«Τίγκα» τα λύματα της Αττικής σε κοκτέιλ αναπνευστικών ιών και κόκα!

Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαϊνης τις γιορτές

Must Read

Πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα στο γενικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, ενός κοκτέιλ αναπνευστικών ιών, προεξάρχοντος του κορωνοϊού (και μαζί γρίπη Α και RSV), αλλά και ναρκωτικών ουσιών, με κύρια την κοκαΐνη!

Αυτό αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, σχολιάζοντας την αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται και επισημαίνοντας ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο».

ΕΡΤ

Σύμφωνα με τον κ.Θωμαΐδη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κατάσταση αυτή θα μεγεθυνθεί, καθώς αυτό το… ιικό κοκτέιλ είναι αρκετά σοβαρό:

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό. Η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85–90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

.

Ο καθηγητής συνέχισε την ανάλυση και απηύθυνε και προειδοποίηση για την γρίπη τύπου Β:

«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15–20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου. Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα, αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β, ενώ από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορωνοϊού».

Στα ύψη η χρήση κοκαΐνης!

Τα λύματα της Περιφέρειας Αττικής όμως, έδειξαν και κάτι άλλο για την εορταστική περίοδο. Την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και κυρίως, της χρήσης κοκαΐνης, η κατανάλωση της οποίας διπλασιάστηκε!

ΕΡΤ

«Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση», σχολίασε ο κ.Θωμαΐδης.

Και εξήγησε συνοπτικά με κοινωνικούς όρους τα αίτια της αύξησης της χρήσης:

«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν, έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών, είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This