Θλιβερό: Καταστράφηκε το δάσος της Κίρκης από την πυρκαγιά στον Έβρο

Τώρα τρέμουν τις πλημμύρες οι κάτοικοι, που αφέθηκαν στο έλεος της πύρινης λαίλαπας

Συντάκτης: Newsroom

Η επόμενη μέρα από την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το νότιο τμήμα του Έβρου ως τα όρια του νομού Ροδόπης ανέδειξε τις πληγές που προκλήθηκαν στον δασικό ιστό κοντά στο παραθαλάσσιο μέτωπο, αλλά και ευρύτερα στον παραγωγικό κορμό της περιοχής.

Τα χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα στη Μάκρη, τα Δίκελλα, τη Μεσημβρία και την Πλάκα, είναι το κυρίως πρόβλημα. Κάποιες, λίγες ευτυχώς, κτηνοτροφικές μονάδες επλήγησαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Χρήσιμες εγκαταστάσεις σε μαντριά, μηχανήματα και εργαλεία για την αγροτική εκμετάλλευση παραδόθηκαν στις φλόγες. Ευτυχώς, η φωτιά δεν έπληξε το ελαιουργείο της Μάκρης, ή άλλες μεταποιητικές μονάδες μέσα στις κοινότητες της περιοχής, παρά ελάχιστα μεμονωμένα και απομακρυσμένα από τα χωριά κτίσματα.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μάκρης Έβρου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε μια έκταση από τη Χηλή, έως τα Δίκελλα, τη Μεσημβρία και την Πλάκα, όπου οι ελαιώνες έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στο νότιο τμήμα του νομού.

«Υπολογίζουμε ότι ίσως καταστράφηκαν περί τα ενενήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού ελαιουργικού συνεταιρισμού της Μάκρης Δημοσθένης Χατζηνικολάου, εκτιμώντας ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 30% της συνολικής ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή και προσθέτει:

«Από αυτά τα ελαιόδεντρα θα πρέπει να δούμε την άνοιξη, ποια θα έχουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν και ποια έχουν καεί εντελώς. Η κύρια δενδροκαλλιέργεια είναι η ελιά, βέβαια υπάρχουν και άλλα δέντρα, φρούτα, ξηροί καρποί, αλλά σε πολύ μικρότερους αριθμούς».

Οι ελαιώνες που επλήγησαν βρίσκονται ψηλά στην πλαγιά, επάνω από την Εγνατία οδό, την οποία η φωτιά διαπέρασε σε κάποια σημεία, αλλά η κινητοποίηση των πυροσβεστών και των εθελοντών από τα χωριά την ανέκοψε πριν φτάσει κοντά στις κοινότητες.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους κυρίως στους νέους και τις γυναίκες λέει ο κ. Χατζηνικολάου και συνεχίζει: «Εδώ χωριανός άφησε το χωράφι του με τις ελιές, τα μηχανήματα του μέσα, τις πλατφόρμες, το τρακτέρ, επειδή πίστευε ότι το σύστημα πυροπροστασίας θα αντέξει και πήγε να βοηθήσει σε άλλες μονάδες. Κι όταν γύρισε τα βρήκε όλα καμένα γιατί κόπηκε το ρεύμα και το σύστημα της αντλίας δε δούλεψε…».

Οι ελαιώνες που κάηκαν στην περιοχή πάνω από τη Εγνατία οδό βρίσκονται ανάμεσα σε θαμνώδη έκταση με πουρνάρια, η οποία επίσης όλη αποτεφρώθηκε. Κάηκαν σε αυτή τη ζώνη και μαντριά, αλλά το ζωικό κεφάλαιο στη πλειοψηφία του μεταφέρθηκε πριν φτάσει η φωτιά και σώθηκε.

Οι κάτοικοι που έζησαν την πυρκαγιά την περιγράφουν σαν ένα τρομερό φαινόμενο. Οι διηγήσεις είναι ενδεικτικές του κλίματος, που επικράτησε τις πρώτες ώρες:

«Έκαιγε τα πάντα η φωτιά, έριχναν νερό και δε σταματούσε. Κόπηκε το ρεύμα και μετά δεν είχαμε αντλίες για να βγάλουμε νερό από τις γεωτρήσεις. Τα εναέρια και τα επίγεια μέσα έδιναν τη μάχη εκεί στην Εγνατία και γύρω από τους οικισμούς και νεότεροι κάτοικοι του χωριού μέσα στα σπίτια και στα χωράφια τους προσπαθούσαν να σβήνουν τις αναζωπυρώσεις. Κάποιοι που μέτρησαν τον αέρα, μας είπαν ότι η φωτιά “έτρεχε” με πενήντα τρία χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν σα να έβρεχε φωτιά. Πύρινες μπάλες από άχυρο και χόρτο πετάγονταν σε απόσταση τριακοσίων μέτρων και τα πουρνάρια λαμπάδιαζαν αμέσως και μετά έπαιρναν φωτιά και τα δέντρα…».

