Ανησυχία για την έξαρση του κορωνοϊού – Τι πρέπει να προσέξουμε

Σύσταση του ΕΟΔΥ για μάσκες και εμβόλια

Must Read

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη χώρα μας για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και των ιώσεων το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να συστήνουν μάσκα, τεστ και εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες.

Η περίοδος των γιορτών «προσφέρεται» για έξαρση των κρουσμάτων, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω με το πέρας της εορταστικής περιόδου. «Βρισκόμαστε στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, την χειμερινή, η οποία έχει ξεκινήσει από μέσα Νοεμβρίου. Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο MEGA πρόσθεσε: «Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμη ένα 20%, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα».

Πώς όμως μπορούμε να προστατευτούμε και μάλιστα σε περίοδο εορτών; «Αν έχουμε συμπτώματα να μην πάμε στο τραπέζι που είμαστε προσκεκλημένοι. Συμπτώματα σημαίνει ένα συνάχι, μπούκωμα/πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν είναι Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά δεν μεταδίδει εκείνη τη στιγμή. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη, και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είτε για τη γρίπη είτε για covid μπορεί να πάει να εμβολιαστεί. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μηνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία», συμπλήρωσε.

Μεγάλη ζήτηση στα φαρμακεία για αντιικά και τεστ

Την ίδια ώρα αυξημένη είναι η ζήτηση στα τεστ για την γρίπη και τον κορωνοϊό – έχει δεκαπλασιαστεί – καθώς και στα αντιικά φάρμακα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα όπως παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις. 

Στο μεταξύ σε ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού προχώρησε ο ΕΟΔΥ προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση.

Ειδικότερα, συστήνεται η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων και ο εμβολιασμός για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Δείτε επίσης: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This