Σφοδρές αντιδράσεις για την δίκη των 200 γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου – Τι έχει συμβεί

Must Read

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου αναμένεται να καθίσουν στις 11 Ιανουαρίου 200 γιατροί που υπηρέτησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αφού φαίρονται να συνταγογραφούσαν χειρόγραφες και όχι ηλεκτρονικές συνταγές και παραπεμπτικά στις εφημερίες τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν με ψηφιακό τρόπο, τα πορίσματα των ελεγκτικών αρχών καθώς το επίμαχο διάστημα μεταξύ 2018 και 2021, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν υπήρχε ο κατάλληλος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα πληροφοριακά συστήματα, ώστε οι συνταγές για φάρμακα και παραπεμπτικά να εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Στο πλαίσιο της διερεύνησης για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στις εκθέσεις τους, ωστόσο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι αποτύπωναν ξεκάθαρα τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του νοσοκομείου, τόσο σε υποδομές και εξοπλισμό, όσο και στα πληροφοριακά συστήματα που θα έπρεπε να διασυνδέουν τα τμήματα και τις κλινικές με τα εργαστήρια.

Εντοπίστηκε επίσης, ότι το Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής ήταν «άκρως υποστελεχωμένο, υπήρχε παντελής απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, καθώς επίσης και μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, σημαντική υποστελέχωση σε ειδικευμένους γιατρούς, καθώς και παντελής έλλειψη ειδικευομένων».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ)

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ) εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία. «Θα το ζήσουμε και αυτό! Όλοι οι γιατροί του Γ.Ν. Αγρινίου παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, για να ζημιώσουν το νοσοκομείο. Αυτή είναι η κατηγορία. Παραπεμφθήκαμε να δικαστούμε για παράβαση καθήκοντος. Αν είχαμε αρνηθεί να παράσχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων και ειδικότερα του συστήματος που θα επέτρεπε το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, θα είχαμε θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών. Καλή αντάμωση στο ακροατήριο. Μέχρι τότε όλοι οι κατηγορούμενοι θα συνεχίσουν να είναι πραγματικοί γιατροί, θα παρέχουν με ευθύνη τις ιατρικές τους υπηρεσίες, χωρίς να τους επηρεάζει η οργή, η αγανάκτηση, η πικρία τους. Η εμπιστοσύνη των ασθενών δεν πρόκειται να διαψευστεί από τους γιατρούς, παρ’ όλη, επαναλαμβάνουμε την πικρία τους».

Οι ίδιοι οι γιατροί, δηλώνουν εξοργισμένοι, μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσαν. «Αυτή είναι η ”αναγνώριση” της προσφοράς στους συναδέλφους από όλους τους Διοικούντες; Να διασύρονται στα Δικαστήρια και να διώκονται ποινικά με βάση τα δικά τους καταδικαστικά πορίσματα, καλύπτοντας τις δικές τους ανεπάρκειες; Ποιους γιατρούς; Τους γιατρούς του Νοσοκομείου και των ΚΥ που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει πλάτη, δουλεύουν ακατάπαυστα, με υπερεφημέρευση, «εντέλλεσθε» και μετακινήσεις, βγάζοντας ο κάθε γιατρός τη δουλειά που αντιστοιχεί σε 3, λόγω της ακραίας υποστελέχωσης, κάτω του ελάχιστου ορίου ασφάλειας, σχεδόν σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου προκειμένου να μένουν ανοιχτά και να λειτουργούν;», τονίζουν και καταλήγουν:

«Όσο κι’ αν διαβάσει κανείς την με α.π. 716/16.08.2023 διάταξη της, δεν θα βρει στοιχείο αιτιολογίας της παραδοχής του ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Τους διαβεβαιώνουμε ότι οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τις ευθύνες τους, που με την πολιτική τους έχουν φτάσει τα Νοσοκομεία της χώρας και το δικό μας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This