Σώθηκε ο αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών ευοδώθηκαν, ευτυχώς, στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης Αλεξανδρούπολης. Το εξαιρετικό αυτό σύμπλεγμα ελαιόδεντρων που βρίσκεται από την κάτω πλευρά της Εγνατίας διασώθηκε πλήρως, την ώρα που άλλοι ελαιώνες και καλλιέργειες στη γύρω περιοχή παραδίδονταν στις φλόγες.

Η ιστορική σημασία του ελαιώνα, που αριθμεί περί τα 220.000 δέντρα, είναι τεράστια. Τα δέντρα του, ηλικίας 500 χρόνων τα νεότερα, έως και 2500 χρόνων τα αρχαιότερα, είναι ακόμη παραγωγικά.

Δέντρα ελιάς, μεγάλης ηλικίας, εντοπίζονται και αλλού στην Ελλάδα, αλλά η σημαντικότητα του ελαιώνα της Μακρής, πέραν των άλλων, έγκειται στο γεγονός ότι είναι συμπαγής και ενιαίος, σχεδόν σε όλη την έκτασή του.

Πολυάριθμες είναι οι αναφορές περιηγητών και ιστορικών προσώπων για την ύπαρξη του αειθαλούς ελαιώνα, κυρίως τους τελευταίους αιώνες. Αλλά, επίσης, η παράδοση θέλει το στράτευμα του Μ. Αλεξάνδρου να ξεκουράστηκε εκεί, στη σκιά του αρχαίου ελαιώνα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ανατολή. Οι συμβολισμοί του ελαιώνα παραπέμπουν έως και στα ομηρικά έπη, αφού το σπήλαιο που βρίσκεται στην άκρη του ελαιώνα και αντικρύζει το Θρακικό πέλαγος, εικάζεται ότι ήταν η κατοικία του μυθικού κύκλωπα Πολύφημου, τον οποίο ο Οδυσσέας τύφλωσε με ένα πυρωμένο κοντάρι ελιάς.

Ακόμη και στις μέρες μας, ο ιστορικός ελαιώνας, με τη φροντίδα των καλλιεργητών του τοπικού συνεταιρισμού, αποδίδει κάθε χρόνο σημαντικές ποσότητες εξαιρετικού λαδιού. «Βέβαια , παλιά ήταν ποτιστικοί, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν ποτίζονται. Τα αρδευτικά έργα έχουν καθυστερήσει, δεν υπάρχει δίκτυο κι έτσι η παραγωγή έχει μειωθεί αρκετά» λέει ο κ. Χατζηνικολάου.

Το ελαιόλαδο από την περιοχή Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί από το 2020 στον επίσημο κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειάστηκε αρκετή προετοιμασία από τις τοπικές αρχές και τους φορείς για να επιτευχθεί αυτό, καθώς πραγματοποιήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες ανέδειξαν την εξαιρετική ποιότητα και την μοναδικότητα της ποικιλίας ελιάς της Μάκρης.

Η περιοχή της Αλεξανδρούπολης διαθέτει επίσης άλλη μια σπάνια ποικιλία ελιάς λευκής απόχρωσης, την «ασπρολιά». Αλλά τα ελάχιστα δέντρα που φυτεύτηκαν φέτος στην περιοχή, καμία τριακόσια, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Χρειαζόμαστε γενναία ενίσχυση και βοήθεια χρηματική, φορολογική, για να ξαναστήσουμε αυτούς τους ελαιώνες» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και προσθέτει: «Κάθε νεκρό δέντρο πρέπει να εκριζωθεί και να μπει άλλο νέο. Όχι όμως στην ίδια θέση, δεν φυτρώνει νέο δέντρο στο καμένο χώμα. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα αρχίσουμε να παίρνουμε το 1-2% της παραγωγής. Η ζημιά είναι μεγάλη. Χρειαζόμαστε και σπορείο για να κάνουμε νέα δενδρύλλια αυτής της ελιάς της Μάκρης, που είναι ονομασίας προέλευσης».

