Θεσσαλία: Απελπισμένοι και οι τυροκόμοι – Ζητούν στήριξη μετά την τεράστια ζημιά που υπέστησαν

Must Read

Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel μετέτρεψε την Θεσσαλία σε βομβαρδισμένο τοπίο, με ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στις υποδομές, όσο και στις περιουσίες των ανθρώπων. Όχι μόνο οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες, αλλά και οι τυροκόμοι υπέστησαν την μέγιστη καταστροφή και πλέον βλέπουν την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ να πλήττεται. Ως εκ τούτου ζητούν από την Πολιτεία την θέσπιση μιας σειράς μέτρων για την στήριξη τόσο των τυροκομικών επιχειρήσεων όσο και των κτηνοτρόφων.

Εκτός των καταστροφών σε εγκαταστάσεις, υποδομές και εξοπλισμό, τα τυροκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με την μεγάλη καταστροφή της ζώνης γάλακτος, ζήτημα με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την λειτουργία και την επιβίωσή τους. Το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στην Θεσσαλία είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του πνιγμού μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων μεν σώθηκαν αλλά κινδυνεύουν εξ’ αιτίας του υποσιτισμού, της έλλειψης νερού, καθώς και διαφόρων ασθενειών και τραυματικού σοκαρίσματος, με επιπτώσεις στην επάρκεια παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ως εκ τούτου, δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα που ξεκινούν από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και καταλήγουν στην κατανάλωση και στις εξαγωγές, δεδομένου ότι η Θεσσαλία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής σε Φέτα ΠΟΠ.

Η συνδρομή της Ένωσης στους κτηνοτρόφους

Τα τυροκομεία μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων της Θεσσαλίας στηρίζουν με κάθε μέσο τους πληγέντες, με άμεσες οικονομικές παροχές και ταυτόχρονα στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τα τυροκομεία της περιοχής συνεργάζονται μεταξύ τους για την συλλογή και εισκόμιση του αιγοπρόβειου γάλακτος από της πλημμυρισμένες περιοχές.

Μεταξύ των διαφόρων ενεργειών αποκατάστασης, ανακούφισης και αποζημίωσης που έχουν προταθεί και αναλαμβάνονται από τις Κρατικές, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, ζητούν να περιληφθούν και οι ακόλουθες μέριμνες:

  • Η απαλλαγή από το τέλος εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ όλων των κτηνοτροφικών και τυροκομικών – γαλακτοκομιών μεταποιητικών μονάδων της Θεσσαλίας για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών.
  • Η συντονισμένη κρατική αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων της Θεσσαλίας, με την αποφυγή εισαγωγών ζώων από το εξωτερικό καθώς μια τέτοια κίνηση, ακόμα και σε ιδιωτικό εμπορικό επίπεδο, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση για την ΦΕΤΑ ΠΟΠ.
  • Η συντονισμένη από το κράτος χωροθέτηση, αδειοδότηση και επιχορήγησης για την ανέγερση των σταβλικών εγκαταστάσεων ώστε σε μια περίοδο 3 ετών να αποκατασταθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θεσσαλία.
  • Η επιχορήγηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και γάλακτος, καθώς οι μικρές τυροκομικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This