«Κίνημα της Πετσέτας»: «Απόβαση» ελεγκτών στα νησιά – «Ξεσηκωμός» σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Αττική!

Ποια είναι η νομοθεσία για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες

Must Read

Στο νησί της Πάρου, από το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό το «Κίνημα της Πετσέτας» με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των πολίτων ενάντια στις επιχειρήσεις που έχουν καλύψει πλήρως ολόκληρες παραλίες του νησιού με ξαπλώστρες και ομπρέλες βρίσκονται από σήμερα, Σάββατο, κλιμάκια της κυβέρνησης και κρατώντας μεζούρες στα χέρια πηγαίνουν από παραλία σε παραλία ελέγχοντας αν τηρούνται οι κανονισμοί και αν υπάρχουν παρανομίες.

Συγκεκριμένα οι άνθρωποι της κυβέρνησης μετρούν την απόσταση των ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό και το συνολικό μήκος που καλύπτουν σε σχέση με τις άδειες που διαθέτουν τα καταστήματα.

Δείτε φωτογραφίες:

(πηγή φωτογραφιών protothema.gr)

Οι άνθρωποι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν επισκεφτεί το νησί εδώ και κάποια 24ωρα με τους ελέγχους να γίνονται όλο και πιο εντατικοί όσο πληθαίνουν και οι καταγγελίες των πολιτών.

Δείτε βίντεο:

 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκτός από την Πάρο, ελεγκτές έχουν κάνει απόβαση και σε άλλα νησιά στα οποία έχουν υπάρξει αντιδράσεις όπως στη Νάξο ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα φτάσουν ακόμα και μέχρι την Αττική!

 

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, μίλησε  στην ΕΡΤ για τη νομοθεσία για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.

Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.

Παράλληλα,  ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.

«Φουντώνει» ο ξεσηκωμός και στην Χαλκιδική

«Πατριωτικά» έχουν πάρει οι κάτοικοι στην Χαλκιδική τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ώστε να σταματήσουν τις παρανομίες επιχειρηματιών που καταπατούν τις παραλίες προς όφελος τους.

Η αρχή έγινε από σχετική σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook η οποία, μέσα σε λίγη ώρα μάζεψε χιλιάδες μέλη, συγκεκριμένα 4.000 μέσα σε μόλις 24 ώρες. Μάλιστα, αναμένεται να κάνουν και συνάντηση δια ζώσης και να πραγματοποιήσουν κάποια διαμαρτυρία

Στον «τοίχο» της ομάδας έχουν αναρτηθεί δεκάδες καταγγελίες,  για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και παράνομη κατάληψη των beach bars με ξαπλώστρες, που φτάνουν πραγματικά την άκρη του κύματος.

Όπως τονίζουν λουόμενοι, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι περιορισμένα τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε «στρατιές» από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο.

 

Στην Κέρκυρα

Αναβρασμός επικρατεί και στην Κέρκυρα για τις παραλίες ο οποίος είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο και κορυφώθηκε όταν διαδόθηκε το «Κίνημα της Πετσέτας».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, στην παραλία Ύψος στο νησί, η οποία είναι στενή οι ξαπλώστες αγγίζουν τη θάλασσα.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και σε άλλες παραλίες όπως στη Δασσιά, σε κάποια σημεία της, στο Μπαρμπάτι ή και στην Γλυφάδα, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να φουντώνουν.

Στην Αττική

Τέλος, σφοδρές αντιδράσεις αρχίζουν να εμφανίζονται σιγά σιγά και για τις παραλίες στην Αττική, όπως στην Αρτέμιδα.

Λουόμενοι καταγγέλουν πως στην συγκεκριμένη παραλία οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

 

Δείτε επίσης:

Daily Mail για «Κίνημα της πετσέτας»: «Σταυροφορία στην Ελλάδα κατά της κατάληψης παραλιών»

«Κίνημα της Πετσέτας»: Άλλοι βγάζουν και άλλοι βάζουν νέες ξαπλώστρες σε παραλίες της Νάξου!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This