Ένας στους δύο πήγε στις κάλπες – Ξεκάθαρος νικητής η αποχή

H δυσπιστία των πολιτών έναντι των κομμάτων, αλλά και των θεσμών έχει χτυπήσει «κόκκινο»

Must Read

Αδιαφιλονίκητος νικητής των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η αποχή. Με μόλις έναν στους δύο πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες και να περνούν τα παραβάν των εκλογικών κέντρων, εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να υποθέσει πως η δυσπιστία των πολιτών έναντι των κομμάτων αλλά και των θεσμών έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Κυρίως όμως είναι η απουσία ελπίδας και προοπτικής σε έναν κόσμο που θεωρεί ότι η συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητά τους. Κάπως έτσι, στις εκλογές αυτές φτάσαμε στο σημείο η αποχή να ξεπερνά τη συμμετοχή με ποσοστό 50,50% έναντι 49,50%.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τον χάρτη φαίνεται πως τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής είναι στην Κρήτη με 59,18%, στη Δυτική Ελλάδα με 56,57%, στη Θεσσαλία με 57,09%, στην Ηπειρο με 54,26% και στη Στερεά Ελλάδα με 59,90%. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που έρχονται από την Αττική, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι σοκαριστικά, καθώς δείχνουν πως η αποχή έφτασε περίπου στο 57%. Εξίσου αποκαρδιωτικά είναι τα νούμερα στο Βόρειο Αιγαίο, όπου η συμμετοχή έφτασε το 42,14% αλλά και στη Δυτική Μακεδονία όπου έφτασε το 47,47%.

Από εκεί και πέρα, εξίσου σοκαριστικές, αλλά και αποκαλυπτικές, είναι οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες εκλογές και δεν μπορούν παρά να γεννούν προβληματισμό τόσο στην κυβέρνηση, που εμφανίζεται ενισχυμένη, όσο όμως και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που βλέπουν την κυριαρχία Μητσοτάκη να εμπεδώνεται.

Συγκεκριμένα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν στο 58,28%. Το μακρινό 2014, όταν η πόλωση μεταξύ Μνημονίου και αντιμνημονίου κυριαρχούσε, στο 61,56%, ενώ το 2010 το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 60,88%. Οταν λοιπόν μέσα σε μια δεκαετία υπάρχει μείωση συμμετοχής στις εκλογές της τάξης των 10 μονάδων, τότε κανείς που συμμετέχει στην Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα και αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Αθήνα και Θεσσαλονίκη βγάζουν δήμαρχο την ερχόμενη Κυριακή – Σε ποιες Περιφέρειες συνεχίζεται η μάχη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This