Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των περιστατικών HIV/AIDS, που καταγράφεται στη χώρα μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές έφτασαν τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, συνολικά 531 φορείς του HIV, αριθμός, που μεταφράζεται σε 5,1 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.
Όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που αναμένεται να δωθούν στη δημοσιοτητα σήμερα στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) στην Αθήνα, πρόκειται για ρεκόρ τετραετίας.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος έχει σπείρει την ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους, με τους ειδικούς να παρακολοθούν την επιδημιολογική πορεία της λοίμωξεις στην χώρα. Όπως εξηγούν, οι νέες διαγνώσεις βρίσκονται βρίσκονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των τεσσάρων προηγούμενων ετών. «Τα αίτια αυτής της ανόδου θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο», σχολιάζουν οι ειδικοί, που ασχολούνται με την υπόθεση. Παράλληλα, επισημαίνουν πως δεν μπορούν για την ώρα να εντοπίσουν την αιτία της αύξησης αυτής και πως τα συμπεράσματα είναι προϊόν ανάλυσης δεδομένων στην πορεία του χρόνου.
ΕΟΔΥ: 20.493 περιστατικά από την εμφάνιση του HIV έως σήμερα
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περίπου 20.493 περιστατικά, με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που καταγράφεται είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση. Από τις νέες διαγνώσεις του 2022 το 10,6% των ατόμων που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν AIDS.
Αρνητικό ρεκόρ στις καθυστερημένες διαγνώσεις καταγράφεται:
- στις γυναίκες (σχεδόν οι 7 στις 10) με HIV/AIDS
- στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (πάνω από 7 στους 10),
- στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (λίγο λιγότεροι από 7 στους 10)
- στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (πάνω από 6 στους 10).
Μόνο το 1 στα 2 (48,1%) περιστατικά, που διαγνώστηκαν το 2022 ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ οι 7 στους 10 (70,1%) άρχισαν να λαμβάνουν αγωγή εντός των 90 ημερών από τη διάγνωση.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έως το τέλος του 2022 παγκοσμίως 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV, εκ των οποίων 29,8 εκατομμύρια (76,4%) λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία. Σε περίπου 71% των φορέων έχει επιτευχθεί καταστολή του ιικού φορτίου, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα αυτά να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή και να έχουν μηδενικό κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.