Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης: Το υπουργείο Παιδείας καταργεί νέα τμήματα… προτού κοινοποιηθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης

Εγείρονται σημαντικά ερωτήματα

Must Read

Μέγα θέμα προκύπτει στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στον εκπαιδευτικό κλάδο.

Με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζει… περικοπές τμημάτων, κάτι που λογικό κι επόμενο προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ο σάλος δεν άργησε να ξεσπάσει, διεθνώς! H επικείμενη κατάργηση έξι νέων τμήματων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΚρήτηΧανιά), τα οποία είχαν ιδρυθεί με τον νόμο και στη συνέχεια είχαν τεθεί σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, φέρνει έντονο προβληματισμό ευρύτερα στην πανεπιστημιακή κοινωνία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να φέρει στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το νομοσχέδιο αναφέρει πως θα καταργηθούν τα τμήματα: «α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), β) Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), γ) Χημικών Μηχανικών (Χανιά), δ) Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (‘Αγιος Νικόλαος) και στ) Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα).

Το ΕΛΜΕΠΑ πάντως έχει εκπονήσει Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2025, το οποίο ήδη εγκρίθηκε από την Σύγκλητο! Πρόκειται για σχέδιο ανάπτυξης για την ανάπτυξη των έξι νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και μελέτη πολυκριτήριας μεθόδου ανάλυσης όπου -όπως τονίζεται- αξιολογείται η σταδιακή ανάπτυξη και λειτουργία των νέων Τμημάτων σε σειρά κατάταξης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οι σχετικοί φάκελοι, μαζί με τις απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα εν λόγω Τμήματα κατατέθηκαν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και το ΥΠΑΙΘ στις αρχές Ιουνίου του 2021, μετά από πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2020. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμιά απολύτως ενημέρωση από την ΕΘΑΑΕ ή το Υπουργείο για το μέλλον των Τμημάτων αυτών και την έναρξη λειτουργίας τους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και ερωτήσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών αρχών».

Το ΕΛΜΕΠΑ σημειωτέον -μέσα σε όλα- επένδυσε χρήματα και ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση του ΣΣΑ και των μελετών βιωσιμότητας των Τμημάτων, ενώ έχει ήδη από καιρό προχωρήσει σε συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση εκτάσεων και την χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για τις υποδομές.

«Είναι συνεπώς απορίας άξιον πώς το ΥΠΑΙΘΑ προχωρά συλλήβδην στην κατάργηση όλων των νέων Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ δίχως να έχουν καν κοινοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο οι εκθέσεις αξιολόγησης των φακέλων που είχαν κατατεθεί πριν από 2,5 χρόνια», τονίζεται. Άμεσα μάλιστα θα προγραμματιστούν συναντήσεις και θα ζητηθούν απευθείας συζητήσεις με την πλευρά του υπουργείου.

Πηγή φωτό: youtube

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This