Μυστήριο με την έκρηξη στην Νέα Αγχίαλο – Καλύτερη η εικόνα σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο

Ερωτήματα για την πυρκαγιά που κατέστρεψε την αποθήκη πυρομαχικών και απείλησε τους κατοίκους - Μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα

Must Read

Στιγμές απόλυτου εφιάλτη βίωσαν κάτοικοι και τουρίστες στην Νέα Αγχίαλο, όταν το απόγευμα της Πέμπτης, η τεράστια φωτιά που μαίνεται στην περιοχή έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συνεχείς ισχυρές εκρήξεις.

Χθες, οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν μια περίμετρο ασφαλείας ακτίνας τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων, με στόχο να καταφέρουν να περιορίσουν την έκταση και την ένταση της φωτιάς. Λόγω, εξάλλου, του θερμικού φορτίου που είχε δημιουργηθεί στο σημείο μετά και τις απανωτές εκρήξεις, η επιχείρηση πυρόσβεσης έγινε αναγκαστικά «από απόσταση και με πάσα προσοχή», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκη που εξερράγη ήταν υπέργεια και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης. Σε αυτήν βρίσκονταν αποθηκευμένες κυρίως συμβατικές βόμβες των 500, 1000, και 2000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16. Η περιοχή γύρω από την αποθήκη και σε μία ακτίνα 60 μέτρων ήταν πλήρως αποψιλωμένη, ενώ ό,τι πιο κοντινό υπήρχε σε βλάστηση ήταν μόνο ένας ελαιώνας, ο οποίος ακόμη και αυτός βρίσκονταν αρκετά μέτρα πιο μακριά από την αποψιλωμένη περίμετρο.

Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στη Νέα Αγχίαλο. «Το χειρότερο από όλα ήταν οι εκρήξεις. Ήταν τραγικό. Φοβηθήκαμε όλοι. Άμεσα κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, και, είτε δια θαλάσσης, είτε με λεωφορεία, είτε με αυτοκίνητο, απομακρύνθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ήταν εκκωφαντικές οι εκρήξεις, ήταν τόσος ο φόβος που υπήρχε άμεση ανταπόκριση από τους πολίτες».


Ως εκ τούτου, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, καθώς και το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο περιστατικά μικροτραυματισμών από τζαμαρίες που έσπασαν λόγω του ωστικού κύματος, όταν γίνονταν οι εκρήξεις.
Μεγάλη φωτιά στην Άρτα

Την ίδια ώρα, φωτιά που πήρε μεγάλες διαστάσεις εκδηλώθηκε το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Παντάνασσας και Ανωγειατών στην Άρτα με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσε στο σημείο με 50 πυροσβέστες, 16 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. Στο σημείο επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας άλλαξαν φορά και προς στιγμήν οι πύρινες γλώσσες απείλησαν τον οικισμό Ανωγειατά.

Τα μέτωπα σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο

Παράλληλα, καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι φωτιές σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Αργά χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στο μέτωπο στο Βελεστίνο στις Μικροθήβες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μην περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό προς Μικροθήβες. Στην περιοχή υπάρχουν θερμές εστίες και γίνονται προσπάθειες να συγκρατηθούν. Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν 1 ελικόπτερο και 5 αεροσκάφη.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο. Στη Ρόδο υπήρχαν αναζωπυρώσεις χθες κατά τη διάρκεια της μέρας κυρίως στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί. Σε ό,τι αφορά στην Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάρυστο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην Κύμη Εύβοιας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Χαλκιδική, Τανάγρα Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανία και Ασπρόπυργο που είχαν ξεσπάσει χθες το μεσημέρι.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, για σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This