«Σαρώνουν» οι αναπνευστικές λοιμώξεις μετά τις γιορτές – Αυξήθηκαν οι εισαγωγές – Μάσκα και εμβόλιο προτείνουν οι ειδικοί

Τι λένε Στέλιος Λουκίδης και Νίκος Τζανάκης

Must Read

Η μεγαλύτερη έξαρση στις αναπνευστικές λοιμώξεις (κορωνοϊός, γρίπη, ιώσεις) παρατηρήθηκε στις φετινές γιορτές, τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 περίπου αιτήσεις κάθε μέρα. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.700 -1.800 και φτάσαμε 2.300. Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια μεγάλη δυναμική που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιάσει μάλλον κορυφή, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός των περιστατικών και των εισαγωγών και πιθανότατα και των ημερήσιων περιστατικών. Και σκεφτείτε ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται και δεν αναφέρονται στην πλατφόρμα της δήλωσης των περιστατικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλό είναι ότι η αύξηση των περιστατικών δεν αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Η πίεση στα νοσοκομεία υπάρχει, αλλά όπως τονίζει ο καθηγητής, «θα ανταπεξέλθουμε, έχουμε περάσει και δυσκολότερες μέρες».

Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα ο κ. Λουκίδης είπε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα.

«Είμαστε σε μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχει μια εξαιρετικά καλή πλατφόρμα χορήγησης και ένα καλό σύστημα χορήγησης αντιικών. Υπάρχει μια μεγάλη συνεργασία όλων των φορέων και των κρατικών φαρμακείων και των γιατρών που ελέγχουν την πλατφόρμα αλλά και των συναδέλφων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ίσως φέτος χάσαμε το τρένο της πρόληψης. Δεν κάναμε όλοι μαζί μια καλύτερη επιστημονική αποτύπωση της αναμνηστικής δόσης και αυτό το πράγμα οδήγησε σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Αυτό ήταν ίσως το λάθος μας».

Κατέληξε λέγοντας πως οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα αρχικά στις δομές υγείας και είναι αναγκαία η εφαρμογή της σε όσους είναι ευάλωτοι και βρίσκονται με άλλους.

Δείτε βίντεο:

Κρήτη: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές – Πληρώνουμε το ανοσολογικό δάνειο της πανδημίας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Κρήτη με τα νοσοκομεία να δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών, ειδικά μεγαλύτερων σε ηλικία, λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης στην ΕΡΤ «δε θυμάμαι άλλες γιορτές, ακόμα και μέσα στην πανδημία, στην πνευμονολογική κλινική να έχουμε τόσο μεγάλη πίεση. Είναι πολύ άσχημη χρονιά.

Τα καλά νέα είναι ότι στις ΜΕΘ δεν υπάρχουν τόσες πολλές εισαγωγές.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε καταστάσεις οι οποίες θυμίζουν παλιούς χειμώνες, ιδιαίτερα σε ορισμένες κλινικές. Όχι μόνο από τον κορονοϊό, που αφορά το 20% – 30% των περιπτώσεων, αλλά κυρίως λόγω άλλων ιώσεων, όπως η γρίπη, ο συγκυτιακός και άλλες αναπνευστικές ιώσεις, οι οποίες φέτος είναι και συχνότερες και βαρύτερες καθώς, στην ουσία, εξοφλούμε ένα ανοσολογικό χρέος που είχαμε δημιουργήσει λόγω της καραντίνας.

Όλοι είχαμε πάρει ένα ανοσολογικό δάνειο εξαιτίας του ότι δεν αφήσαμε το ανοσολογικό μας να ασκηθεί, να έρχεται σε επαφή με αυτά τα παθογόνα. Ήταν η κακή πλευρά μιας αναγκαίας ενέργειας, του μέτρου της καραντίνας.

Αυτό το ανοσολογικό δάνειο οφείλουμε να το εξοφλήσουμε τα μεταπανδημικά χρόνια με σύνεση και λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην πληρώσουμε πάρα πολύ άσχημα αυτή την ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει ετησίως να εμβολιάζονται με το εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. Σε ό,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο το έχουν κάνει το 30% – 40% των ατόμων στα οποία έχει συσταθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10%. Από τα 2 εκατομμύρια των πολιτών ζήτημα να έχουν εμβολιαστεί 170 χιλιάδες».

Σημαντικά είναι τα μέτρα προστασίας κυρίως για τους πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

«Ευλαβικά, οι άνω των 60 ετών – ιδίως αν έχουν προβλήματα υγείας – αλλά και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να διατηρούν καθαρά χέρια και να χρησιμοποιούν μάσκα. Δε λέω να μην μπει κανείς στο μετρό ή το λεωφορείο ή να μην πάει στο super market, αλλά καλό θα είναι να φοράει τη μάσκα του και να προσέχει την αντισηψία των χεριών του.

Όλοι οι υπόλοιποι εφόσον έχουμε το οποιοδήποτε αναπνευστικό σύμπτωμα, θα πρέπει αφενός να κάνουμε τεστ, αφετέρου να μη συγχρωτιστούμε, χωρίς εμείς οι ίδιοι να βάλουμε μάσκα, με οποιονδήποτε ηλικιωμένο ή άνθρωπο που έχει προβλήματα ανοσοποιητικού.

Επιπροσθέτως, οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι με συννοσηρότητες θα πρέπει, με την παραμικρή ένδειξη ότι πιθανώς έχουν κορονοϊό, να το επιβεβαιώνουν με ένα self test και εν συνεχεία να απευθύνονται στο γιατρό τους, ώστε να ακολουθείται η διαδικασία της συνταγογράφησης των αντιικών φαρμάκων, τα οποία σε ένα ποσοστό 80% πιθανότατα θα τους προστατεύσουν από τη νοσηλεία και από τις κακές εκβάσεις της νόσου που είναι η διασωλήνωση και ο θάνατος».

Ο κορωνοϊός θα παρουσιάσει έξαρση μέχρι της 15 Ιανουαρίου και μετά έως τις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο με την γρίπη και τον συγκυτιακό ιό. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Δείτε επίσης:

Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Αύξηση 40% των περιστατικών κορωνοϊού και λοιμώξεων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This