Καθηγητής εκπέμπει SOS για τα θεμέλια των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές: «Ήταν σαν 8.5 Ρίχτερ»

Τι πρέπει να γίνει για καλύτερα κτίρια, σύμφωνα με τον ίδιο

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των θεμελίων των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές στην Θεσσαλία έκρουσε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό παρομοίασε το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel με σεισμό 8,5 Ρίχτερ!

«Στα κτήρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μετά από τέτοια φαινόμενα «υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα. Όμως υπάρχουν πολλές κρυφές-δυσδιάκριτες βλάβες κάτω από τα θεμέλια, πιο μέσα από το κτήριο που δεν είναι ορατές εκ πρώτης όψεως».

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο άργιλος ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά κτήρια ως συνδετικός κρίκος των τοίχων.

«Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο».

Καταλήγοντας ο κ. Καρύδης ανέφερε πως πρέπει να γίνει μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και κυρίως να μην γίνουν κατασκευές με παλαιούς όρους.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This