Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Ροδόπη, Πάρνηθα και Άνδρο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο δάσος της Δαδιάς

Από νωρίς στη μάχη τα εναέρια μέσα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε εννέα περιοχές

Must Read

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωδαν για ακόμη μία ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να οριοθετήσουν τις φωτιές που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και τα εναέρια μέσα σε Έβρο, Ροδόπη, Πάρνηθα και Άνδρο προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε τέσσερις περιοχές.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης η φωτιά συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της για όγδοη ημέρα με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να την περιορίσουν, ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Το πιο δύσκολο σημείο εξακολουθεί να εντοπίζεται κοντά στην Λεπτοκαρυά. Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 300 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο, 85 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ύστερα από σύσκεψη του Συντονιστικού, έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε ένα «deadline» 48 ωρών, καθώς την Τρίτη αλλάζουν οι άνεμοι, γίνονται νότιοι κι αν δεν έχει οριοθετηθεί, μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Στη Ροδόπη η φωτιά εξακολουθεί να καίει, με τους πυροσβέστες να ελπίζουν -και με τη βοήθεια των ανέμων- σε καλύτερη εικόνα μέσα στην ημέρα.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 77 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, και δύο ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας, όπως και στη Βοιωτία όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης αναζωπυρώσεις στη περιοχή Στείρι.

Τέσσερα τα μέτωπα της φωτιάς στην Άνδρο

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Άνδρο όπου τα μέτωπα της φωτιάς είναι τέσσερα, εκ των οποίων τα τρία καίνε στο Βιτάλι. Ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης, μιλώντας στο OPEN, είπε πως αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν επιστρέφουν στα σπίτια τους.

«Η φωτιά περιορίστηκε μόνο σε υλικές ζημιές. Ευτυχώς, δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής…», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού νωρίς το πρωί και πρόσθεσε «αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο. Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων».

Ο κ Λοτσάρης επισήμανε επίσης πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στο νησί σήμερα το πρωί είναι γύρω στα 6 μποφόρ.

Το Σάββατο στην τοποθεία «Αγία Μαρίνα» κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει προκειμένου να ξεφύγει από τις φλόγες, με αποτέλεσμα η υδροφόρα να καεί.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε εννέα περιοχές

Υψηλός είναι και για σήμερα Κυριακή ο κίνδυνος πυρκαγιάς για εννέα περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα
  • Περιοχές Φθιώτιδας, Κορινθίας, Έβρου και Κρήτης
  • Νησιά Αιγαίου

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ροδόπη και Άνδρο 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This