Υπογειοποιείται στην Εγνατία τμήμα του δικτύου μέσης τάσης

Ζημιές προκλήθηκαν και σε υποδομές στο νότιο τμήμα του Έβρου. Από τη μανία της φωτιάς δε γλίτωσε ένα σημαντικό τμήμα του δίκτυου ηλεκτροδότησης γύρω από τη Χηλή, τα Δίκελλα, τη Μάκρη και τη Μεσήμβρια. Και στις δύο πλευρές της Εγνατίας οδού, εκεί που υπήρχε δάσος πάνω από τους οικισμούς, είναι ακόμη εμφανείς οι τσακισμένες κολώνες και τα πεσμένα καλώδια στην καμένη γη.

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μη συμβεί κάποιο ατύχημα και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση στους οικισμούς. Αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς ξεκίνησαν οι – προγραμματισμένες μεν, αλλά εσπευσμένα λόγω της φωτιάς – εργασίες για την υπογειοποίηση ενός τμήματος του δικτύου μέσης τάσης μεταξύ Μακρής και Δικέλλων.

Συνεργεία τού ΔΕΔΔΗΕ με σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά έχουν πιάσει δουλειά και εκτελούν τις εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης και πάνω στην Εγνατία οδό. Δεξιά και αριστερά του δρόμου έχουν στηθεί εργοτάξια με αδρανή υλικά, χαλίκι και τσιμεντοπλάκες για χρησιμοποιηθούν στις αποκαταστάσεις.

Εκτεταμένη η καταστροφή στο δάσος της Κίρκης

Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής εμφανίζει ο δασικός ιστός στα τριάντα περίπου χιλιόμετρα από την έξοδο της Αλεξανδρούπολης μέχρι την Κίρκη και τη Συκορράχη. Σε όλη τη δασική περιοχή, βορείως της Αλεξανδρούπολης, από τον Άβαντα μέχρι τη Συκορράχη και τη Μέστη προς το νομό Ροδόπης, χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν αποτεφρωθεί. Πλατάνια, πεύκα και δρύες κάηκαν ολοσχερώς και άλλα μερικώς. Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δασικό πλούτο, σε ένα από τα ομορφότερα δάση της χώρας.

«Ο νόμος Έβρου δεν είχε ποτέ μεγάλες φωτιές, ψάξτε το» λέει ένας κάτοικος της Κίρκης και συνεχίζει : «Μικρές φωτιές είχαμε μόνο, όχι τέτοιες, από παιδί το θυμάμαι. Ξαφνικά, πέρυσι, «φωτιά στη Δαδιά» και φέτος πάλι στη Δαδιά και εδώ. Αυτό που έγινε είναι απίστευτο. Εδώ γεννήθηκα, κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναδεί».

Οι φωτιές σε αυτό το τμήμα του νομού έφτασαν από τη μεγάλη φωτιά της Δαδιάς, μέσω της Μελίας. Παρά τη σχετικά μεγάλη απόσταση, η ένταση των ανέμων ήταν τέτοια που οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες σε ολόκληρη την περιοχή, αφανίζοντας μεγάλα τμήματα του συμπαγούς δάσους.

Με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό, ότι η καταστροφή εδώ ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ οτι στη Δαδιά, αφού το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης ήταν πευκόδασος. Αυτό πάντως είναι η πρώτη εντύπωση. Το μέγεθος της καταστροφής μένει να εξακριβωθεί με ακρίβεια από τις επίσημες μετρήσεις των ειδικών τις επόμενες μέρες. Κάποια τμήματα του δάσους διασώθηκαν. Περίεργο πώς, αν αναλογιστεί κανείς την ένταση του φαινομένου. Ενδεχομένως, λόγω της φοράς των ανέμων, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση, οδηγώντας ξανά και ξανά τη φωτιά στα ήδη καμένα σημεία.

