Αεροπορική τραγωδία στα Χανιά: Ο πιλότος του μονοκινητήριου δεν είχε λάβει άδεια για προσγείωση

Αν και πολύπειρος, ο 60χρονος πιλότος ήταν σαν να «αγνόησε» το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν έχει φτιαχτεί για να πετάει νύχτα

Must Read

Την ώρα που πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αναρωτιούνται για την ξαφνική αλλαγή πορείας του μοιραίου μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου Savvanah, που χθες το βράδυ κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά της Κρήτης, παρασύροντας στο θάνατο τους δύο επιβαίνοντες, νέα στοιχεία βλέπουν σήμερα το «φως» της δημοσιότητας για το αεροπορικό δυστύχημα.

Έντονο προβληματισμό, για παράδειγμα, προκαλεί το γεγονός πως ο 60χρονος πιλότος Θεόδωρος Πάντος δεν είχε λάβει άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για προσγείωση στο Μάλεμε, αλλά ούτε και έγκριση προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Σούδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ο κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε εγκριθεί αυτόματα από το σύστημα. Ωστόσο, δεν είχε πάρει ad hoc (επί τούτου) άδεια από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη πτήση. Επίσης, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, είναι βέβαιο ότι δεν υπήρχε έγκριση για προσγείωση σε κανένα από τα δύο αεροδρόμια (Μάλεμε και Σούδας).

Σημειώνεται ότι τις πτήσεις από και προς το ανενεργό, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αεροδρόμιο του Μάλεμε χειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία, με εγκρίσεις να δίνονται κάθε έξι μήνες και για συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνα. Με δεδομένη, εξάλλου, την πολύ μεγάλη εμπειρία του άτυχου κυβερνήτη, δεν αποκλείεται να υπήρξε απώλεια στήριξης με απότομη κλίση προς τα κάτω, ενώ, εξαιτίας της χαμηλής πτήσης, είναι πολύ πιθανό να μην υπήρχε ο χρόνος για να αναστραφεί η πτώση του σκάφους.

Τα θύματα ήταν πολύ καλοί φίλοι και μοιράζονταν το πάθος τους για τους αιθέρες, καθώς ο 60χρονος πιλότος ήταν πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, ενώ ο 61χρονος συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Καραμπίνης, πατέρας δύο παιδιών, ήταν μέλος της. Φως στα ακριβή αίτια θανάτου τους αναμένεται να ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή, ενώ τα συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροσκάφους θα μεταφερθούν σε κλειστό χώρο του αεροδρομίου του Μάλεμε, προκειμένου να εξεταστούν από εμπειρογνώμονα.

 

Στο βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας που παρουσίασε το Mega, φαίνεται ότι αρχικά το αεροπλάνο ακολουθεί σωστή πορεία προς τη Σούδα. Ωστόσο, στη συνέχεια, για κάποιο ανεξήγητο λόγο το αεροπλάνο κάνει στροφή και μετά από λίγο φαίνεται να πέφτει στη θάλασσα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροπλάνο της αερολέσχης Δυτικής Αττικής είχε απογειωθεί από την Κωπαΐδα με προορισμό το αεροδρόμιο του Μάλεμε, το οποίο χρησιμοποιείται από την αερολέσχη Χανίων.

Όταν έφτασε στην περιοχή είχε νυχτώσει και, προκειμένου να προσγειωθεί, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι, προσεγγίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης από την πλευρά της θάλασσας, αλλά ξαφνικά κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

 

Στο σημείο έσπευσαν ναυαγοσώστες, ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια και ένα αλιευτικό σκάφος. Ωστόσο, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να προσφέρουν βοήθεια, παρά μόνο να απεγκλωβίσουν τους δύο άτυχους λάτρεις της αεροπλοΐας, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί, δεμένοι στα καθίσματά τους, με τις σορούς τους να μεταφέρονται αρχικά στο λιμάνι του Κολυμπαρίου και από εκεί να διακομίζονται στο νοσοκομείο Χανίων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This