Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει ο Βόλος: Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία

Αγωνία των κατοίκων για τη στατικότητα των κτιρίων

Must Read

Δίχως τέλος είναι ο εφιάλτης των πλημμυροπαθών στον Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ προσπαθούν να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους μέσα στους τόνους λάσπης, ενώ είναι αντιμέτωποι με τις λοιμώξεις.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών, του στρατού, και των εθελοντών είναι τεράστια, ώστε να εξασφαλίσουν στους πλημμυροπαθείς είδη βασικής ανάγκης, και εμφιαλωμένο νερό. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ, έχουν αρχίσει αντιτετανικό εμβολιασμό πόρτα-πόρτα, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Οι κάτοικοι στη Θεσσαλία μετρούν τις πληγές τους. Καθημερινά προσπαθούν να βάλουν σε μια σειρά της ζωή τους, αλλά είναι πολλά τα προβλήματα. Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα γιατί ακόμη και σήμερα γίνονται αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια των πολυκατοικιών. Το μεγάλο μέλημα των Αρχών είναι να συγκεντρωθούν το συντομότερο τα νεκρά ζώα. Είναι πάρα πολλά ακόμη που υπάρχουν και αυτό θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί εγκυμονούν κινδύνους και για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για την υγεία των υπολοίπων ζώων, για τα οποία ζητούνται τροφές, οι οποίες χάθηκαν στα νερά.

 

Την ίδια ώρα, σε πάρα πολλούς δήμους εξακολουθεί το νερό να είναι ακατάλληλο. Από χθες άνοιξε ένας ακόμη δρόμος που ήταν για ημέρες κλειστός. Πρόκειται για τον επαρχιακό δρόμο της Λάρισας προς την Αγιά, εκεί όπου υποχώρησαν τα νερά. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τα νερά από τη λίμνη Κάρλα μέχρι και το Ελευθέριο. Στις περισσότερες γύρω περιοχές γίνονται απολυμάνσεις και εμβολιασμοί από τον ΕΟΠΥΥ προληπτικά, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και οι λοιμώξεις αναπνευστικού. Για 14η ημέρα βρίσκεται χωρίς χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος και σίγουρα θα περάσουν πολλές ακόμα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το δήμαρχο της πόλης. Καθημερινά πάντως γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί εάν το νερό που έρχεται στη βρύση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέραν από τις τουαλέτες. Δεν είναι μόνο ο Βόλος όμως που δεν έχει πόσιμο νερό. Οι επιχειρήσεις είναι ένα κομμάτι πολύ δύσκολο. Εκατοντάδες έχουν πληγεί, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περιμένουν τις αυτοψίες. Ζητούν από την πολιτεία άμεση καταγραφή και αποτύπωση για να μπορέσουν αφενός να πετάξουν ό, τι υπάρχει χαλασμένο μέσα στους χώρους τους και αφετέρου να ξανά δοκιμάσουν αν μπορούν να βάλουν μπροστά αυτές τις επιχειρήσεις. Την Τρίτη θα φθάσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην περιοχή προκειμένου να περιοδεύσει και από κοινού με το Επιμελητήριο να μιλήσουν για κάποια μέτρα στήριξης που θα πάρει η Γενική Συνομοσπονδία.

 

Έως τις 9 Οκτωβρίου οι αιτήσεις στο arogi.gov.gr

Εν τω μεταξύ, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα, που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, 2.653 φυσικά πρόσωπα (2.591 νοικοκυριά) έλαβαν 15,2 εκατ. ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 1.280 φυσικά πρόσωπα (1.261 νοικοκυριά) έλαβαν 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, 537 φυσικά πρόσωπα (525 νοικοκυριά) έλαβαν 3,1 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων με κύρια κατοικία που βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί ολικώς από τις πλημμύρες, όπως προέκυψαν μετά από συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, με την καταβολή της ενίσχυσης να έχει πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης στο arogi.gov.gr, και ύστερα από διασταύρωση της ΑΑΔΕ που διαθέτει τα σχετικά στοιχεία, με τους ελέγχους και τις περαιτέρω διασταυρώσεις για τις εν λόγω περιπτώσεις να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες σε συνέχεια και των σχετικών αυτοψιών. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This