«Αγία Όλγα»: Καρατομήθηκε η διοίκηση του νοσοκομείου μετά από τις σοκαριστικές καταγγελίες

Οι τραγικές συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική πτέρυγα οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Must Read

Στην καρατόμηση της διοίκησης του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από καταγγελίες για τραγικές συνθήκες νοσηλείας στην πτέρυγα της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για «μια απαράδεκτη κατάσταση που διαιωνίζεται» στους χώρους του ιδρύματος, «γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου», γι’ αυτό και ο αρμόδιος υπουργός έλαβε την απόφαση να καρατομήσει τη διοίκηση.

Όπως αναφέρει επίσης, το υπουργείο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των νοσοκομείων που έχουν παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, με τον υπουργό Υγείας να ζητάει εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο.

Ωστόσο, στην περίπτωση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» κάτι τέτοιο δεν έγινε, παρά τις καταγγελίες, και έτσι το νοσοκομείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του με προσωρινά μέλη «ώστε η (σ.σ. ψυχιατρική) πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που έκανε στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου, κατά την αιφνιδιαστική σημερινή επίσκεψή του, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ανέφερε τα εξής: «Η αλήθεια πρέπει να λέγεται με το όνομά της. Εδώ, στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγία Όλγα υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν. Και ο Υπουργός κι εγώ, όποτε χρειάζεται, αλλά και η αρμόδια ΔΥΠΕ, η οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και η αρμόδια υποδιοικήτρια, η οποία επιβλέπει τις ψυχιατρικές δομές, έχουν επανειλημμένως τονίσει και το λέω και το υπογραμμίζω ότι, οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του Νοσοκομείου σαν να είναι το σπίτι τους. Άρα, υπάρχει συγκεκριμένο θέμα διοικητικής ολιγωρίας, τα αίτια και την έκταση του οποίου θα εξετάσω αμέσως μετά και θα εισηγηθώ στον αρμόδιο υπουργό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την απόφαση Χρυσοχοΐδη:

«Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου .

Με εντολή του Υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους».

Σοκαριστικές εικόνες

Νωρίτερα σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας σοκαριστικές εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου – πανβρώμικες  και ξεχαρβαλωμένες τουαλέτες, ξηλωμένα ταβάνια, φθαρμένοι τοίχοι και πατώματα, αλλά και συνθήκες νοσηλείας που παραπέμπουν σε… Μεσαίωνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Δώρα Κούνα, πρόεδρο των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, από το 1999 οπότε και η κλινική άρχισε να στεγάζει τροφίμους, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα έργο συντήρησης του κτιρίου. «Ήταν ένα κτίριο κόσμημα, αυτή τη στιγμή είναι ένα κτίριο επισφαλές και για ασθενείς και για εργαζόμενους, οι τοίχοι πέφτουν, το νερό στάζει μέσα στον χώρο, δεν γίνεται άλλο αυτή η κατάσταση, πρέπει κάτι να αλλάξει», σχολίασε, αναφερόμενη στην άθλια κατάσταση στην οποία αναγκάζονται να διαβιούν 20 ασθενείς, αλλά και να εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This