Το καμένο τμήμα του δάσους εναλλάσσεται σε αρκετά σημεία με υγιείς συστάδες δέντρων. Αρκετοί κορμοί, διαθέτουν ακόμη τους χυμούς τους και σε πολλά δέντρα υπάρχουν ακόμη πράσινα φύλλα που δεν τα άγγιξε η φωτιά. Σε άλλα σημεία η φωτιά πέρασε κάτω από τους κορμούς, σύρθηκε στο έδαφος, αφήνοντας ανέπαφα τα δέντρα. Όμως τα δέντρα των οποίων οι κορμοί κάηκαν, έστω κι αν σώθηκαν κλαδιά και φύλλα τους θεωρούνται τελειωμένα. Δεν θα ξαναβλαστήσουν και θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Οι οικισμοί γλύτωσαν με λίγες σχετικά απώλειες από τη θυελλώδη επέλαση της πυρκαγιάς. Περί τα τέσσερα σπίτια στον Άβαντα, τρία στο Αετοχώρι, ίδια εικόνα στη Συκορράχη, δεκαπέντε σπίτια καμένα – κάποια από αυτά κλειστά και άλλα εξοχικά – στην Κίρκη. Κάηκαν όμως και ελάχιστα σπίτια μονίμων κατοίκων, τα οποία βρίσκονται στην άκρη των οικισμών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι φλόγες -όπως συνέβη και μέσα στο δάσος- σύρθηκαν μέσα από τις κοινότητες σε διάφορες κατευθύνσεις, αφήνοντας άθικτες κατοικίες, δίπλα σε άλλες που τύλιξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Ο μόνιμος πληθυσμός των κοινοτήτων της περιοχής είναι μικρός και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επιστρέψει στα σπίτια και στις ασχολίες τους. Η μυρωδιά του καμένου, ωστόσο, είναι ακόμη αισθητή στον αέρα. Μέσα στο δάσος, η στάχτη αναδεύεται σε κάθε πνοή του ανέμου, δημιουργώντας στροβιλισμούς.

Η νέα αγωνία των κατοίκων τώρα είναι η αλλαγή του καιρού, ο οποίος κατά τις ημέρες που διήρκεσαν οι φωτιές ήταν αίθριος, με μέτριους έως και ισχυρούς ανέμους. Μια δυνατή νεροποντή, φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέα προβλήματα. Οι οικισμοί βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία μέσα στο ορεινό ανάγλυφο, συνήθως στις παρυφές των βουνών. Μετά την επέλαση της φωτιάς η δυνατότητα των δέντρων να συγκρατούν το χώμα και τα φερτά υλικά πλέον, είναι περιορισμένη.

Αυτό στο οποίο ελπίζουν, μετά το ισχυρό πλήγμα το οποίο δέχτηκαν από τις φωτιές , είναι μια γρήγορη παρέμβαση της πολιτείας και των τοπικών αρχών, ώστε μέσα στο φθινόπωρο να προληφθούν και να αποφευχθούν οι άλλες καταστροφές από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηθικό ασυμβίβαστο της Σαρπ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αναλαμβάνει νέα πρόεδρος της Επιτροπής, αντί του Ιωάννη Λιανού - Από τη θέση της στο ΣτΕ είχε μπλοκάρει την επιστροφή σε αυτή της Βασιλικής Θάνου

Πραγματοποιήθηκε η εκταφή του Όλιβερ – Πού εστιάζονται οι έρευνες του Ανθρωποκτονιών στην Αράχωβα

Νέες διαστάσεις στο αποτρόπαιο έγκλημα στην Αράχωβα με τον βασανισμό και τον θάνατο του Όλιβερ. Αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών έχουν μεταβεί στην περιοχή και εντείνουν...

Άναψαν τα λαμπιόνια στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Θεσσαλονίκη

Φωταγωγήθηκε το βρἀδυ της Πέμπτης το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Πλατεία Αριστοτέλους σε μια φαντασμαγορική τελετή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα 100.000 led λαμπιόνια χαμηλής...

Παυλόπουλος: Οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες

Στην ομιλία του, κατά την Εκδήλωση Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων που οργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «πηγή»...

Το νοσοκομείο Αιγίου το επόμενο που απειλείται σοβαρά με «κατάρρευση»

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε φάση «έξω πάμε καλά», στο Εθνικό...

Εξαφάνιση-θρίλερ της 34χρονης Χρυσάνθης στα Διαβατά – Έφυγε από το σπίτι τρομαγμένη

Μια νεαρή γυναίκα που σύμφωνα με την οικογένειά της, έφυγε τρομαγμένη από το σπίτι της, ενδέχεται να κινδυνεύει καθώς παραμένει άφαντη από εδώ και...

Οργή Δικαστών και Εισαγγελέων για το «περίεργο» πόρισμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ενόψει της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η ανησυχία των Δικαστών και η δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γιγαντώνεται....

