Δύσκολη νύχτα σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Στερεά λόγω «Elias» – Έρχεται η σειρά και της Αττικής

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στις πληγείσες περιοχές - Μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Must Read

Απανωτά ήταν (και) σήμερα τα προειδοποιητικά μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας μέσω 112 για την έλευση της κακοκαιρίας «Elias» σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν και, ουσιαστικά, εκείνοι που, πράγματι λαμβάνουν μέτρα, είναι οι παθόντες της κακοκαιρίας «Daniel», οι οποίοι, «τρέμουν», πλέον, και την παραμικρή σταγόνα βροχής.

Σήμερα Τρίτη, πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Αχαΐα, με τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας να έχουν μετατραπεί νωρίτερα σε ποτάμια από την καταιγίδα που «σαρώνει» την αχαϊκή πρωτεύουσα. Η κυκλοφορία στις παραλιακές λεωφόρους Όθωνος – Αμαλίας και Ακτή Δυμαίων διεξαγόταν μετ’ εμποδίων, αφού μεγάλα τμήματα του οδοστρώματος είχαν πλημμυρήσει.

Προβλήματα εντοπίζονταν, επίσης, στο ύψος της Veso Mare και στο ύψος της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, με την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Νωρίς το πρωί στην περιοχή της Μακρακώμης στη Φθιώτιδα υπήρχε έντονη βροχόπτωση, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν την ίδια ώρα και στην εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από φερτά υλικά που κάλυψαν το οδόστρωμα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία από το 30ο έως το 35ο χλμ., μέχρι καθαριστεί ο δρόμος από μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, διακόπηκε η κυκλοφορία και στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας – Στυλίδας, στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής Λαμίας. Ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία λίγο πριν από το μεσημέρι.

Μέσα στην ημέρα, η κακοκαιρία «Elias» έδειξε τα δόντια της και στην Κορινθία, με την ολοήμερη ισχυρή βροχόπτωση να έχει προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες. Μεγάλα τα προβλήματα και στα ορεινά του νομού, με τους δρόμους σε Καλιάνοι, Καίσαρι, Κεφαλάρι και Στυμφαλία να είναι ουσιαστικά απροσπέλαστοι.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά αύριο, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας. Για τον ίδιο λόγο, με απόφαση του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου, κλειστές θα παραμείνουν αύριο και όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου.

Για τους ίδιους λόγους, κλειστά θα παραμείνουν αύριο για προληπτικούς λόγους και τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας.

 

Tο βράδυ ήχησε το 112 και στην Αττική, όπου, λόγω της κακοκαιρίας «Elias», αύριο Τετάρτη αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, με το μήνυμα να καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τις «άσκοπες μετακινήσεις». Μέσα στο επόμενο 24ωρο, εξάλλου, η ένταση της κακοκαιρίας θα ενισχυθεί και στη Στερεά, τη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα.

Πρόδρομες κινήσεις, πάντως, ξεκίνησαν σήμερα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό ποταμό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Με βάση δε την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα, «το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

  • Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.
  • Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This