Τζανάκης για Θεσσαλία: «Προσοχή στη ”νόσο των πτηνοτρόφων”» – Τι προτείνει ο καθηγητής

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου «χτυπά» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με την νόσο των πτηνοτρόφων, από την οποία κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών απειλεί μεταξύ άλλων και η «νόσος» ή αλλιώς «πνεύμονας των πτηνοτρόφων» (Bird fancier’s lung or Bird breeder’s lung), ασθένεια που φέρει την επιστημονική ονομασία «πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας».

«Η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας προκαλεί διηθήματα στον πνεύμονα, προκαλεί δύσπνοια κι αν κάποιος συνεχίσει να εκτίθεται σε κάποια βλαβερά αντιγόνα μπορεί να καταλήξει να κάνει πνευμονική ίνωση. Είναι σοβαρή νόσος. Αλλιώς τη λέγαμε και “νόσο των αγροτών”, ή “νόσο των πτηνοτρόφων”. Πολλές φορές αυτοί που εκτρέφουν περιστέρια ή καναρίνια πάσχουν από αυτή την αρρώστια», εξήγησε ο καθηγητής αρχικά.

«Κίνδυνος για όσους καθαρίζουν τα σπίτια τους χωρίς προφύλαξη»

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Τζανάκης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε όσους καθαρίζουν τα σπίτια τους.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καθαρίζουν πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Τώρα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε αντιγόνα από μύκητες και από την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών και μούχλας. Αυτά τα οργανικά μόρια και αντιγόνα τα οποία θα εισπνεύσουν στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν και να τακτοποιήσουν τα σπίτια τους, μπορεί να αποβούν βλαπτικά στους πνεύμονες. Και σε ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα των πνευμόνων, όπως είναι βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή βρογχεκτασίες, αλλά και σε καθόλα υγιείς ανθρώπους, μπορεί να προκληθεί η πάθηση της πνευμονίτιδας εξ υπερευαισθησίας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας πως όσοι πάσχουν από νοσήματα των πνευμόνων δεν θα πρέπει καν να εμπλακούν με την καθαριότητα των σπιτιών.

«Θα πρέπει οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχεκτασίες, από κυστική ίνωση, από βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να μην συμμετάσχουν σε τέτοιες ενέργειες καθαρισμού σε πλημμυρισμένα υπόγεια και σε χώρους που έχουν αναπτυχθεί μύκητες και μούχλα. Να εκτεθούν σε υδρατμούς και σκόνη από αυτά τα σπίτια και από αυτά τα υλικά. Θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Και επίσης, να μην εκτεθούν επί μέρες σε εισπνοή τέτοιων υλικών γιατί ακόμη και οι υγιείς μπορεί να βλαφτούν και να αναπτύξουν αυτή τη νόσο που λέγεται πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως η νόσος μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.

«Καθαριότητα μόνο με μάσκες»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης έκανε σαφές πως όσοι εμπλέκονται με την καθαριότητα των σπιτιών και των περιοχών που είναι βυθισμένες σε λάσπες και χώματα, θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε -εκτός γάντια, μπότες και μακρυμάνικα ρούχα- μάσκες υψηλής προστασίας. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται απορρίμματα από μπάζα και αμιαντοσωλήνες.

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή στην καθαριότητα αυτή. Οι πολίτες πρέπει όχι μόνο να φοράνε μάσκες, αλλά και να αερίζουν τους χώρους που καθαρίζουν όσο μπορούν. Και γάντια και μπότες, αλλά κυρίως μάσκες υψηλής προστασίας. Το δεύτερο είναι, όπου υπάρχουν ερείπια που έχουν σχέση με επικίνδυνα υλικά με το αναπνευστικό, όπως είναι π.χ. αμιαντοσανίδες ή οικοδομικά υλικά φτιαγμένα από αμίαντο, όπως είναι οι αμιαντοσωλήνες -και υπάρχουν μπάζα τέτοιου τύπου- ο καθαρισμός δεν πρέπει να γίνεται από μη πιστοποιημένα άτομα, αλλά από συγκεκριμένα συνεργεία, τα οποία παίρνουν πολύ καλές προφυλάξεις. Γιατί οι ίνες αμιάντου είναι πάρα πολύ βλαπτικές», κατέληξε ο Καθηγητής Τζανάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This