Στους δρόμους οι οδηγοί ΤΑΧΙ για το φορομπηχτικό νέο νομοσχέδιο

Χαμός επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι οδηγοί ΤΑΧΙ πραγματοποιούν πορεία με τα οχήματά τους για να διαμαρτυρηθούν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.Εκατοντάδες τα...

Εκταφή του χάσκι της Αράχωβας για νέα ιατροδικαστική εξέταση – Εντείνονται οι έρευνες της...

Με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί με αποτροπιασμό και αγωνία τις εξελίξεις για την σύλληψη του ανθρωπόμορφου τέρατος που κακοποίησε σεξουαλικά και βασάνισε...

Η προηγούμενη καταδίκη του 71χρονου γυναικοκτόνου και το μουσουλμανικό όνομα που έγινε ελληνικό

Συνταρακτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον γυναικοκτόνο της Σαλαμίνας και το παρελθόν του, που προσπάθησε επιμελώς να αποκρύψει. Ο 71χρονος καθ'ομολογίαν δολοφόνος της...

ΕΟΔΥ: 44 νεκροί από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα – Αύξηση των εισαγωγών

Μικρή μείωση παρουσίασε ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ασθενών με λοίμωξη COVID-19, ωστόσο για μια ακόμη εβδομάδα ο αριθμός των πολιτών που έχασε τη...

Νέος αποτρόπαιος θάνατος σκυλίτσας στον Βόλο: Την πυροβόλησαν και της έδεσαν σχοινί στο λαιμό!

Μονάχα οργή προκαλεί το νέο σοκαριστικό περιστατικό με τον θάνατο ενός αθώου τετράποδου που έρχεται από τον Βόλο, την στιγμή που το πανελλήνιο αδυνατεί...

Άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών στην Λαμία!

Τέλος δεν έχουν τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων.Σήμερα το μεσημέρι στην Λαμία, σύμφωνα με πληροφορίες από το lamianow.gr, μαθητές σχολείου ήρθαν στα χέρια μεταξύ...

Συνελήφθη ο «επιδειξίας με τον φακό» – Οι επιθέσεις του Αιγύπτιου στον Κολωνό

Έστηνε την νύχτα καρτέρι σε σκοτεινά σημεία στον Κολωνό και στην συνἐχεια εμφανίζονταν μπροστά σε ανυποψίαστες γυναίκες δείχνοντας με φακό τα γεννητικά του όργανα. Ο...

Ο Αταμάν υποδέχθηκε τον Ερντογάν έξω από την τουρκική πρεσβεία

Ο Εργκίν Αταμάν... ντρίπλαρε τους πάντες και πλησίασε τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ προσερχόταν στην τουρκική πρεσβεία, με τον οποίο και κουβέντιασαν χαλαρά για λίγα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: «Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα»

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση που ήρθε στο «φως», πριν από μερικά 24ωρα, με πρωταγωνιστή το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και πτυχία, που δεν είναι...

Αδιανόητη ενέργεια Γεραπετρίτη μπροστά στον Ερντογάν!

Είναι δυνατόν; - Η αστεία εξήγηση των «πηγών» του ΥΠΕΞ για τον τεμενά του Γεραπετρίτη

Γιώργος Μαργαρίτης: «Όταν μου το ανακοίνωσε ο γιος μου του είπα “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”»

Αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι να τραγουδάει. Από ηλικία 13 ετών μπήκε στον καλλιτεχνικό χώρο και από τότε δεν...

Το βαρύ πυροβολικό του Κυριάκου στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου

Μόνο συμπτωματική δεν είναι η στήριξη που δίνουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στο νέο πολιτικό εγχείρημα της Έφης Αχτσιόγλου.Προ εβδομάδων σας είχα μεταδώσει την πληροφορία...

Σκοτεινό δίκτυο εξουσίας και απιστίας: Ο κακομούτσουνος ισχυρός, η συνεργάτιδα ερωμένη και η απατημένη σύζυγος που τον κρατά στο χέρι

Η «Espresso» κατ' αποκλειστικότητα βγάζει στο φως της δημοσιότητας άλλη μία ιστορία απιστίας και αχαριστίας που διαδραματίζεται στα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας.Η σύζυγος, όμορφη στα...

