Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Χίο – Πόσα στρέμματα έκαψε

Μέσα στον Αύγουστο η πρώτη δόση αποζημίωσης στους πυρόπληκτους του Βόλου - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Θάσο

Must Read

Ευχάριστα είναι τα νέα από το πύρινο μέτωπο της Χίου καθώς η φωτιά που είχε ξεσπάσει χθες στα βορειοδυτικά τέθηκε πριν από λίγο υπό πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έκαψε περίπου 600 στρέμματα δασικής έκτασης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το βράδυ, Κυριακή 30 Ιουλίου, όταν αυτοκίνητο προσέκρουσε στη διασταύρωση Κατάβασης-Διευχών στα πρανή του δρόμου και ανεφλέγη. Από τη φωτιά άρχισαν να καίγονται ξερόχορτα και άμεσα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εξαπλώθηκε σε παρακείμενο παρθένο δάσος.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, Παναγιώτη Μανδάλα, στα τοπικά ΜΜΕ, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε πλήρως και ελέγχθηκε σήμερα, μετά τις 11:00, με τη συνδρομή αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία βοήθησαν σημαντικά το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που έδωσαν μάχη για περισσότερο από 14 ώρες μέσα σε δύσβατες περιοχές.

Οι καμμένες εκτάσεις στην Χίο σήμερα

Ο κ. Μανδάλας ευχαρίστησε «τόσο τους πυροσβέστες της Χίου όσο και τους πυροσβέστες από Μυτιλήνη και Αθήνα, καθώς και το σύνολο των εθελοντικών ομάδων, που ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή».

 

Η εικόνα της φωτιάς στη Χίο χθες το βράδυ:

 

Μέσα στον Αύγουστο η πρώτη δόση της αποζημίωσης στους πυρόπληκτους

Το μήνυμα ότι με ταχείς ρυθμούς πρόκειται να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες των αποζημιώσεων, ώστε να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις φωτιές και ενεργοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη πολιτών και της παροχής αρωγής, ώστε οι άνθρωποι να προχωρήσουν, έστειλε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, από τον Βόλο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και συζήτησαν τα θέματα που προέκυψαν από την πυρκαγιά η οποία κατέκαψε μεγάλες περιοχές στη Μαγνησία.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στα θέματα της αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι:

«Τα αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής είναι από την Παρασκευή στην περιοχή και κάνουν ελέγχους και αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές ενώ ενημερώνουν τους πολίτες πως πρέπει να κινηθούν. Προχωρά έτσι γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων, ώστε να απαλύνουμε και να σβήσουμε πληγές. Όπου χρειαστεί στο κομμάτι των υποδομών όπου επλήγησαν η πολιτεία θα είναι εδώ με έκτακτη χρηματοδότηση για να συνδράμει. Έχουμε αγώνα μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε προς όφελος όλων των πολιτών».

Επισήμανε, ακόμα, πως «μέσα στον Αύγουστο θα δοθεί η πρώτη αρωγή 20% ως προκαταβολή και μετά όσο ολοκληρώνονται οι φάκελοι θα προχωρά η εκκαθάριση για να δοθούν τα χρήματα. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις. Οι ζημιές σε οικίες είναι ελάχιστες. Σήμερα, ολοκληρώνονται οι αυτοψίες και θα εκδοθεί ανακοίνωση για το ύψος των ζημιών. Κυρίως είναι ποιμνιοστάσια και επιχειρήσεις στη Νέα Αγχίαλο με ζημιές όπως ο συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, και μικρής κλίμακας ζημιές σε επιχειρήσεις όπως σπασμένα τζάμια και βιτρίνες».

