Βιβλική καταστροφή στον Έβρο: Πάνω από 808.000 στρέμματα καμένα και η φωτιά μαίνεται για 11η μέρα

Γροθιά στο στομάχι τα στοιχεία - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη - Διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε Πάρνηθα και Βοιωτία

Must Read

Μια νεότερη δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης στην μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει στον Έβρο για 11η μέρα, δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr και η εικόνα είναι μια δυνατή γροθιά στο στομάχι.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο, ο απολογισμός μέχρι χθες το μεσημέρι (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα) μόνο με Αποκάλυψη μπορεί να συγκριθεί.

Η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα!

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι σοκαριστική:

Εικόνα 1. Καμένη έκταση στην μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο μέχρι τις 28.08.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS).

Θα αμφισβητήσουν και αυτά τα στοιχεία οι… φωστήρες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που βρίσκουν απόλυτα φυσιολογική την καταστροφή;

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη – Διάσπαρτες εστίες στην Πάρνηθα

Όπως προαναφέραμε, συνεχίζεται για 11η μέρα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στον Έβρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη βιβλική καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη.

Συνολικά στις πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ροδόπη επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρατηρούνται διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιές στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, ενώ στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμήμάτων, ενώ από αέρος παρέχει συνδρομή ένα ελικόπτερο.

Τέλος, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές

Για σήμερα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο

Στην ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την ανακοίνωση μέτρων από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε στο πλαίσιο της δράσης της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα αρμόδια κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η πυρκαγιά και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Διευκρίνισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία θ’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.

Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».

Παράλληλα το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες ημέρες η αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επιδότηση των εργαζομένων των πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This