Μαρία Κορινθίου: «Έμεινα έγκυος στον ενάμιση μήνα σχέσης κι όταν έλεγα δεν ξέρω τι θα κάνω, ο Γιάννης…»

Η Μαρία Κορινθίου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Μαμά –δες» και παραχώρησε στη Τζένη Θεωνά μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην...

Ανιψιός του Παττακού ο φονιάς της 43χρονης Γεωργίας στη Σαλαμίνα

Ανιψιός του πραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού ο δολοφόνος της 43χρονης

Αδιανόητη πρόκληση Ερντογάν: Μας χαρακτήρισε προστάτες των «τρομοκρατών» και μίλησε για «τουρκική» μειονότητα!

Πάει… περίπατο το «καλό κλίμα» και η «νέα σελίδα» – Εριστικός ο Τούρκος Πρόεδρος στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Mια οικογένεια με δυο μπαμπάδες: Ο Παντελής Τουτουνζής, ο σύντροφος και τα παιδιά τους

Σε λίγες ημέρες έρχονται Χριστούγεννα και οι περισσότεροι έχουν στολίσει τα σπίτια τους, με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα λαμπάκια ενώ φωτογραφίζουν τη διακόσμηση...

Απίστευτη απάτη: Ξεπουλάνε το νερό «από το παράθυρο»!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποτιμήσει την αξία ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και στη συνέχεια το 50% της αξίας τους θα διοχετευτεί σε Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και το υπόλοιπο στη μείωση του χρέους

«Ούτε χρόνια πολλά δε μου είπε»!

Τον πήρε το παράπονο τον (εορτάζοντα εχθές) Νίκο Ανδρουλάκη, έπειτα από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.Ο λόγος ήταν άλλη μία απρέπεια του Κυριάκου...

Η προηγούμενη καταδίκη του 71χρονου γυναικοκτόνου και το μουσουλμανικό όνομα που έγινε ελληνικό

Συνταρακτικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον γυναικοκτόνο της Σαλαμίνας και το παρελθόν του, που προσπάθησε επιμελώς να αποκρύψει. Ο 71χρονος καθ'ομολογίαν δολοφόνος της...

Σοκαριστική μαρτυρία για το έγκλημα στη Σαλαμίνα: «Εγώ ξετρύπωσα τον φονιά της Γεωργίας»

Αποκλειστική σοκαριστική μαρτυρία: Πώς μια μητέρα παιδιού ΑμεΑ και φίλη της άτυχης Γεωργίας στη Σαλαμίνα οδήγησε τους αστυνομικούς στη σύλληψη του 71χρονου αδίστακτου και κυνικού συντρόφου της

«Με έβαζαν να κάνω 50 ραντεβού τη μέρα με βρώμικους, μεθυσμένους, Πακιστανούς» – Συγκλονίζει θύμα του κυκλώματος trafficking στην Αθήνα

Μια μητέρα ανήλικων παιδιών από τη Βενεζουέλα περιγράφει πώς την εξαπάτησαν και στο τέλος την ανάγκαζαν να εργάζεται ως εκδιδόμενη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετήσιο μνημόσυνο μηδενιστικής καφρίλας

Σήμερα θα έχουν τελειώσει τα ετήσια μπάχαλα. Κάτι σαν παρακμιακό μνημόσυνο στη μνήμη ενός παιδιού, ερήμην αυτού. Τον Αλέξη Γρηγορόπουλο δεν τον σκότωσε το «κράτος», τον σκότωσε ο Κορκονέας....

Την πόλη Χαν Γιούνις φέρεται να κατέλαβε το Ισραήλ – Ανθρωποκυνηγητό για τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα

Σε πλήρη εξέλιξη συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως πλέον έχει καταλάβει την πόλη Χαν Γιούνις και...

Πηλαδάκης-Παναγιωτακοπούλου-Σοϊλέδης-Αντωνά πάνε στο Λας Βέγκας και κάποιοι θα παντρευτούν

Η Μαρία Αντωνά έκανε δηλώσεις στην εκπομπή "Happy Day" σχετικά με ένα ταξίδι που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας μαζί με το σύντροφό της Άρη Σοϊλέδη,...

Παρασκηνιακή διαμεσολάβηση Βερολίνου για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ικανοποίηση στο Βερολίνο από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, με τη Γερμανία να έχει μεσολαβήσει παρασκηνιακά για να προχωρήσει ο... διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας.Άλλωστε η συνεργασία Γερμανίας-Τουρκίας είναι διαχρονική,...