Βάρβαροι κατακρεούργησαν τον Εσταυρωμένο στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κατακαμένη Αλεξανδρούπολη

Πάγωσε με το θέαμα ο ιερέας - «Τίποτα δεν πτοεί το φρόνημά μας!»

Must Read

Τόπος πρωτοφανούς αγριότητας και ιεροσυλίας από άγνωστους και αδίστακτους βέβηλους, που κατακρεούργησαν το σώμα του Εσταυρωμένου από τον Τίμιο Σταυρό, κόβοντάς του τα χέρια, έγινε το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο ψηλότερο σημείο του βουνού της Μάκρης (γειτονικό χωριό της Αλεξανδρούπολης)!

  • Από τον Γιάννη Αρμουτίδη

Η καταστροφική πυρκαγιά δεν άγγιξε, ως εκ θαύματος, το εσωτερικό του ναού (που, σημειωτέον, βρίσκεται σε πέρασμα παράτυπων μεταναστών) και την Αγία Τράπεζα, που παρέμειναν ανέπαφα, όμως οι άγνωστοι δράστες έδειξαν πάνω στα αποκαΐδια τη μανία και το μένος τους για τα σύμβολα της πίστης μας! Το παρεκκλήσι, το οποίο αποκαλείται «μπαλκόνι της Θράκης», εκτός του ότι κάηκε ολοσχερώς, βεβηλώθηκε με τρόπο πρωτοφανή.

Ασεβείς βάρβαροι ξεπέρασαν κάθε όριο σεβασμού και φόβου Θεού, σπάζοντας τα χέρια του Χριστού, ρίχνοντας το σώμα Του στη βάση του Σταυρού, γεγονός το οποίο ξεσήκωσε το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων όλης της περιοχή της Μάκρης, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, που σείεται από αγανάκτηση και οργή!

Αγανάκτηση

Ο κόσμος ζητά την άμεση επέμβαση της ελληνικής Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, συζητώντας -αν δεν υπάρχει δικαίωση- το ενδεχόμενο να πάρει τον νόμο στα χέρια του!
«Αυτό είναι από ανθρώπινο χέρι. Αν λέγονται άνθρωποι αυτοί που έκαναν αυτό το πράγμα, το οποίο είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Εχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να βεβηλώνουν τους ναούς μας, καταστρέφοντάς τους και κλέβοντας τα παγκάρια. Ποτέ όμως με τέτοια αγριότητα, μπαίνοντας στο ιερότερο σημείο του ναού, την Αγία Τράπεζα. Στα 35 χρόνια που είμαι ιερέας και άλλα 60 στην Εκκλησία, το συναντώ πρώτη φορά. Ακόμα και οι Ελληνες μουσουλμάνοι που μπήκαν στον ναό και είδαν τον Χριστό βεβηλωμένο ξέσπασαν σε κλάματα» λέει με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας Ιωάννης Θεοδώρου, που λειτουργεί το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στη Μάκρη, το οποίο ανήκει στην ενορία της Αγίας Αναστασίας και χτίστηκε το 1997, δίπλα ακριβώς στον παλαιό Ναό του Προφήτη Ηλία του 1800!

«Ανέβηκα στο βουνό αμέσως μετά τις πυρκαγιές και ήμουν ο πρώτος που αντίκρισε το θέαμα της βεβήλωσης του Εσταυρωμένου! Βρισκόταν με κομμένα τα χέρια και παρατημένο το σώμα του Χριστού στο πάτωμα, ριγμένο στο κάτω μέρος του Σταυρού, πίσω από την Αγία Τράπεζα. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα, δεν μπορούσε να βάλει το μυαλό μου ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Την τελευταία φορά που είδα τον Χριστό ανέγγιχτο στον Σταυρό ήταν μια ημέρα πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά. Μετά την κατάσβεσή της επισκέφτηκα το παρεκκλήσι (χθες, Πέμπτη) για να δω το μέγεθος της ζημιάς. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού, παρότι ολόκληρη η εξωτερική του πλευρά και το κιόσκι με τα κεραμίδια είχαν γίνει ρημαδιό, διαπίστωσα ότι ήταν ανέπαφος. Το ίδιο και η Αγία Τράπεζα. Δυστυχώς, όμως, ο Εσταυρωμένος ήταν κομμένος και πεταμένος στο πάτωμα. Ειδοποίησα αμέσως τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμο, ο οποίος μου είπε ότι πόνεσε η ψυχή του. Οπως και η ψυχή όλων μας. Ολοι οι κάτοικοι της Μάκρης είναι αναστατωμένοι και λυπημένοι. Δεν το χωράει το μυαλό μας.

Το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία το προσέχαμε σαν τα μάτια μας. Κάηκε και βεβηλώθηκε, αλλά θα αναστηλωθεί! Οπως και ο Χριστός, που βρίσκεται στις καρδιές μας κι όχι στα ξύλα! Τίποτα δεν πτοεί το φρόνημά μας!» λέει χαρακτηριστικά!

Ο πατέρας Ιωάννης ρωτήθηκε από την «Espresso» για το αν είναι εύκολη η πρόσβαση για οποιονδήποτε και αν αποτελεί το σημείο αυτό μονοπάτι από το οποίο διακινούνται παράνομα οι μετανάστες. Η απάντησή του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ίσως δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα! Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή, ακόμη και μετά την πυρκαγιά, εθεάθησαν πολυτελή αυτοκίνητα να διέρχονται τον δρόμο, που περνά πολύ κοντά από το παρεκκλήσι και οδηγεί στην ενδοχώρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Προσευχή και προσκύνημα»

«Το παρεκκλήσι δεν κλειδώνεται ποτέ. Αποτελεί προορισμό για προσευχή και προσκύνημα κάθε πιστού. Επιπλέον, βρίσκεται στην οροφογραμμή της ίδιας γραμμής διακίνησης των λαθρομεταναστών, για τα μονοπάτια που τους οδηγούν πιο πέρα από τον Εβρο. Εγώ ο ίδιος έχω ταΐσει, ποτίσει και περιθάλψει πολλές οικογένειες μεταναστών. Κατά το μέγιστο δυνατό, ασφαλώς, διότι, εάν υπερβούμε το μέτρο, κινδυνεύουμε από τον ίδιο τον νόμο για να μας ασκηθούν ποινικές διώξεις. Τελικά, δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε: να βοηθάμε ή όχι;»

Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι, πως μετά τη βεβήλωση του Εσταυρωμένου, αναβλύζει ευωδία ο καμένος περιβάλλων χώρος στο παρεκκλήσι, το οποίο, σημειωτέον, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υποστεί βανδαλισμούς, με πολλούς πιστούς να θέλουν μετά το θαύμα να επισκεφθούν το μοναστήρι! Είναι άλλωστε τέτοιο το ενδιαφέρον των πιστών, που εκτινάχτηκε στα ύψη η ακροαματικότητα του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, Maximum 93,6, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ιδιοκτήτη και δημοσιογράφου Δημήτρη Κολιού, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This