Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία – Σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό αφήνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε., για να διεξάγει έρευνα για τα αίτια των συγκεκριμένων διαδοχικών πυρκαγιών

Must Read

Περίπου στις 5 το απόγευμα τέθηκε υπό υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή της Φαναράς, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, θέτοντας σε «κόκκινο» συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

Η πυρκαγιά που πρόλαβε και έκαψε αγροτοδασική έκταση, περιορίστηκε από τους 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα που επιχείρησαν στο σημείο, έχοντας συνδρομή και από τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος.

Καλύτερη, εξάλλου, είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου Ηλείας, τα οποία ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, πως νωρίτερα έγινε προσαγωγή ως υπόπτου για εμπρησμό ενός 65χρονου άνδρα,  ημεδαπού και κατοίκου της περιοχής, ο οποίος εθεάθη να συμπεριφέρεται ύποπτα από περιοίκους στο χωριό Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βελτίωση παρουσιάζει το διπλό πύρινο μέτωπο στην Παλαιοβαρβάσαινα και τη Σαλμώνη, με τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που εξακολουθούν να επιχειρούν στο σημείο να έχουν ενισχυθεί από αέρος με ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Έρικσον, δύο Canadair, αλλά και τρία μικρότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δεν υπάρχει, πλέον, κίνδυνος για τα χωριά Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα, για το οποία είχε εκδοθεί μήνυμα μέσω 112 περί προληπτικής εκκένωσής τους, καθώς η φωτιά έφτασε νωρίτερα στα 800 μέτρα από τα πρώτα σπίτια.


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν αυτή την ώρα συνολικά 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε., για να διεξάγει έρευνα για τα αίτια των συγκεκριμένων πυρκαγιών.

«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο. Χρειάζεται όμως να γίνει αρκετή δουλειά, ήδη επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα των πυροσβεστικών δυνάμεων και μέχρι τώρα και εναέρια μέσα», δήλωσε στον ALPHA, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε ότι «αυτές οι αλλεπάλληλες εκδηλώσεις πυρκαγιών ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες και πραγματικά είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι όλες αυτές οι πυρκαγιές ξέσπασαν πολύ κοντά σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Θεωρώ ότι ο εμπρησμός είναι το προφανές και δεν χωρεί καμία αμφιβολία, με δεδομένο ότι έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς δίπλα σε εθνικό δρόμο και χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση ή να οφείλεται αυτό σε ανθρώπινη αμέλεια».

«Το ένα στοιχείο είναι αυτό και το δεύτερο είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο είχαμε τρεις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις. Οι δύο πρώτες ξέσπασαν μέσα σε ένα δεκάλεπτο και η τρίτη που είχαμε στην Αρχαία Ολυμπία επίσης σε πολύ επικίνδυνο σημείο ήταν στο πρώτο 45λεπτο. Για την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί, επειδή ήδη επιχειρούσαν εναέρια μέσα (στις άλλες πυρκαγιές) και έφτασαν άμεσα στο σημείο», κατέληξε ο κος Γιαννόπουλος.

Οριοθετείται η φωτιά που ξέσπασε στην Καστοριά

Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να οριοθετήσουν και τη φωτιά που ξέσπασε από χθες αργά το βράδυ στον Γράμμο και πιο συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα Τριλόφου του δήμου Νεστορίου Καστοριάς.

Μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δάσους, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο πύρινο μέτωπο έχει μείνει μόνο το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, καθώς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και υπάρχουν ξερά ξύλα και κορμοί δέντρων που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών για την πλήρη κατάσβεση της.

Μία ακόμη από τις δεκάδες φωτιές που κατακαίνε και σήμερα τη χώρα μας ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στην περιοχή Μαψός της Κορινθίας, με ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης να καταφθάνουν στο σημείο.

Επιτόπου επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ γίνονται και ρίψεις από αέρος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει δοθεί εντολή να συνδράμουν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή 30 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This