Καθηγητής Δασολογίας προτείνει ελεγχόμενες πυρκαγιές για περιορισμό της καύσιμης ύλης

Πώς συνδέονται οι πυρκαγιές με τις βροχές και ποιες περιοχές «προτιμούν» οι φλόγες

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Την στιγμή που στην χώρα μας μαίνονται πυρκαγιές σε πολλά σημεία από την περασμένη εβδομάδα, εξηγήσεις για τις περιοχές που προτιμούν οι πυρκαγιές και για το πώς συνδέονται με τις βροχές δίνει ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Γιάννης Γήτας. Ο ίδιος προτείνει και έναν πρωτότυπο τρόπο ώστε να περιοριστεί η καύσιμη ύλη στα δάση.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά.

«Οι μεγάλες φωτιές μέχρι τώρα ξεσπούν στα νησιά και στη νότια Ελλάδα και ευτυχώς ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε ελάχιστες μεγάλες πυρκαγιές, με εξαίρεση την Κέρκυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις βροχές είπε πως όσες έπεσαν στις αρχές του καλοκαιριού «έδωσαν» πυκνή βλάστηση, όμως, λόγω του καύσωνα αυτή ξεράθηκε αρκετά ώστε έγινε καύσιμη ύλη για τις φωτιές.

«Αρχές Ιουνίου οι βροχές έφεραν πράσινη βλάστηση που όμως, έγινε καύσιμη ύλη για τις φωτιές του Ιουλίου, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Kι αυτό αποδεικνύει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερης χρονιάς με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και καύσωνα διαρκείας», είπε.

Και πρόσθεσε:

«Την άνοιξη είχαμε πολλές και δυνατές βροχές στη βόρεια και στη νότια Ελλάδα, ενώ στο τέλος του Μαΐου οι τουρίστες έφταναν στο αεροδρόμιο της Ρόδου το οποίο είχε γεμίσει νερά», υπενθύμισε ο καθηγητής για να εξηγήσει ότι: «Με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και ημερών με καύσωνα ήταν λογικό να στεγνώσει η βλάστηση και δυστυχώς να αποτελέσει το μέσο εκείνο που στο οποίο μπορούσε μια φωτιά εύκολα να επεκταθεί και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάστηκε με ημέρες ανέμων της τάξης των 8 και 9 μποφόρ».

Σύμφωνα με τον κ. Γήτα, υπάρχουν τρόποι για την αποτροπή των πυρκαγιών, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι πολίτες.

«Η πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να βοηθήσει στην αναγέννηση μιας δασικής υπηρεσίας. Και από την άλλη μεριά είναι και η δική μας συμμετοχή, αν καταλάβουμε ότι οι καθημερινές μας ενέργειες έχουν αντίκτυπο», δήλωσε.

Και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το δάσος σε ετήσια βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θέρους ή της αντιπυρικής περιόδου, αναφορικά με τα μέτρα καθαρισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χίο έγιναν κάποια πειράματα το τα τελευταία 2 -3 χρόνια με μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές που ελαττώνουν την καύσιμη ύλη.

«Αυτή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και θα μπορούσε να καθιερωθεί, όπως είπε, ως ένα από τα μέτρα διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση», κατέληξε ο κ. Γήτας.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Δείτε επίσης:

Καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΕΡΤ οι εργαζόμενοι: Με 18 λεπτά καθυστέρηση μεταδόθηκε η είδηση της συντριβής του Canadair

Νέα φωτιά στην Χαλκιδική

Φωτιά στην Τιθορέα: Σε κρίσιμη κατάσταση 65χρονος μελισσοκόμος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This