Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Άνδρο – Μηνύματα εκκένωσης στον Έβρο

Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί - Νέες φωτιές σε Αρχαία Ολυμπία, Φθιώτιδα και Μεσσηνία

Must Read

Για όγδοη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο, ενώ την ίδια ώρα μηνύματα απομάκρυνσης στους κατοίκους των περιοχών, Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτέρα εστάλησαν από το 112 εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών.

Στην Άνδρο ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο με τους πολίτες που μένουν στην περιοχή Γίδες να απομακρύνονται προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Παράλληλα, πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Αρχαία Ολυμπία, στη Φθιώτιδα, στην Καβάλα, στη Δράμα και στη Μεσσηνία, ενώ η μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζονται σε Πάρνηθα και Βοιωτία.

Έβρος-Ροδόπη: Εκκενώνονται περιοχές

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο και στη Ροδόπη με το 112 να ηχεί σε τέσσερις περιοχές. Στις 17:51 εστάλη μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές Ατάρνη και Πλάκα. Νωρίτερα, στις 16:30 οι κάτοικοι έλαβαν ειδοποίηση για εκκένωση του χωριού Αύρα.

Στο τελευταίο 112 στάλθηκε στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν προς Σάπες.

Στη Δαδιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν το βάρος της κατάσβεσης στις περιοχές Κοτρωνιά και Λεπτοκαρυά προκειμένου να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που κατακαίει την πλούσια βλάστηση.

Το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο συνεδρίασε νωρίτερα ζητώντας ενίσχυση τόσο των εναέριων όσο και των επίγειων δυνάμεων ώστε το μέτωπο να μην περάσει τον δρόμο που αυτή τη στιγμή αποτελεί ανασταλτικό εμπόδιο προς τον Δρυμό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα εάν όχι ανεξέλεγκτα.

Στο μέτωπο της Λεπτοκαρυάς μετατοπίζονται οι δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβανομένων τριών προωθητήρων γαιών του στρατού κι ενός φορτωτή, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το βόρειο δασικό σύμπλεγμα.

Οι φλόγες καίνε δρυοδάσος αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα τελευταία ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στον Έβρο με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Στο τελευταίο μέτωπο, 30 υλοτόμοι με το προσωπικό του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει προς το Καταφύγιο Άγριας Ζωής που υπάρχει εκεί.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τοπικές αρχές έχουν δόσει προθεσμία στην περιοχή της επόμενες 48 ώρες. Όπως λένε εάν δεν καταφέρουν να σβήγουν τη φωτιά τότε θα είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα γιατί θα αρχίσουν να φυσούν στην περιοχή νοτιάδες και θα καεί ό, τι δεν είχε καεί σε αυτές τις οκτώ μέρες.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Σήμερα επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε σε Αλεξανδρούπολη – Δαδιά, Στείρι – Δίστομο – Όσιος Λουκάς Βοιωτίας, ‘Ανδρο, Αταλάντη και Προσοτσάνη Δράμας συνολικά 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 13 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL και 3 ελικόπτερα CHINOOK.

Επίσης επιχειρούν και έχουν διατεθεί :

Στην ευρύτερη περιοχή Αλεξανδρούπολης-Δαδιάς :

  • 90 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»,
  • 2 Ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των 10 ατόμων,
  • 8 Προωθητές Γαιών, Ισοπεδωτές και Φορτωτές για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • Οχήματα γενικής χρήσης,

Στη Φυλή-Πάρνηθα Αττικής:

  • 30 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»,
  • 5 Ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» των 10 ατόμων,
  • 5 Προωθητές Γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • Βυτιοφόρα οχήματα.

Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη πυρκαγιών σήμερα έχουν διατεθεί :

  • 756 άτομα με 378 οχήματα για περιπολίες χερσαίας επιτήρησης και
  • 42 άτομα με 21 οχήματα για περιφρούρηση περιοχών.

Εξακολουθούν να ισχύουν οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για:

  • 70 περίπολα επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (420 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας,
  • Περίπολα για ασφάλιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από 5 – 10 χιλιόμετρα περιμετρικά αυτών σε όλη την επικράτεια,
  • Επιπλέον περίπολα για έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Έβρου και της Ροδόπης, από προσωπικό της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών,
  • Πτήσεις εναέριας επιτήρησης 1 ελικοπτέρου KIOWA στον Έβρο και στην Ροδόπη,
  • Αυξημένη ετοιμότητα στρατιωτικών νοσοκομείων και μονάδων Υγειονομικού.

Διατηρείται η ετοιμότητα 2 ωρών για το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί.

Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Καθημερινά, 12.500 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια (σ.σ. ο αριθμός αφορά στη συμμετοχή προσωπικού καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω επιχειρήσεις πχ μεταξύ άλλων περιπολίες επιτήρησης από 5 – 10 χλμ στο σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, το τεχνικό προσωπικό για τη συντήρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων, το προσωπικό των μηχανημάτων κλπ ).

Άνδρος: Κάηκε υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών

Στην Άνδρο ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Βιτάλι, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο στην Αγια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά ξέσπασε από κεραυνούς που έπληξαν τις τελευταίες ώρες το νησί.

Όπως αναφέρει το enandro.gr, νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου στην τοποθεία «Αγία Μαρίνα» κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει προκειμένου να ξεφύγει από τις φλόγες, με αποτέλεσμα η υδροφόρα να καεί.
Να σημειωθεί ότι στην Άνδρο επιχειρούν 21 πυροσβέστες, επτά οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Πλέον οι προσπάθειες των πυροσβεστών έχουν επικεντρωθεί στο ενεργό μέτωπο γύρω από το Βίταλι, τις Γίδες και τον Άνω Άγιο Πέτρο.

Μεσσηνία: Φωτιά σε δύο μέτωπα

Πυρκαγιά από κεραυνό ξέπασε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ Λαδά και Καρβελίου στην Αγία Παρασκευή στη Μεσσηνία.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν σπεύσει στο σημείο δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν η εθελοντική ομάδα ΟΑΚ 4χ4 Μεσσηνίας, εθελοντές από τον Ταΰγετο καθώς και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Καβάλα: Μεγάλη φωτιά στους Αντιφιλίππους

Συναγερμός στήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου για νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στους Αντιφιλίππους του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο του Δήμου Παγγαίου υπό τον Δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη, εθελοντές, καθώς και δυνάμεις του Στρατού που κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Όπως αναφέρει το kavalapost.gr, η φορά των ανέμων αλλάζει διαρκώς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή απειλή.

Φθιώτιδα: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Γκάτζα

Φωτιά εκδηλώθηκε και στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στη θέση Γκάζα του δήμου Λοκρών.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.  Ειδικότερα για την κατάσβεση επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ υπάρχει συνδρομή και από υδροφόρες ΟΤΕ. Μέχρι να πέσει η νύχτα από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποίησαν τέσσερα αεροσκάφη.

Δράμα: Πυρκαγιά μαίνεται στο Μεγαλοβούνι Παρανεστίου

Πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση στο Μεγαλοβούνι Παρανεστίου στη Δράμα.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

122 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

• Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

• Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου ‘Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για ‘Ανδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, Κυριακή

Για αύριο Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο – Μήνυμα 112 για εκκένωση τριών περιοχών

Συναγερμός για την φωτιά στην Άνδρο: «Ήχησε» το 112 για εκκένωση χωριού

«Μαύρο» το μέλλον: Το 33% των δασών της Αττικής κάηκε τα τελευταία επτά χρόνια!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This