Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μεγάλες φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Βοιωτία, Καβάλα και Κομοτηνή

Μόνο μέσα στην τελευταία ώρα το 112 ήχησε τρεις φορές για εκκένωση συνολικά οκτώ χωριών - Καίγονται σπίτια στη Ροδόπη

Must Read

Μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών λαμβάνουν μέσω του 112 κάτοικοι σε δεκάδες περιοχές της χώρας, καθώς οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι αφανίζοντας εκτάσεις, έχουν «αποδιοργανώσει» ως ένα σημείο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δεν ξέρει που να πρωτοεστιάσει.

Με τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, να παραμένει ανεξέλεγκτη, το 112 ήχησε ξανά, αυτή τη φορά για την εκκένωση των οικισμών Νέα Αρτάκη και Βατώντα, με τους κατοίκους τους να καλούνται να κατευθυνθούν προς τη Χαλκίδα.

Εξαιτίας της φωτιάς, σε ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλοίο του Λιμενικού και ένα όχημα του Λιμενικού από ξηράς, όπως και ιδιωτικά σκάφη, στην περίπτωση που χρειαστεί η συμβολή τους.

Στο μεταξύ, για τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε Κομοτηνή και Καβάλα, το 112 έχει ηχήσει ήδη τρεις φορές, με τους κατοίκους οκτώ συνολικά χωριών να έχουν κληθεί να τα εκκενώσουν προκλητικά. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Κομοτηνής, ζητήθηκε η εκκένωση τριών ακόμη οικισμών (Πολύανθος, Σώστης και Ληνός) με κατεύθυνση προς Κομοτηνή.

Στις 4 το απόγευμα, εξάλλου, είχε ζητηθεί η εκκένωση των χωριών Μέγας Πιστός και Μίσχος με κατεύθυνση προς Ίασμο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία, σύμφωνα με το fotiatora.gr, καίει σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Άνω Δροσίνη, αρκετά βόρεια της Γρατινής και κοντά στα Πάτερμα, κινητοποιήθηκαν και επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη.

Χαρακτηριστικές δε της δραματικής κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Νομό Ροδόπης, είναι και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, στο grtimes.gr, ο οποίος, βρισκόμενος επιτόπου, τόνισε πως η φωτιά καίει τα πρώτα σπίτια στο χωριό Σώστης, το οποίο, ευτυχώς, είχε εκκενωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή ανέμεναν επί τουλάχιστον δύο ώρες ενισχύσεις από εναέρια μέσα, ενώ, ύστερα από επικοινωνία του με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, πριν από λίγη ώρα έφτασαν, τελικά, στο σημείο τρία Canadair, τα οποία και ρίχτηκαν στη μάχη με το πύρινο μέτωπο, που, προς το παρόν, κινείται προς τον ορεινό όγκο.

Όσον αφορά, εξάλλου, στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στo Διαλεκτό Καβάλας, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν καεί σπίτια, καθώς και ένα πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαιναν δύο πυροσβέστες που μεταφέρθηκαν  με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο, το 112 ήχησε εκ νέου, αυτή τη φορά για εκκένωση τριών ακόμη οικισμών και πιο συγκεκριμένα για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να κατευθυνθούν προς τον κόμβο Χρυσούπολης.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και για τους κατοίκους των οικισμών Δαμασκηνιά, Εκλεκτός και Αβραμυλιά, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό. Να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Δήμου Νέστου, έχει διακοπεί, με τα οχήματα να εκτρέπονται στην Παλιά Εθνική Οδό.

Στην Αλεξανδρούπολη, όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από τη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, ο ήλιος στην πρωτεύουσα του Έβρου έχει κυριολεκτικά χαθεί, εξαιτίας των πυκνών καπνών. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, πρόκειται για «αυτόνομη» εστία, η οποία εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

(πηγή φωτο: focustonevro.gr)

Το πιο δύσκολο μέτωπο παραμένει εκείνο στη Νίψα, πάνω ακριβώς από την Εγνατία Οδό, το δεύτερο βασικό μέτωπο βρίσκεται από την κάτω πλευρά της Εγνατίας, στο Δωρικό, ενώ υπάρχει και ένα τρίτο μέτωπο, το οποίο κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι.

Οσον αφορά στη Νίψα, οι προσπάθειες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επικεντρώνονται στο να μην «ανοίξει» το μέτωπο και κατευθυνθεί σε μεγαλύτερη έκταση του δάσους στην περιοχή. Στο μεταξύ, το 112 εξέδωσε νέο μήνυμα, πριν από λίγη ώρα, καλώντας τους κατοίκους της Αισύμης να φύγουν από την περιοχή φωτιάς και να κατευθυνθούν για ασφάλεια προς την Αλεξανδρούπολη.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ επιτόπου βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναλάβει την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές που είναι προς εκκένωση. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη πυρκαγιά έχουν τραυματιστεί επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής πυροσβέστης, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Αλεξανδρούπολη: Στάχτη πάνω από 75.000 στρέμματα

Εν τω μεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη, όπου η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας ήδη κάνει στάχτη περιουσίες και κόπους ζωής πολλών ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, όπου διαπιστώνεται πως στο έλεός της έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως στην πραγματικότητα ενδέχεται να έχουν καεί περισσότερα από 75.000 στρέμματα.

Η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων. Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This