Φτωχοί οι εργαζόμενοι: Το 90% δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά λόγω ακρίβειας!

Σοκαριστικά τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας

Must Read

Απογοήτευση και συνάμα θλίψη προκαλούν τα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας σε συνεργασία με την Alco για τις συνέπειες της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Το πιο «τρανταχτό» και ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται καθόλου καλά καθώς το 90% φαίνεται πως δεν αγοράζει ακόμα και βασικά αγαθά λόγω της μεγάλης ακρίβειας και του περιορισμένου εισοδήματος που έχει!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 18% απάντησε «πολύ» σε ερώτηση σχετικά με την μείωση των βασικών αγαθών λόγω του κόστους, «αρκετά» το 51% και «λίγο» το 21% και καθόλου μόλις το 10%.

Παράλληλα, υπάρχει διαφοροποίηση στην μείωση της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών όπως το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.

Την ίδια στιγμή, το 30% αν και εργάζεται δεν διαθέτει ούτε λίγα χρήματα στην τράπεζα και το 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις, για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Το 43% δηλώνει ότι το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει μέσω της αύξησης των μισθών, το 33%  θεωρεί αποτελεσματικότερο μέσο τη μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχος τιμών ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν θεωρεί πως τα επιδόματα αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο!

Μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων και συγκεκριμένα το 64% ανέφερε πως δεν έλαβε καμία απολύτως αύξηση μισθού μέσα στο 2023 και το 34% επισημαίνει ότι έλαβε κάποια αύξηση. Οι τελευταίοι πιθανότατα είναι όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.

Επίσης, το 52% δεν είναι τόσο αισιόδοξο με το «ξεπάγωμα» των τριετιών καθώς θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του ενώ μόνο το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Την ίδια στιγμή, το 22% απάντησε πως «δεν γνωρίζει» αν θα λάβει, αποδεικνύοντας πως υπάρχει μπέρδεμα γύρω από το ζήτημα.

Όσο για τις υπερωρίες, το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω ,αλλά  το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις παραπάνω ώρες που κάθεται στην εργασία του.

Το 81% των ερωτηθέντων εργαζομένων υποστηρίζει πως  τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

Συμπερασματικά, η ΓΣΣΕ αναφέρει σχετικά με την ακρίβεια πως «η ελληνική οικονομία και κοινωνία, μετά την πολυετή λιτότητα, βρίσκεται μπροστά σε ένα “κύμα” ακρίβειας σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στασιμότητας των εισοδημάτων, που απειλεί την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών εργαζόμενων νοικοκυριών».

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ένα μείγμα παρεμβάσεων αύξησης των μισθών και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και, κυρίως, των χαμηλότερα αμειβόμενων, και η ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δείτε επίσης:

Απλησίαστο το ελαιόλαδο για τα νοικοκυριά: Πλιάτσικο σε ελαιώνες όλης της χώρας λόγω… τιμής!

Ημίμετρα Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This