Η κακοκαιρία «Daniel» σαρώνει τη χώρα: Νεκροί, κατακλυσμιαίες πλημμύρες και απόγνωση για τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα

Τις τελευταίες ώρες έχουν πέσει 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα στον Βόλο, 300 στην Πορταριά και πάνω από 500 στη Ζαγορά Πηλίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μαγνησία και Λάρισα

Must Read

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν με το «καλημέρα» σήμερα, αλλά για μια ακόμη φορά υπήρξαν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, επειδή αποφάσισαν να κάνουν «του κεφαλιού τους».

Δύο κτηνοτρόφοι ηλικίας 51 και 34 ετών, βρέθηκαν νεκροί σε περιοχές του Βόλου, επειδή αποφάσισαν, παρά την ασύλληπτη κακοκαιρία, να πάνε να ταΐσουν τα πρόβατά τους, όπως ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Μεγάλες, την ίδια ώρα, είναι οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες, τόσο στην πόλη, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, όσο και στο Πήλιο, αλλά και τη Σκιάθο, περιοχές που βρίσκονται από το πρωί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ώρες έχουν πέσει 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα στον Βόλο, 300 στην Πορταριά και πάνω από 500(!) στη Ζαγορά Πηλίου, με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, να σχολιάζει ότι «δεν θυμάμαι άλλη φορά σε 24 ώρες 500 χιλιοστά βροχής και θα βρέχει έντονα για πολλές ώρες ακόμα…». Όπως είπε, δε, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, μέσα σε δύο ώρες το πρωί της Τρίτης έπεσαν 12.000 κεραυνοί σε Λάρισα και Βόλο.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τις εκτιμήσεις για την ποσότητα του νερού που αναμένεται να είναι εφιαλτικές, καθώς, σύμφωνα με το meteo.gr, μόνο στο Πήλιο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 700 τόνους ανά στρέμμα.

Προβλήματα στο «Αχιλλοπούλειο»

Στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μπει νερά στα υπόγεια πάρκινγκ όπου βρίσκονται οι αποθήκες υλικών και τα μαγειρεία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν προκληθεί ζημιές σε υλικά. Πλημμύρισε, επίσης, το δωμάτιο όπου πραγματοποιείται η διύλιση φαρμάκων χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί για αύριο, Τετάρτη 6/9, 18 θεραπείες, οι οποίες θα γίνουν με εφεδρικό μηχάνημα.

«Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που συνεχίζεται στο ΓΝ Βόλου, πλημμύρησε το δωμάτιο που πραγματοποιείται η διύλιση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν σήμερα οι προγραμματισμένες θεραπείες (18), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο κανονικά, με το εφεδρικό μηχάνημα που διαθέτουμε (Από δωρεά του ΔΟΜ – Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης)», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Η ασταμάτητη νεροποντή στην πόλη του Βόλου είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώσει» ο χείμαρρος του Κραυσίδωνα. Το ύψος του νερού στον χείμαρρο που συγκεντρώνει νερά από το Πήλιο, διασχίζει συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και καταλήγει στα δυτικά του λιμανιού, υπερχείλισε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλές συνοικίες που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως γύρω από την Οινοπνευματική και τους Αγίους Αναργύρους.

https://youtu.be/2LR1lkj09LE

Μάλιστα, τα ορμητικά νερά στους παρόχθιους του Κραυσίδωνα προκάλεσαν υποχώρηση του εδάφους, με αποτέλεσμα να «ανοίξει» η γη και να «καταπιεί» ολόκληρο λεωφορείο, το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα στο πεζοδρόμιο.

Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, αφού ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε, ενώ σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και στα προάστιά του. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου, παράλληλα, με την καταρρακτώδη βροχή, διακόπτεται και η ηλεκτροδότηση κατά διαστήματα.

Οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία παρέμειναν κλειστές λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τη σφοδρή κακοκαιρία και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν εντολή να μην μεταβούν στις δουλειές τους.

Μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί στο δρόμο Βόλου – Αγριάς, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης, αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα. Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Στην περιοχή της Μακρινίτσας Πηλίου, κατολισθήσεις πετρωμάτων έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο σημείο, ενώ άλλα έχουν κολλήσει στις λάσπες. Βίντεο που καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής, δείχνει ορμητικά νερά κυριολεκτικά να «πνίγουν» το κεντρικό πάρκινγκ στη Μακρινίτσα.

Παράλληλα, η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στάθηκε ικανή να ανοίξει στα δύο δρόμους στο χωριό Άνω Λεχώνια του δυτικού Πηλίου. Οι εικόνες θυμίζουν σκηνικό αποκάλυψης, με τους κάτοικους του οικισμού να μην μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους και την κακοκαιρία να έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και τεράστιες καταστροφές γενικότερα στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου, μεταξύ άλλων και στο παραλιακό χωριό του Αγίου Ιωάννη.

https://youtu.be/dMAsOUTYBLQ

Ο όγκος του νερού που έχει πέσει στην περιοχή είναι τόσο μεγάλος, που παρασύρθηκαν ακόμα και τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα σε κεντρικό πάρκινγκ της περιοχής. Δείτε βίντεο-σοκ με αυτοκίνητο να έχει παραδοθεί στα κύματα.

Όπως ενημερώνει με ανάρτηση του στο Facebook ο αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης, η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο μέσα σε σπίτια και ξενοδοχεία: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου έχουν σπάσει τα ποτάμια και έχουν μπει μέσα στα ξενοδοχεία και η στάθμη ανεβαίνει επικίνδυνα μέσα σε αυτά, πάνω από 1.5 μέτρο, που έχουν κόσμο τουρίστες μέσα τεράστια ζημιά κομμένα τηλέφωνα και ρεύμα ,παρακαλώ ειδοποιείστε την πυροσβεστική άμεση ανάγκη να ανέβουν επάνω τεράστιες καταστροφές…».

https://youtu.be/TfBkdMYFksI

https://youtu.be/tOBxwDe8bZc

Δραματική, την ίδια ώρα, είναι η κατάσταση και στη Λάρισα, με κατοίκους και παραθεριστές να απομακρύνονται άρον άρον από παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς ώρα με την ώρα η κατάσταση δυσκολεύει, με πτώσεις δέντρων και δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Νεάπολης, στο Πεδίο του Άρεως και στους Αγίους Αναργύρους όπου πολλές οδικές αρτηρίες έχουν καταστεί σχεδόν απροσπέλαστες.

Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Λαρίσης, μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, όπως επίσης στη συμβολή των οδών Λαρίσης και Νεαπόλεως, στην οδό Νεαπόλεως, στη λεωφόρο Αθηνών, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αλλού.

Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού Λαρίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onlarissa.gr.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος, όπου, λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές, όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες. Στην περιφερειακή οδό από το ύψος της Τζανεριάς προς Κουκουναριές συστήνεται η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων καθώς έχουν εντοπιστεί μικρά κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

στην επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως τον οικισμό Κουτσουπιά.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου.
  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας (Πήλιο).
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας Βόλου μέχρι το χωριό Κανάλια και στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων από το ύψος του χωριού Κερασιά και μέχρι το χωριό Κανάλια.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βόλου Παληουρίου από τη διασταύρωσή της με την οδό Λαρίσης (οδός Δερβενακίων) στο ύψος του κυκλικού κόμβου έως τον οικισμό Διμήνι.
  • Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από τα Κανάλια Μαγνησίας έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το Καλαμάκι του νομού Λάρισας.
  • Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This