Ιδιαίτερη αναφορά, από την πλευρά του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έγινε και στο θέμα των συνθηκών. «Την περίοδο της κλιματικής κρίσης τα φαινόμενα αυτά είναι πιεστικά. Οι φωτιές είναι μεγάλες. Το βλέπετε και σε άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό θέλει άμεση κινητοποίηση όπως και είχαμε με πολλούς πυροσβέστες και ήρωες πιλότους. Φθάσαμε σε έλεγχο σε δύο μέρες μιας φωτιάς με περίμετρο κοντά στα 70 χιλιόμετρα. Δυστυχώς είχαμε δύο τραγικές απώλειες ανθρώπων. Πρώτο μέλημα μας είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρώπινη απώλεια δεν αποζημιώνεται. Είχαμε καλό συντονισμό με την περιφέρεια, τους δήμους και την πυροσβεστική», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ανέφερε: «Εγώ το τριήμερο της δύσκολης στιγμής που βίωσαν όλοι οι πολίτες, όλος ο κόσμος και η ευρύτερη περιοχή αυτό που έκανα και είδε η Ελλάδα, το έκανα ως άνθρωπος. Αυτό αισθάνθηκα και αυτό μπόρεσα να κάνω. Να βάλω ηλικιωμένο σε βάρκα, να βάλω κάποια γυναίκα σε ασθενοφόρο. Και φυσικά ως δήμαρχος να δώσω εντολή να ετοιμαστεί το Εκθεσιακό Κέντρο να φιλοξενήσει αυτούς που άφησαν το σπίτι τους. Φάνηκε ο μηχανισμός του Δήμου Βόλου με τι αντανακλαστικά και με τι υπευθυνότητα λειτούργησε σε όλους τους τομείς. Φιλοξενήσαμε 2.500 συμπολίτες μας. Κάποιοι πήγαν σε συγγενείς, περίπου 450 σε ξενοδοχεία και 800 διέμειναν στο εκθεσιακό όλη τη νύχτα. Φτιάξαμε και παιδικό σταθμό για να μην καταλάβουν τα παιδιά ότι έφυγαν από το σπίτι τους».

 

Στην Θάσο

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Θάσο λίγο πριν από το μεσημέρι, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου της τοπικής κοινότητας Ραχωνίου, σημαίνοντας συναγερμό σε επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η φωτιά, που είναι ορατή και από την Καβάλα, προκλήθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από δέντρο που έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα και εν συνεχεία φωτιά.

Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή των Χελμάτων, στην περιοχή Λάσση της Κεφαλοννιάς και καίει δασική έκταση. Σύμφωνα με την πυροσβεστική αυτή τη στιγμή υπάρχουν μικρές εστίες ενώ η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής, συγκεκριμένα 5 οχήματα με 8 πυροσβέστες ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή 2 PZL.

Στρατό και αστυνομία ζητά ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Πιο αυστηρά μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι πυρκαγιές που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ζητά ο δήμαρχος, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Η περιοχή δοκιμάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω μιας μεγάλης φωτιάς που είχε ξεσπάσει σε τρία μέτωπα αλλά υπήρχε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής από την ξηρά και τον αέρα που απέτρεψε τα χειρότερα.

Μιλώντας για την κατάσταση που βίωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος επανέλαβε τις υπόνοιες για εμπρησμό.

«Εξέφρασα κάποιους προβληματισμούς οι οποίοι είναι κοινοί προβληματισμοί. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν πρόκειται περί εμπρησμού οργανωμένου σχεδίου ή όχι. Αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές, οι αρμόδιες, δηλαδή η Πυροσβεστική, η Αστυνομία… έχει γίνει προσαγωγή ενός ατόμου βρίσκεται στη φάση της εισαγγελικής έρευνας…»,ανέφερε.

Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο και την προστασία που διαθέτει από τις πυρκαγιές είπε:

«Το σύστημα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας λειτουργεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας, όλους τους θερινούς μήνες. Είναι ένα σύστημα που μπορεί να προσφέρει μια κάποια προστασία, όχι βέβαια να ανασχέσει μια μεγάλη φωτιά αυτές που έχουμε ονομάσει τα τελευταία χρόνια mega πυρκαγιές».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο η περιοχή χρειάζεται  ιδιαίτερη περιφρούρηση και μέτρα και μελέτη αντιπυρικής θωράκισης κα μάλιστα με συστηματικό τρόπο.

«Έχουμε τα τελευταία χρόνια αρκετές χρηματοδοτήσεις και κυρίως τα δασαρχεία αλλά και οι δήμοι έχουμε ενισχυθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά χρειάζεται με ένα οργανωμένο μελετημένο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης».

Καταλήγοντας τονίζει ότι η περιοχή χρειάζεται ενίσχυση από το στρατό ο οποίος θα κάνει περιπολίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους εμπρηστές.

«Εμείς θα έχουμε τους δικούς μας εθελοντές έξω, αλλά και η κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας νομίζω θα είναι αποτρεπτική… να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία και το κομμάτι του Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε.

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

(πηγή φωτογραφιών politischios)

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This