άκρη σε άκρη του νησιού. Η επόμενη μέρα πρέπει να ξεκινήσει από αναζητήσεις και απαντήσεις που πρέπει να δοθούν προς όλους μας. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον υβριδικό πόλεμο έχουμε απευθυνθεί παντού, όπου Γης», ανέφερε στο διάγγελμά του.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το διάγγελμα:

Το νησί των Ιπποτών έχει τεθεί από σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν το νότιο τμήμα του νησιού, όπου εκεί είναι η μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο τώρα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχτηκε όλη η Ρόδος.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112. Σε όλη τη διάρκεια της νύκτας πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών εδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κα. Αικατερίνη Μπαλατσούκα κλήθηκαν την Τρίτη να δώσουν εξηγήσεις για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες. Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κ. Εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμά του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This