Ευκαιρία διορθώσεων στο Κτηματολόγιο

Ανοίγει η διαδικασία και για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Χωρίς πιστοποιητικό ΤΑΠ οι μεταβιβάσεις

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Κατάργηση της υποχρέωσης να εκδοθεί βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, παράταση ενός έτους της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών σε περιοχές που λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία και λύση για όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί αγνώστου ιδιοκτήτη σε 35 περιοχές της χώρας περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό κι αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 η προθεσμία για διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών. Αφορά περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία. Η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του 2023, κρίθηκε όμως σκόπιμο να δοθεί περισσότερους χρόνος στους πολίτες, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης για ακίνητα που έχουν καταχωριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη κι έχουν περάσει στα χέρια του Δημοσίου, κάτι που με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει. Πρόκειται για περίπου 15.000 ακίνητα που «περιήλθαν» στο Δημόσιο σε 35 περιοχές, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018, με περίπου 8 στα 10, πάντως, να ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.

Επιταχύνει τις διαδικασίες

Πέρα από αυτό, με τη νομοθετική παρέμβαση καταργείται το πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στην αγοραπωλησία ακινήτου, κάτι που θα επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς δεν ήταν λίγες οι Ψπεριπτώσεις όπου η καθυστέρηση στην έκδοση του πιστοποιητικού από τους δήμους σήμαινε λήξη ισχύος για άλλα πιστοποιητικά, όπως η φορολογική ενημερότητα, οδηγώντας μεταβιβάσεις σε αδιέξοδο. Πλέον, αντί της προσάρτησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει να ειδοποιεί κάθε δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Στη συνέχεια οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω ΑΑΔΕ, ενώ καταργείται και η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος για το ίδιο ακίνητο. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου ένας νέος διαδραστικός χάρτης ατομικής κτηματογράφησης, στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για κάθε ακίνητο σε όλη τη χώρα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα «κλικ» θα βλέπει τι ενέργειες απαιτούνται για την κατοχύρωση του περιουσιακού του στοιχείου. Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την επέκταση της δυνατότητας τελικής υπογραφής στους αναπληρωτές προϊσταμένους, στους προϊστάμενους νομικής υπηρεσίας φορέα και υπαλλήλους Π.Ε. Νομικών με υπερτοπική αρμοδιότητα, η οποία δίδεται και στους προϊσταμένους, και νέα πλατφόρμα νομικού ελέγχου εγγραπτέων πράξεων. Σε συνδυασμό με τις προγραμματικές συμφωνίες του Κτηματολογίου με δικηγορικούς συλλόγους και τη δεξαμενή 1.000 και πλέον δικηγόρων που αρχίζουν εισηγήσεις εντός Νοεμβρίου στόχος είναι να πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα καταχώρισης πράξεων πανελλαδικά. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This