Κρωμέτκος γάμος: Ο γάμος των κλωστών, των κρυπτοχριστιανών του Πόντου

Must Read

Η Κρώμνη, υπήρξε η μεγαλύτερη κρυπτοχριστιανική κοινότητα του ιστορικού Πόντου. «Κανένας τόπος δεν είχε ποτέ τόσα ιερά προσευχητάρια όσα η Κρώμνη, κάθε σπίτι και μια κρυφή κατακόμβη και κάθε Κρωμναίος εκτελούσε τα χριστιανικά του καθήκοντα κρυφά από τους Οθωμανούς», μας διηγείται ο αγαπημένος Πόντιος συγγραφέας Γεώργιος Ανδρεάδης.

  • Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

Αλήθεια, πώς τελούνταν τα μυστήρια όπως αυτό του γάμου στα χωριά των Κρωμναίων οι οποίοι για το φόβο των Τούρκων παρίσταναν τους ευσεβείς μουσουλμάνους ενώ η καρδιά τους φλεγόταν για τον Χριστό;

Για να γίνει ένας γάμος στην κρυπτοχριστιανική κοινότητα των Κρωμναίων η διαδικασία ήταν η ακόλουθη:

Το αράεμαν: Το ψάξιμο δηλαδή της κατάλληλης συζύγου. Οι γονείς των νέων που βρίσκονταν σε ηλικία γάμου έψαχναν για το κατάλληλο κορίτσι ή καλύτερα για την κατάλληλη οικογένεια με την οποία θα συμπεθεριάζανε.

Το ψαλάφεμαν: Ψαλαφώ σημαίνει ζητάω στα ποντιακά, επομένως το ψαλάφεμαν ήταν η πρόταση γάμου. Αφού οι γονείς του γαμπρού έβρισκαν κορίτσι της αρεσκείας τους, ανέθεταν σε γυναίκες οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με αυτό το έργο, στις προξενήτρες, να πάνε στο σπίτι της υποψήφιας νύφης και να ζητήσουν από τους γονείς της το κορίτσι τους. Οι γυναίκες αυτές δρούσαν με πολύ μεγάλη διάκριση και διπλωματία, αποφεύγοντας να προχωρήσουν στην πρόταση εάν έβλεπαν πως η οικογένεια της νύφης είχε ενστάσεις για την οικογένεια του γαμπρού ή τον ίδιο τον γαμπρό. Εάν όμως υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον γαμπρό το οποίο συνοδευόταν συνήθως και από το ενδιαφέρον της νύφης γι’ αυτόν, τότε γινόταν το «Σύρσιμο», το κλέψιμο δηλαδή του κοριτσιού, το οποίο όμως είχε κανόνες. Το ζευγάρι έπρεπε να παντρευτεί γρήγορα και μετά να απολαύσει τον έρωτά του. Κι αν ακόμα δεν ακολουθούνταν αυτή η σειρά, ο γάμος ήταν υποχρεωτικός και γινόταν μέσα σε λίγα 24ωρα.

(Πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This