Νύχτα αγωνίας στη Μαγνησία – Σε πυροσβεστικό «κλοιό» το στρατόπεδο πυρομαχικών που συντάραξε τη Νέα Αγχίαλο

«Από απόσταση και με πάσα προσοχή» η κατάσβεση της φωτιάς από τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Must Read

Νύχτα αγωνίας στη Μαγνησία, καθώς, μετά και τα όσα συνταρακτικά έλαβαν χώρα σήμερα το απόγευμα στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου Βόλου, ολόκληρος ο νομός παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα συμπεριφερθεί η φωτιά που εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή.

Τα πύρινα μέτωπα που υπάρχουν τις τελευταίες ώρες έχουν περιοριστεί ως ένα σημείο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες μάχονται να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Οι εστίες φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, συχνά σε δύσβατα σημεία, αλλά οι

Οσον αφορά στο επίμαχο στρατόπεδο πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν νωρίτερα μια περίμετρο ασφαλείας ακτίνας τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων, με στόχο να καταφέρουν να περιορίσουν την έκταση και την ένταση της φωτιάς. Λόγω, εξάλλου, του θερμικού φορτίου που είχε δημιουργηθεί στο σημείο μετά και τις απανωτές εκρήξεις, η επιχείρηση πυρόσβεσης έγινε αναγκαστικά «από απόσταση και με πάσα προσοχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στo ΕΡΤ news εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.


Σύμφωνα, εξάλλου, με την ενημέρωση του Λιμενικού, από το παραθαλάσσιο θέρετρο, το οποίο εκκενώθηκε από τις Αρχές, απεγκλωβίστηκαν συνολικά 133 άτομα από 15 ιδιωτικά σκάφη, με τη συνδρομή τριών περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, τα οποία μεταφέρθηκαν  με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Σε ετοιμότητα παραμένουν στην περιοχή τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, τρία ιδιωτικά σκάφη και δύο ρυμουλκά.

Προκειμένου να εκτιμηθεί η γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της φωτιάς που έχει δημιουργηθεί στη Μαγνησία, πραγματοποιήθηκε απόψε νέα σύσκεψη με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στo ΕΡΤ news μίλησε και ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων και καθηγητής οπλικών συστημάτων, ο οποίος υποστήριξε πως ο κόσμος δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αγχίαλο, εάν δεν ολοκληρωθούν πρώτα οι έρευνες του Στρατού για πιθανά «άσκαστα» πυρομαχικά στην περιοχή. Πρόσθεσε δε πως οι εκρήξεις που συντάραξαν τη Νέα Αγχίαλο, οφείλονται στο ότι εξερράγησαν «βόμβες βαρύτητας χιλιάδων λιβρών».

 

Σε «επίγεια κόλαση» μετατράπηκε σήμερα η περιοχή της Νέας Αγχιάλου Βόλου, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χτες Τετάρτη στη Μαγνησία, έφτασε το απόγευμα σε κοντινό στρατόπεδο πυρομαχικών που ανήκει στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο και τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 18:00 να προκληθούν απανωτές εκκωφαντικές εκρήξεις, σκορπώντας τον πανικό σε όσους βρίσκονταν στο παραθαλάσσιο αυτό θέρετρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα, ωστόσο οι φλόγες κατάφεραν να περάσουν με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας να απομακρυνθεί εγκαίρως από το σημείο. Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε και απομάκρυνση αεροσκαφών F-16 από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου προς άλλη αεροπορική βάση, για προληπτικούς λόγους.

Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές, ώστε έσπασαν τζάμια κυρίως σε πολλά σπίτια της Νέας Αγχιάλου, με το ωστικό κύμα της μεγαλύτερης εξ αυτών να παρασύρει δημοσιογράφο που βρισκόταν στο σημείο για ρεπορτάζ. Μάλιστα, ο ήχος της έφτασε μέχρι και τον Βόλο, που απέχει περί τα 20 χλμ. από την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, στη συγκεκριμένη αποθήκη πυρομαχικών, η οποία βρίσκεται έξι χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα, φυλάσσονται βόμβες διασποράς και κατευθυνόμενα βλήματα για μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, γνωστά και ως «πυρομαχικά Β χορηγίας», όπως ονομάζονται εκείνα που βρίσκονται εκτός της αεροπορικής βάσης και δεν είναι πυρομαχικά άμεσης χρήσεως. Η φωτιά έχει καταστρέψει βόμβες διασποράς που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τους πυροκροτητές τους και αριθμό βλημάτων, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις ποσότητες των πυρομαχικών που ήταν αποθηκευμένα, ενώ ακόμη δεν διαθέτει ακριβή εικόνα για των αριθμό των βομβών και των βλημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά στη Μαγνησία. Όπως και να ‘χει, ο τελικός απολογισμός της καταστροφής θα γίνει αφότου η φωτιά σβήσει.

Νωρίτερα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη λόγω ισχυρών ανέμων στο μέτωπο στη Χρυσή Ακτή, μόλις 15 χιλιόμετρα από το Βόλο. Μάλιστα, λίγο μετά τις 16:00, οι κάτοικοι των περιοχών Νέα Αγχίαλος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια κλήθηκαν να τις εκκενώσουν με κατεύθυνση προς Βόλο.

Συνεχής η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία του νοτιοανατολικού μετώπου της φωτιάς, δίνουν μέχρι αυτή την ώρα πυροσβέστες και εθελοντές που βρίσκονται στη Ρόδο.

Από τις αναζωπυρώσεις, πάντως, δεν κινδυνεύει, πλέον, κανένας οικισμός ή χωριό του νησιού, παρά το γεγονός ότι η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για μια ακόμη νύχτα (η 10η συνεχόμενη), σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η κατάσταση, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να ενισχυθεί η ισχύς των ανέμων.


Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να περιορίσουν σημαντικά όλα τα πύρινα μέτωπα.

Υπό έλεγχο η κατάσταση στον Ασπρόπυργο

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου και στη οδό Μεγαρίδος στην περιοχή του Ασπροπύργου αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη Αστυνομία.

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς λίγο μετά τις 4 το απόγευμα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, η οποία πολύ γρήγορα μεταπήδησε σε μάντρα με ανταλλακτικά και μεταχειρισμένα οχήματα. Ωστόσο, οι 54 πυροσβέστες με 13 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έσπευσαν στο σημείο, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή παραμένει μέχρι αυτή την ώρα αποπνικτική, λόγω της φύσης των υλικών που κάηκαν και για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείνουν πόρτες και παράθυρα, όπως τους ειδοποίησε σχετικό μήνυμα του 112. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή στο σημείο, για τυχόν αναζωπύρωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ για φέτος με συνολικά 83 νέες δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This