Αρδευτικά: «Μάχη» για έργα 285.000.000 ευρώ

Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς σε Ξάνθη και Πέλλα

Must Read

Το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών της χώρας μαγνήτισαν τα δύο πρώτα αρδευτικά έργα, που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ. Είτε μόνες τους είτε μέσω κοινοπραξιών οι εταιρίες δήλωσαν… παρούσες στους διαγωνισμούς κι αναμένεται «μάχη» για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 285.000.000 ευρώ.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα αρδευτικά έργα «Μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» (προϋπολογισμού 170.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ) και «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε. Πέλλας (Αλμωπαίος)», προϋπολογισμού 115.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ειδικότερα, για τα δύο έργα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα ίδια τέσσερα σχήματα υποψήφιων αναδόχων:

1) η Ακτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και Intrakat Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Εργων και για τη διαχείριση η γαλλική Saur, η Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε. και η Intrakat

2) H Thalis E.S. S.A., Αβαξ Α.Ε. και Γκολιόπουλος Α.Τ.Ε. και για τη διαχείριση Thalis E.S. S.A., Αβαξ Α.Ε. και Γκολιόπουλος Α.Τ.Ε.

3) Μυτιληναίος Α.Ε. και Μεσόγειος Α.Ε. και για τη διαχείριση Μυτιληναίος Α.Ε.,
Μεσόγειος Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε.

4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για τη διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της α’ φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψήφιων αναδόχων και για τα δύο έργα, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Το πρώτο έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στη νότια πεδιάδα της Ξάνθης, όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης, συνολικού μήκους άνω των 300 χλμ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κύριου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως τη νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας.

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και τη βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, τα δύο αρδευτικά έργα θα συμβάλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση νερού με σημαντική μείωση των απωλειών νερού, στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, στη μεγάλη -άνω του 100%- αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, στον εξορθολογισμό των συνθηκών άρδευσης με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα θα επιτευχθεί η αύξηση των αρδεύσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This