«Μετρούν» τις πληγές τους σε Θεσσαλία και Εύβοια από την κακοκαιρία: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία

Λασπόνερα, ορμητικοί χείμαρροι και απελπισία. Μάχη για την αποκατάσταση του ρεύματος στον Βόλο. Ο Elias παραμένει απειλητικός και σήμερα, Παρασκευή

Must Read

Άλλη μια δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για τους κατοίκους σε Βόλο και Εύβοια καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή. Εικόνες βιβλικής καταστροφής με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους. Σπίτια μέσα στη λάσπη και το νερό, δρόμοι ανύπαρκτοι και νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για ημέρες.

 

Δραματική η κατάσταση που άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε Θεσσαλία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία είναι μεγάλη. Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης. Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Εφιάλτης δίχως τέλος στον Βόλο

Στην πόλη του Βόλου έγιναν χθες το βράδυ πάνω από 300 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο. Συνεργεία πραγματοποιούν συνεχώς αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια και αποθήκες. Οι κάτοικοι της Αγριάς βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες καταστροφές. Άνδρες της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν μάλιστα ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της. Τα πόδια της ήταν κολλημένα στη λάσπη και η ίδια τρομαγμένη. Συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια! Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις. Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

 

Σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου(Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων.

 

Απελπιστική η κατάσταση σε Καρδίτσα και Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά κοινότητες στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης. Τα χωριά Φύλλο και Ορφανά βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα. Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για δεύτερη φορά και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας εχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

 

Δρόμοι κόπηκαν στα δύο στη βόρεια Εύβοια

Η βόρεια Εύβοια παραμένει αποκομμένη, χωρίς ρεύμα και νερό στο μεγαλύτερο μέρος της. «Χρειάζονται χρόνια να αποκατασταθούν αυτά που καταστράφηκαν μέσα σε δύο μέρες. Καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικών δρόμων κλπ», αναφέρουν οι κάτοικοι. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν , σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα. Το οδικό δίκτυο έχει πληγεί, ρέματα έχουν υπερχειλίσει και φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, κορμοί δέντρων και φερτά υλικά έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και τα σπίτια έχουν περικυκλωθεί από τεράστιους όγκους νερού που προκάλεσε η συνεχής έντονη βροχόπτωση στο Μαντούδι Ευβοίας. Τα λασπόνερα από τους ορμητικούς χειμάρρους χύνονται στη θάλασσα της Αγίας Άννας και η παραλία έχει γεμίσει από φερτά υλικά. Στις Ροβιές πολλά σπίτια είναι πλημμυρισμένα και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση. Πολλά είναι τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, καθώς οι ζημιές είναι σημαντικές

 

Διαβάστε ακόμα: 

Νέες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο από την κακοκαιρία Elias – Συγκλονιστικές εικόνες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This