Ζερεφός για κακοκαιρία: Τρεις φορές περισσότερο νερό από την Μάνδρα, θα ξαναέρθουν τέτοια φαινόμενα»

«Πρέπει να προσαρμοστούμε» τόνισε

Must Read

Την βροχόπτωση που «έπνιξε» την Μάνδρα και οδήγησε σε θανάτους και καταστροφές έχει ξεπεράσει ο όγκος βροχής που έχει πέσει στο πλαίσιο της κακοκαιρίας Daniel ανέφερε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός τονίζοντας ότι τέτοια ακραία και έντονα φαινόμενα θα μας «επισκέπτονται» συχνότερα στο μέλλον.

«Οι μεσογειακές υφέσεις είναι γνωστές. (…) οι Σαχαριανές Υφέσεις, όπως λέγονται είναι ένα μείζον ζήτημα, αλλά τώρα, με τη συχνότητα που βλέπουμε να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως την ένταση που δεν έχουμε ξαναδεί, δηλαδή αυτό που είδαμε στη Μαγνησία να πέσουν 60 εκατοστά βροχής μέσα σε 12 ώρες. Τα 60 εκατοστά, είναι τρεις φορές όσο έπεσε στη Μάνδρα» ανέφερε ο κ. Ζερεφός στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε:

«Βέβαια στη Μάνδρα έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν παύει να είναι τερατώδες ύψος βροχής, τόνοι ολόκληροι πέσανε από νερό. Και βέβαια καμία υποδομή δεν μπορεί να τα απομακρύνει».

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ακολούθησε τους καύσωνες το φετινό καλοκαίρι.

«Αυτό που είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν παρατηρηθεί σε αυτούς τους μήνες, στα 150 χρόνια που έχουμε μετρήσει στην Ελλάδα. Τελείωσε. Όλα τα άλλα και όποιοι τα λένε, τα λένε για δικούς τους λόγους. Δεν τα λένε γιατί η επιστήμη δείχνει αυτό. Τα νούμερα λένε αυτά που σας λέω εγώ»  τόνισε  χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζερεφός ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος τονίζοντας πως οδηγούμαστε προς μια νέα αποσταθεροποίηση του κλίματος και πρέπει να προσαρμοστούμε.

«Πλέον δεν εκπλήσσομαι γιατί οδεύουμε ολοταχώς έτσι όπως πάμε στην πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια ζώνη που αφορά περίπου στη μισή μάζα της ατμόσφαιρας του βορείου ημισφαιρίου, η οποία είναι σε πλήρη αστάθεια. Ξεκινάει από το Τέξας, φτάνει μέχρι την Κίνα. Η Μεσόγειος είναι ένα κόκκινο πανί για αυτή τη μάζα. Βλέπουμε ότι δοκιμάζονται η Ισπανία, η Ιταλία, εμείς και εν μέρει η Τουρκία και η Κύπρος» επισήμανε.

«Αυτό που πρέπει να ξέρει όλος ο κόσμος είναι ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι σε αυτή τη φάση η προσαρμογή και η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και σκουπιδιών. Τρία πράγματα απλά, τα οποία μπορεί να τα κάνει ο καθένας. (…)Τα θύματα είναι συνάρτηση της αισιοδοξίας του καθενός. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με έναν κεραυνό, ορίστε, περάστε γνωρίστε τον κύριο κεραυνό. Θέλει κάποιος να γνωρίσει τον κεραυνό από κοντά; Δεν νομίζω» συνέχισε ο κ. Ζερεφός.

Σχετικά με τις καταστροφές είπε ότι είναι ευθύνη των τοπικών αρχών.

Ωστόσο, σημείωσε πως με 60 εκατοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες, δεν υπάρχει περίπτωση να σχεδιάσει κανείς υπονόμους για απορροή των ομβρίων υδάτων.

Καταλήγοντας είπε:

«Άρα οι μεσογειακές χώρες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι θα κάνει. Μέχρι πρότινος, πριν από λίγα χρόνια δεν ήξεραν ότι πρέπει να ανέβουν σε όροφο όταν υπάρχει πλημμύρα. Προσπαθούσαν να βγουν να φύγουν από το σπίτι τους, ενώ πρέπει να μείνεις στο σπίτι σε κλειστό χώρο και να ανέβεις πάνω στην ταράτσα. Αυτό είναι κοινή λογική, την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει πλημμύρες».

Δείτε σημερινές δηλώσεις του κ. Ζερεφού σε τηλεοπτικό κανάλι:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This